Xavi on Barcelonan uusi päävalmentaja. Lopultakin, voisi joku sanoa. Sittenkin liian aikaisin? pohtii toinen.

Xavia on spekuloitu Barcelonan päävalmentajaksi jo keväästä 2019 lähtien. Tammikuussa 2020 Barca-johto yritti jo ihan tosissaan kosiskella Xavia Ernesto Valverden tilalle, mutta vielä tuolloin keskikentän maestro kieltäytyi. Barcelona päätyi Quique Setiéniin, jonka korvasi puoli vuotta myöhemmin Ronald Koeman, jonka nyt korvaa Xavi.

Ihan halvaksi se ei tullut. Barcelona on edelleen melko akuutissa talouskriisissä. Barcelonalla ei ollut varaa maksaa viime kesän hankinnoista siirtokorvauksia, vaan hankintoja oli haettava vapaiden pelaajien markkinoilta. Siinä mielessä kuulostaa hurjalta, että Barcelona on maksanut ja maksaa tällä hetkellä valtavia summia valmentajistaan.

Valverden erottaminen maksoi tiettävästi 11 miljoonaa euroa. Setién vaatii neljää miljoonaa. Koemanin ulososto Hollannin maajoukkueesta maksoi kaksi vuotta sitten viisi miljoonaa, ja nyt miehelle pitäisi maksaa erorahoja 12 miljoonaa. Ja siihen vielä päälle Xavi, jonka ulososto maksaa viisi miljoonaa (joidenkin tietojen mukaan Barcelona ja Xavi maksoivat ulosostopykälän puoliksi).

Kallista siis. Mitä kovemmat panokset, sitä kovemmat paineet. Xavilta odotetaan nyt paljon. Mutta mitä oikeastaan? Ja mihin odotukset perustuvat?

Kohti identiteetin kovinta ydintä

Més que un club. La Masía. Cruijffismo. Paluu juurille.

Usko. Toivo. Rakkaus.

Xavi on niin barcalainen kuin olla ja saattaa. Katalonian Terrassassa syntynyt, Barcelonaa lapsesta asti edustanut, seuran historiassa toiseksi eniten edustusjoukkueen otteluita pelannut. Barcelonalaisen syöttöpelaamisen suurin vientituote. Yksi seuran suurimmista legendoista.

Koemankin oli ja on seuralegenda, ja Valverde oli seuran entinen pelaaja. Heillä ei kuitenkaan ollut koskaan samanlaista sädekehää yllään kuin mitä Xavilla on. Tässä suhteessa Xavi on jopa odotetumpi hahmo kuin mitä Pep Guardiola ja Luis Enrique aikoinaan olivat.

Xaviin liittyy paljon samankaltaisia odotuksia kuin mitä Guardiolaan. Puheenjohtajana Joan Laporta, seura jonkinlaisessa aallonpohjassa. Juurille pitäisi palata, luottaa ja uskoa omaan identiteettiin. Tuolloin Laporta valitsi kokemattoman Guardiolan ja torjui jo huipulle nousseen José Mourinhon. Maineriski oli valtava, mutta se kannatti.

[readmore from=Näkökulmat]

Nyt on vähän samanlainen hetki käsillä. Xavi on valmentanut kesästä 2019 lähtien eli sellaiset 2,5 vuotta. Toki hän on todennäköisesti ajatuksen tasolla valmistautunut valmentamiseen jo huomattavasti pidempään. Voidaan kuitenkin puhua hyvin kokemattomasta valmentajasta, jolla on kaiken lisäksi kokemusta vain qatarilaisesta Al Saddista.

Qatarin sarjaa ei Euroopassa moni seuraa, joten pelillisesti on aika vaikeaa sanoa, miten Xavi on pyrkinyt menestystä niittämään. Menestystä on joka tapauksessa tullut.

Ensimmäisellä kaudellaan Xavin alaisuudessa Al Sadd voitti Emiirin Cupin, Qatarin Tähtien Cupin ja Qatar Cupin. Viime kaudella seuran palkintovitriiniin saatiin Emiirin Cup, Qatar Cup ja Qatarin pääsarjamestaruus. Hurjinta oli se, että joukkue pelasi koko liigan ilman tappiota, eikä joukkue tälläkään kaudella hävinnyt sarjassa yhtään peliä ennen kuin Xavi nyt seurasta lähti.

Menestys Qatarissa on luonnollisesti plussaa, muttei vielä oikein takaa mitään. Täytyy muistaa, että Al Sadd on Qatarin tasolla hyvin vahva seura, eikä sarjan yleinen vaatimustaso ole ihan samaa luokkaa kuin Euroopan TOP-sarjoissa.

Jopa Laportalla on ollut epäilyksiä Xavin kokemuksen suhteen. Hän olisi tiettävästi halunnut saada Xavin ensin Barcelona B:n puikkoihin ja sikäli kulkemaan samaa reittiä kuin Guardiola ja Enrique.

Annetaanko Xaville aikaa?

Xavi siis voi tuoda menestyksen – tai olla tuomatta. Näin kokemattomasta valmentajasta on paha mennä sanomaan. Toisaalta jokainen nykypäivän menestysvalmentajakin on joskus ollut kokematon.

Se, mitä ei sen sijaan tarvitse arvailla, on Xavin ja Barcelonan seuraidentiteetin yhteensopivuus. Xavi tuntee seuran ja seurayhteisön sisältä ja ulkoa. Hän tietää, miten Barcelonan on pelattava. Hän tietää, miten tärkeä La Masía -akatemia on seurayhteisölle. Siinä mielessä tuskin on odotettavissa merkittävää muutosta Koemaniin, joka nosti reilun vuoden aikana useita pelaajia akatemiasta edustusjoukkueeseen.

Xavi tuo toivoa sellaisella hetkellä, jolloin moni on toivonsa menettänyt. Xavi tuo taatusti rauhaa koko seuran toimintaan. Se taas on jotain, missä Koeman ei oikein onnistunut.

Kolmas ulottuvuus, jota Xavi tai Laporta eivät voi hallita, on kannattajien odotukset. Se voi osoittautua isoksi ongelmaksi.

[readmore from=Barcelona]

Xavilta noin niin kuin yleisellä tasolla odotetaan ihmettä. Barcelonan palauttamista suurimmaksi ja vielä maailman parasta jalkapalloa pelaavaksi joukkueeksi, mielellään heti.

Se ei ole realismia.

Xavilta odotetaan mestaruuksia. Sekään ei ole realismia – vielä. Juuri nyt Barcelonalle on toki realistista tavoitella mestaruutta, mutta maailman ei soisi romahtavan, jos mestaruutta ei tule. Todennäköisempää on, että joukkue sijoittuu neljän joukkoon.

Ymmärtävätkö menestykseen ja ihailuun tottuneet Barcelona-yhteisön jäsenet (mukaan lukien kannattajat ja barcelonalaismedia) antaa aidosti aikaa Xaville? Vastauksesta riippuu, onko tämä märkä päiväuni pumpulia vai painajainen.