Loistavaa syyskautta pelannut Real Sociedad kärsi sunnuntaina kauden toisen tappionsa La Ligassa. Kuinka ollakaan, toinenkin tappio tuli samassa kaupungissa Barcelonassa. Ensimmäisen häviönsä baskiseura kärsi kauden avauskierroksella 15. elokuuta FC Barcelonaa vastaan vieraskentällä maalein 4-2. Tänään puolestaan Barcelonan toinen seura Espanyol oli kotonaan parempi maalein 1-0.

Ottelun puhuttanein tilanne ja iso käännekohta koettiin noin tunnin pelin kohdalla. Real Sociedad rakensi hyökkäystä noin parissakymmenessä metrissä, kun poikittaissyöttö osui erotuomari Antonio Mateu Lahozin jalkaan. Syöttö muutti hieman suuntaa, mutta päätyi kuitenkin La Realin pelaajalle. Mateu Lahoz antoi pelin jatkua, Espanyol lopetti hetkeksi pelaamisen, ja pystysyötön jälkeen Real Sociedadin Alexander Isak pani pallon maaliin, puolustajan ahdisteluista huolimatta.

Vieraiden yllätykseksi erotuomari kuitenkin hylkäsi maalin. Mateu Lahoz osoitti itseään, joten hylkäys johtui siitä, että pallo oli osunut häneen.

Sääntökirjan mukaan peli on vihellettävä poikki tuomarin vaikutettua peliin, jos pallo menee tuomarin kautta maaliin, pomppaa toiselle joukkueelle tai joukkue saa pallon osuttua tuomariin ”lupaavan hyökkäyksen”. Tilanne siis päättyi maaliin, joten hyökkäys oli epäilemättä lupaava, mutta Real Sociedadin näkemyksen mukaan lupaava hyökkäys oli meneillään jo ennen osumaa Mateu Lahoziin.

Kyseessä oli melko täysi tuomarin tulkinta, jonka voisi kääntää miten päin tahansa, mutta Mateu Lahozin ratkaisu oli hylätä maali. Poleemisen päätöksestä teki se, ettei hän viheltänyt peliä poikki heti, vaan näytti käsillään, että Real Sociedad voi jatkaa peliä.

77. minuutilla Espanyol sitten irtosi hyökkäykseen, joka johti ottelun ainoaan maaliin. Raúl De Tomas kirmasi vasemmalta paitsion rajamailta karkuun, Alex Remiro torjui kovan laukaukseen, mutta venezualalainen Yangel Herrera pamautti paluupallon 15 metristä verkkoon. Remiro näytti olevan vedossa hyvin mukana, mutta kun pallo muutti suuntaa ja nousi hieman ylemmäs puolustaja Diego Ricon kantapäästä, oli Remiro voimaton ja turhautunut. Maali oli kesällä Manchester Citystä lainatun Herreran ensimmäinen Espanyolin paidassa.

Espanyol on voittanut kuudesta viimeisestä kotipelistään viisi ja pelannut yhden tasan, ja on yksi koko sarjan parhaista kotijoukkueista. Se on nyt sarjassa yhdeksäs, ja Real Sociedad toinen ennen sunnuntai-illan viimeisiä otteluita.