Tällä viikolla espanjalaisessa jalkapalloilussa päähuomion vie järjestyksessään 38:s Espanjan Supercup eli Supercopa. Neljän joukkueen turnaukseen osallistuvat La Ligan viime kauden kaksi parasta Atlético Madrid ja Real Madrid sekä viime kauden Espanjan Cupin eli Copa del Reyn finalistit Athletic Bilbao ja Barcelona. Neljä perinteistä ja menestymään tottunutta Espanjan jalkapalloilun suurta siis.

Supercopa pelataan nyt kolmannen kerran neljän joukkueen turnauksena pelkän kahden joukkueen yksittäisen ottelun sijaan. Turnauksen pelipaikka on Saudi-Arabian pääkaupunki Riad. Supercopan pelaamisesta Saudi-Arabiassa sovittiin Espanjan jalkapalloliiton kanssa vuonna 2019, kun Saudi-Arabian valtio lupasi maksaa liitolle järjestelyoikeuksista 40 miljoona euroa per turnaus.

Kolmivuotisen sopimuksen ensimmäinen turnaus pelattiin Saudi-Arabiassa jo kaksi vuotta sitten, mutta viime vuonna Supercopa pelattiin Espanjassa koronapandemian vuoksi. Nyt palataan siis Saudi-Arabiaan toista turnauskertaa varten.

Mistä peli näkyy?

Kaikki Supercopan kolme ottelua näkyvät suorana lähetyksenä Elisa Viihde Sportilta, suomeksi selostettuina. Lähetys ensimmäisestä välierästä Barcelona-Real Madrid alkaa kello 20.50. Ottelun selostaa Juhavaltteri Salminen. Salminen selostaa samoin myös torstain välierän Atlético Madrid-Athletic Bilbao (lähetys alkaa 20.50) ja sunnuntain finaalin (20.20). Elisa Viihde Sportin voi tilata täältä.

Kuntopuntari

Barcelona (T-V-V-T-V)

8.1. Granada-Barcelona 1-1 (La Liga)
5.1. Linares-Barcelona 1-2 (Copa del Rey)
2.1. Mallorca-Barcelona 0-1 (La Liga)
21.12. Sevilla-Barcelona 1-1 (La Liga)
18.12. Barcelona-Elche 3-2 (La Liga)

Real Madrid (V-V-H-V-T)

8.1. Real Madrid-Valencia 4-1 (La Liga)
5.1. Alcoyano-Real Madrid 1-3 (Copa del Rey)
2.1. Getafe-Real Madrid 1-0 (La Liga)
22.12. Athletic Bilbao-Real Madrid 1-2 (La Liga)
19.12. Real Madrid-Cádiz 0-0 (La Liga)

Viimeiset keskinäiset ottelut

24.10.2021 Barcelona-Real Madrid 1-2 (La Liga)
10.4.2021 Real Madrid-Barcelona 2-1 (La Liga)
24.10.2020 Barcelona-Real Madrid 1-3 (La Liga)
1.3.2020 Real Madrid-Barcelona 2-0 (La Liga)
18.12.2019 Barcelona-Real Madrid 0-0 (La Liga)

Kuten tilastosta näkyy, on Real Madrid hallinnut viimeaikaisia clásicoita. Barcelonan edellinen voitto Real Madridista on maaliskuulta 2019, kun se kaatoi Madridin Santiago Bernabéulla 1-0 Ivan Rakiticin tekemällä maalilla.

Poissaolijat

Sekä Real Madrid että Barcelona ovat kärsineet viime aikoina melkoisesta pelaajapulasta, sillä kummankin leirissä on ollut sekä huomattavan paljon loukkaantumisia että lukuisia koronavirustartuntoja. Nyt molempien tilanne on kuitenkin parantunut silmin nähden. Koronapoissaoloja ei ole näillä näkymin lainkaan, eikä loukkaantumisiakaan erityisen paljoa.

