Keskiviikkoiltana kello 21 Suomen aikaa alkaa kalenterivuoden 2022 ensimmäinen el Clásico, kun Barcelona ja Real Madrid ottavat mittaa toisistaan Supercopan ensimmäisessä välierässä. Ottelu ja koko kolmen ottelun turnaus pelataan Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa. Ennakkopaketin ottelusta löytää täältä.

Illan klassikko on kaikkiaan 248:s Barcelonan ja Real Madridin välinen virallinen, kilpailullinen kohtaaminen. Riadista tulee kuitenkin vasta viides näitä isännöinyt kaupunki. Aiemmista peleistä 123 on pelattu Madridissa, 119 Barcelonassa, neljä Valenciassa ja yksi Zaragozassa. Ottelustadioneja on kuitenkin ollut 12 erilaista, ja illan näyttämöstä King Fahd -stadionista tulee kolmastoista.

Jos Real Madrid voittaa illan pelin, tulee siitä ensimmäinen joukkue, joka on nujertanut Barcelonan sata kertaa. Clásicoiden tilastot ovat tasaiset, sillä Real Madridilla on 99 voittoa, Barcelonalla 96 ja 52 kertaa on pelattu tasan. Maaliero on Real Madridin hyväksi 412-402.

Myös puolueettomalla kentällä on ollut tasaista, sillä seitsemästä el Clásicosta, joita ei ole pelattu Real Madridin tai Barcelonan kotikentällä, Real Madrid on voittanut neljä ja Barcelona kolme. Näistä puolueettoman kentän peleistä kaksi pelattiin Madridissa: vuonna 1902 hevosurheilulle omistautuneella Hipódromo de la Castellanalla ja vuonna 1974 Atlético Madridin kotistadionilla Vicente Calderónilla. Viimeksi virallinen El Clásico pelattiin puolueettomalla kentällä huhtikuussa 2014, Valencian Mestallalla. Espanjan ulkopuolella Barca ja Madrid eivät ole harjoitusotteluita lukuun ottamatta koskaan kohdanneet.

Supercopassa Real Madrid ja Barcelona ovat kohdanneet seitsemän kertaa. Koska kaikki nuo kohtaamiset olivat kaksiosaisia ottelupareja, on otteluita yhteensä 14. Näistä peleistä Madrid on voittanut kahdeksan, Barcelona neljä, ja kahdesti on pelattu tasan. Neljän joukkueen Supercopassa ne kohtaavat nyt ensimmäisen kerran. Supercopan mestaruuksia Barcelonalla on 13 Real Madridin 11:tä vastaan. Real Madridin edellisestä supercup-mestaruudesta on kaksi ja Barcelonan edellisestä neljä vuotta.

Missään yksiosaisessa välierässä Real Madrid ja Barcelona eivät ole kohdanneet toisiaan liki 120 vuoteen. Ainoa edellinen välieräkohtaaminen pelattiin 13.5.1902, osana viiden joukkueen ”Kruunajais-cupia” (Copa de la Coronación). Kilpailu perustettiin Espanjan kuningas Alfonso XIII:n kunniaksi, ja sitä pidetään epävirallisena Copa del Reyn edeltäjänä.

Ottelu ei ollut mikään vähäpätöinen juttu, vaan kaikkien tulevien el Clásicojen äiti. Se oli nimittäin Real Madridin ja Barcelonan ensimmäinen virallinen kohtaaminen koskaan. Barcelona voitti pelin 3-1 Udo Steinbergin kahdella ja Joan Gamperin yhdellä maalilla. Real Madridin ainokaisen teki Arthur Johnson. Sen jälkeen Barcelona ja Real Madrid ovat kohdanneet yksiosaisissa cup-mittelöissä seitsemän kertaa, mutta aina finaalivaiheessa.

Riadissa pelattava Supercopa-turnaus on ensimmäinen Supercopa ilman joko Sergio Ramosin tai Lionel Messin (tai molempien) läsnäoloa sitten vuoden 2005. Kaksikko siirtyi menneenä kesänä Pariisiin. Messi on Supercopan historian eniten otteluita pelannut (20), eniten maaleja tehnyt (14) ja eniten mestaruuksia (7) voittanut pelaaja.

Messi ja Ramos ovat yhdessä myös eniten el Clásicoita pelanneet pelaajat. Molemmat pelasivat 45 Clásicoa. Listan kolmantena on 42 klassikollaan Barcelonan valmentaja Xavi, jolle illan koitos on ensimmäinen Clásico valmentajan ominaisuudessa. Xavin pelaajauran viisi viimeistä Clásicoa olivat Carlo Ancelottin ensimmäiset viisi Clásicoa Real Madridin valmentajana.

Lähde: AS