Camp Noulla pelattiin sunnuntaina historian 247:s virallinen El Clásico. Ottelu oli erityislaatuinen siksikin, että se oli ensimmäinen Barcelonan ja Real Madridin välinen kohtaaminen sitten maaliskuun 2020 ja Covid-19-pandemian puhkeamisen, johon Camp Nou olisi voitu myydä täyteen.

Näin ei tosin tapahtunut, sillä ottelun yleisömäärä oli 86 422 katsojaa, eli reilut 12 500 katsojaa vajaa täydestä tuvasta. Lukema on matalin Barcelonassa pelatun El Clásicon yleisömäärä sitten vuoden 1993 Supercopan, ja sarjaottelussa sitten vuoden 1988.

Toki matalahko yleisölukema selittyy pitkälti yhä koronapandemialla ja sen vaikeuttamilla matkustustavoilla tai muilla teknisillä hankaluuksilla, mutta lienee luku silti Barca-johdolle pieni pettymys.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
#OJOALDATO - Hay 86.422 espectadores en el Camp Nou. Es la asistencia más baja para un clásico disputado en Barcelona desde el 16.12.1993 (65.000 espectadores en la Supercopa). En La Liga no había un dato de público tan bajo desde el 30.04.1988 (70.000 con el título ya decidido).

Aiemmista 246 ottelusta Real Madrid oli voittanut 98, Barcelona 96, ja 52 kertaa oli pelattu tasan. Pelin henki oli selvä: jos Real Madrid voittaisi neljännen peräkkäisen El Clásiconsa, nousisi se sarjakärkeen ja juhlisi pisintä El Clásicoiden voittoputkeaan sitten vuoden 1965. Etenkin taloudellisesti tällä hetkellä pahasti Real Madridin jalkoihin jäävä Barcelona puolestaan ohittaisi voitolla sarjataulukossa Real Madridin.

FCB 0-0 RMA (1') - Bienvenidos al clásico oficial número 247. Hasta el momento, el Madrid suma 98 victorias y 410 goles, por 96 triunfos y 401 tantos para el Barça. Ha habido 52 empates. El Madrid ha ganado los 3 últimos clásicos y no llega a 4 seguidos desde 1965.

¡A DISFRUTAR!

Barcelonan avauskokoonpanossa nähtiin peräti seitsemän seuran omaa kasvattia. Heistä elokuussa 17 vuotta täyttänyt Gavi teki historiaa, sillä hänestä tuli nuorin El Clásicon avauskokoonpanossa pelannut pelaaja yli 80 vuoteen (vuoden 1941 jälkeen), ja kaikkien aikojen kuudenneksi nuorin. Real Madridin Clásico-avauksessa puolestaan nähtiin vasta toisen kerran historiassa peräti kymmenen ulkomaalaispelaajaa. Ainoa espanjalainen oli Lucas Vázquez.

Ensimmäistä El Clásicoaan pelasivat Gavin lisäksi kolme muutakin avauksen pelaajaa: Barcelonan Memphis Depay ja Eric García sekä Real Madridin David Alaba.

Gavi (17 años y 80 días) es el 6º titular más joven en la historia de los clásicos, sólo por detrás de Alfonso Albéniz (1902), Armando Giralt (1902), René Petit (1916), José Bayo (1936) y Vicente Martínez (1941).

¡¡Nadie tan joven figuraba en un XI inicial desde hacía 80 años!!

💙❤️ Vamos Culers!!!!

Ottelun ensimmäinen 20-minuuttinen oli hyvin varovaista, tunnustelevaa pelailua. Ensimmäisenä pelaajana näkyvää roolia alkoi ottaa hyvän alkukauden pelannut Vinicius. Ensin brassihyökkääjä yritti pujahtaa 21. minuutilla Barcelonan puolustajien välistä ja kalastella rankkaria, mutta erotuomari José Sánchez ei heltynyt, vaan tulkitsi Viniciuksen menneen liian helposti maihin. Sukelteluvaroitustakaan ei toki tullut.

Kolme minuuttia myöhemmin Vinicius syötettiin läpi. Hän harhautteli hyvin näyttävästi kahteenkin otteeseen maalivahti Marc-André ter Stegeniä, mutta tilanteen loppuun asti pelannut Jordi Alba blokkasi hienosti laukauksen. Mahdollista maalia ei tosin olisi hyväksyttykään, sillä VAR-tarkistus paljasti Viniciuksen irroneen karkumatkalleen paitsioasemasta.

Vain minuuttia myöhemmin (25′) aukesi ottelun siihen saakka paras maalipaikka Barcelonan Sergiño Destille. Memphis Depay toi hyökkäyksen ylös ja syötti keskelle, Ansu Fati pisti pienen jatkon, ja Destille aukesi vapaa vetopaikka. Yhdysvaltalaisen laukaus karkasi kuitenkin pahasti maalin yli.

32. minuutilla sitten helähti. Debyytti-Clásicoaan pelannut David Alaba riisti pallon Depaylta 20 metrin päässä omasta maalistaan ja käynnisti nopean vastahyökkäyksen. Alaba kiisi itse vasemmalta laidalta mukaan hyökkäyksen, sai lopulta keskeltä niukasti paitsiolinjan oikealta puolelta syötön Rodrygolta ja täräytti 15 metristä pallon komeasti taka-alanurkkaan.

Sekä maali että laukaus olivat Alaban La Liga -uran ensimmäiset, joten hän säästi tehonsa oikeaan paikkaan. Alabasta tuli samalla vasta viides Real Madridin pelaaja vuosituhannen vaihteen jälkeen, joka maalasi ensimmäisessä El Clásicossaan.

