Vaikka La Ligan sunnuntain iltapäivässä pelattiin kauden ensimmäinen El Clásico, oli varsinainen kierroksen kärkiottelu vuorossa vasta myöhäisillassa. Real Sociedad oli ennen viikonlopun kierrosta sarjan kärkijoukkue ja sitä tänään isännöinyt, mestaruutta puolustava Atlético Madrid neljäs – tasapisteissä sitä edellä olleiden Real Madridin ja Sevillan kanssa.

Jo viime kaudella vahvasti esiintynyt Real Sociedad oli hävinnyt ennen sunnuntaita tällä kaudella vain yhden ottelun, La Ligan sarja-avauksessa vieraskentällä Barcelonaa vastaan. Sen jälkeisistä kahdeksasta La Liga -ottelustaan se oli voittanut kuusi ja pelannut kahdesti tasan. Euroopassakin oli kulkenut mukavasti, sillä kolmen Eurooppa-liigan ottelun saldo oli yksi voitto ja kaksi tasapeliä.

Atléticolla oli puolestaan allaan tappio Mestarien liigassa Liverpoolille. La Ligassa se oli kärsinyt todellisen shokkitappion Alavésia vastaan syyskuun lopussa.

Sunnuntain ottelussa Real Sociedad osoitti heti alussa, miksi se keikkuu sarjan kärjessä. Pallo liikkui keskialueen pallonriiston jälkeen todella nopeasti, laidalta vapaana löydetty Alexander Isak syötti maalin edustalle Alexander Sørlothille, ja norjalaishyökkääjä sujautti pallon ohi vastaantulleen Jan Oblakin. Pohjoismainen yhteistyö toimi kitkattomasti.

Sørlothin maali oli nopein Atléticon kokema takaiskumaali sen nykyisellä stadionilla Wanda Metropolitanolla. Kiinnostavaa on sekin, että Atlético on ollut tällä kaudella huomattavasti pidempään otteluissaan tappiolla kuin johdossa. Sen sinnikkyys ja periksiantamattomuus on kuitenkin tuonut toisella puoliajalla monia tärkeitä pisteitä, sillä vastustaja on tehnyt avausmaalin viidessä ottelussa yhdeksästä mahdollisesta.

Toisen puoliajan kolmannella minuutilla asialla oli La Real -hyökkäyksen nuorempi Alexander, Alexander Isak. Ruotsalainen asettui ampumaan vapaapotkua noin 20 metristä ja sijoitti tarkan laukauksen muurin ohi maalin taka-alanurkkaan. Heittäytynyt Jan Oblak ylsi hipaisemaan palloa, mutta ei onnistunut estämään maalin syntyä.

Atlético Madrid ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kavensi numeroiksi 1-2 tunnin pelin kohdalla. João Félix keskitti vasemmalta, ja Luis Suárez ponnisti korkeimmalle ja puski tarkasti puolustuksen keskeltä pallon maaliin. Kliinisen viimeistelijän osuma.

Atlético Madridin kiri oli alkanut ja varttitunti myöhemmin seurasi lisää hyviä uutisia. Erotuomari marssi hieman yllättäenkin VAR-monitorin ääreen melko vaarattoman näköisestä tilanteesta ja monien kummastukseksi pallo määrättiin rangaistuspotkutäplälle. Yksi eniten yllättyneistä vaikutti olleen Mikel Merino, jolle nousi tilanteesta myös varoitus. Videotallenne paljasti ilmeisesti Merinon rikkoneen Luis Suárezia laukaisuhetkellä, ja tuomio oli armoton.

Pallon taakse asettui Suárez itse, joka hänkin vaikutti jokseenkin yllättyneeltä rankkarituomiosta – niin ilmeettömän totisena uruguaylainen päätöksen otti vastaan. Kylmäpäisyys ja tyyneys kannatti, sillä ”El Pistolero” sijoitti pallon varmasti juuri sinne nurkkaan, jonne maalivahti Alex Remiro ei hypännyt. Numerot olivat 2-2.

[readmore from=Atletico-Madrid]

Vauhtia ottelussa riitti lisäajan viimeiseen sekuntiin asti, mutta enempää maaleja ei nähty, vaan pisteet jaettiin maalein 2-2. Suárezin rankkarista riittänee vielä polemiikkia, mutta kumpikin joukkue osoitti, miksi ne löytyvät sarjataulukon kärkisijoilta – ja näillä otteilla vielä pitkälle kauden edetessäkin.

Kun sarjasta on pelattu joukkueesta riippuen 9-10 ottelua, on tilanne kärkipäässä erittäin tasainen. Sarjajohtaja Real Sociedadin ero ottelun vähemmän pelanneisiin Real Madridiin ja Sevillaan on vain yksi piste. Atlético Madrid, Real Betis ja Osasuna ovat kolmen pisteen päässä La Realista. Kuuden pisteen sisälle sarjakärjestä mahtuvat vielä Rayo Vallecano, Athletic Bilbao ja Barcelona – kaksi viimeksimainittua ottelun Real Sociedadia vähemmän pelanneina.