Barcelona:
Martin Braithwaite (polvivamma)
Eric García (reisivamma)
Sergi Roberto (lihasvamma)

Real Madrid:
Gareth Bale (selkävamma)
Mariano Díaz (lihasvamma)

Ennakoidut avauskokoonpanot

Barcelona: Ter Stegen; Araújo, Piqué, Lenglet, Alba; Nico, Busquets, Gavi; Alves, Ferran, Dembélé

Barcelonan sairastupa on tyhjentynyt viime viikkoina vauhdilla. Kokoonpanoon palaavat tänään tiettävästi myös Ansu Fati ja Pedri pitkien pelitaukojensa jälkeen, mutta kummallekin lienee tarjolla minuutteja korkeintaan vaihdosta. Memphis Depay on puolikuntoinen ja aloittanee myös vaihdossa, kun tammikuun suurhankinta Ferran Torresin odotetaan debytoivan heti avauksessa. Wingbackina tai laitahyökkääjänä nähtäneen myös Dani Alves. Frenkie de Jong on myös tyrkyllä keskikentälle.

Real Madrid: Courtois; Vázquez, Militão, Alaba, Mendy; Modric, Casemiro, Kroos; Asensio, Benzema, Vinicius

Real Madridin pelaajatilanne on suorastaan erinomainen. Koko kauden huipputehokkaasti pelanneet Karim Benzema ja Vinicius ovat terveinä ja keskikentän konkaritrio on taas yhdessä. Jopa Dani Carvajal on toipunut pelikuntoon, joskin saattaa aloittaa yhä vaihdossa Lucas Vázquezin päästessä kentälle.

Valmentajien kommentit

Xavi, Barcelona:

– Barcelonassa on rakennustyö meneillään ja Real Madrid on erittäin hyvässä vireessä, mutta se ei merkitse mitään. Olemme kohdanneet Madridin kaikenlaisissa tilanteissa. Ei tule olemaan helppoa pelata omaa peliämme, sillä Madrid on Espanjan parhaassa vireessä oleva joukkue.

– Meidän täytyy olla itsekriittisiä, mutta näen joukkueessa hyviä asioita. Huominen (keskiviikko) on hyvä testi tietää, missä me olemme.

– Pedri, Ferran Torres ja Ronald Araújo ovat tärkeitä joukkueelle, ja olen iloinen saatuani heidät takaisin.

– Voitolla Real Madridista voisi olla käänteentekevä vaikutus. Finaaliin pääsy ja Supercopan mestaruus antaisivat valtavasti uskottavuutta projektillemme. Meille pokaalin voittaminen on haaste. Olemme erittäin motivoituneita. Yritämme olla aloitteellisia ja tehdä asioita hyvin.

– Clásicot ovat ennalta-arvaamattomia. Kukaan ei tiedä, mitä saattaa tapahtua.

Carlo Ancelotti, Real Madrid:

– Olisin huolissani, jos pelaajat pitäisivät meitä suosikkeina, mutta eivät he pidä. He ajattelevat, että meidän on annettava kaikkemme voittaaksemme. Nämä pelit ovat aina tasaisia, riippumatta piste-erosta La Ligassa.

– Dani Carvajalin pelaaminen on epävarmaa. En myöskään tiedä, pelaako oikealla laidalla Rodrygo vai Marco Asensio. Ne ovat ainoat kysymysmerkkini.

– Barcelonalla on Busquetsin, Piquen ja Alban kaltaisia konkareita, jotka antavat aina paljon joukkueelle. Kuitenkin läpimurtoa tekevät nuoret pelaajat ovat nousseet nyt esiin. Kuten Gavi ja Nico, joilla voi olla mahtava tulevaisuus. Pidän tästä Barcelonan joukkueesta, koska se on joukkue, jolla on perinteinen Barcelonan identiteetti. Luulen, että joukkue tulee parantamaan Xavin panoksen ansiosta.

Lähteet: AS ja Marca