Squawka

@Squawka
David Alaba has scored his first Real Madrid goal in his first Clásico appearance with his first shot on target in LaLiga.

Absolutely worth the wait. 🚀

5 - David Alaba 🇦🇹 is the fifth player to score on his debut for @realmadrid in #ElClásico in all competitions in the 21st century, after Ronaldo Nazário 🇧🇷 in 2003, Ruud van Nistelrooy 🇳🇱 in 2006, Raphaël Varane 🇫🇷 and Jesé Rodríguez 🇪🇸 in 2013. Missile.

Barcelona sai tilaisuuden tasoittaa 35. minuutilla. Alaban maalissa puolustustyönsä kesken jättänyt Depay lähetti kulmapotkun Gerard Piquén päähän, mutta tämän pusku meni hieman takatolpan ohi.

Seuraavan paikan loi 39. minuutilla Real Madrid, mutta jälleen Jordi Alba ehti blokkaamaan Toni Kroosin laukauksen. Vielä 45. minuutilla Barcelona sai toisen avausjakson loistavan paikkansa, kun pallo pelattiin Ansu Fatille. Fati pelasi pienellä harhautuksella Óscar Minguezan ulos ja laukoi, mutta David Alaba – avausjakson hahmo – ehti vedon tielle.

Tilastojen valossa ensimmäinen puoliaika oli hyvin tasainen, mutta Barcelona loi aavistuksen enemmän tekopaikkoja. Yhtään laukausta kohti maalia se ei kuitenkaan saanut. Tauolle mentiin siis Real Madridin 1-0-johdossa. Se ei ollut Barcelonan kannalta hyvä enne, sillä se oli onnistunut voittamaan vain yhden 16:sta Camp Noulla pelatusta El Clásicosta, jossa Real Madrid oli voittanut ensimmäisen puoliajan. Tuo peli pelattiin vuonna 1989.

Toinen puoliaika

Kotijoukkue Barcelona teki puoliaikojen välissä yhden pelaajavaihdon. Useaan otteeseen vaikeuksissa ollut Óscar Mingueza otettiin vaihtoon, ja kentälle juoksi Philippe Coutinho.

Toisen jakson ensimmäinen varttitunti eteni lähinnä Real Madridin komennossa. Etenkin Karim Benzema ja Toni Kroos liikuttelivat palloa sujuvasti. Yksi hyvä maalipaikka pelattiin Rodrygolle, mutta tämän kuti oli epätarkka.

58. peliminuutilla nostettiin ottelun ensimmäinen varoitus. Se tuli Gerard Piquélle purnaamisesta. Barcelonan pelaajat vaativat rankkaria pallon osuttua Toni Kroosin käsivarteen, mutta tuomari näki Frenkie de Jongin rikkoneen Kroosia estäen tätä omalla käsivarrellaan, ja niinpä tuloksena olikin Real Madridin vapaapotku.

62. minuutilla Real Madrid rakenteli Karim Benzemalle erinomaisen maalipaikan, kun Luka Modricin upea nosto löysi ranskalaisen. Benzeman suora volley meni kuitenkin suoraan päin maalivahti Ter Stegeniä. 400. otteluaan Real Madridin paidassa pelannut Modric alkoi nousta koko ajan väkevämmin esiin, sillä vain hetkeä aiemmin hän laukoi tulisen kudin, jonka Eric García hienosti blokkasi.

Reilun 70 peliminuutin jälkeen Karim Benzema sai maalin edustalle keskityksen. Syöttö jäi ehkä hieman taakse, mutta silti hyökkääjä näytti vähän sotkeentuneen omiin jalkoihinsa, ja huippupaikka jäi hyödyntämättä. Tilanne tosin haiskahti paitsiolta, joten voi olla, että mahdollinen maalikin olisi hylätty videotarkistuksen jälkeen.

74. minuutilla Barcelona vaihtoi Ansu Fatin tilalle Sergio Agüeron, jolle El Clásico oli niin ikään uran ensimmäinen. Hieman myöhemmin sisään tulivat myös Sergi Roberto ja Luuk de Jong, mutta kunnon kiriä oli vaikea saada käyntiin. Agüero pääsi tosin yhteen hyvään paikkaan, mutta hän puski Depayn keskityksen yli maalin.

Lisäajan 4. minuutilla Barcelona oli kelpo paikassa tasoittaa pelin, mutta Gerard Piqué ja Philippe Coutinho tavoittelivat samaa palloa, ja Real Madrid sai suht pienellä vaivalla purettua tilanteen. Siitä käynnistyikin saman tien vastahyökkäys, joka johti ottelun voittomaaliin. Marco Asensio laukoi vasemmalta, Marc-André ter Stegen torjui pallon eteensä ja Lucas Vazquéz liukui paluupallon maaliin.

Maaleitta ei silti jäänyt Barcelonakaan. Ajassa 90’+7 Agüero jatkoi maaliin Sergiño Destin poikittaissyötön, ja siten argentiinalainenkin teki maalin heti ensimmäisessä Clásicossaan. Ottelu kuitenkin päättyi pian kavennusmaalin jälkeen, joten Agüeron maali oli vain laiha lohtu.

Real Madrid voitti siten maalein 2-1 jo neljännen peräkkäisen El Clásiconsa ja nousi ainakin muutamaksi tunniksi sarjakärkeen. Viimeisistä yhdeksästä Camp Noun vierailustaan Real Madrid on hävinnyt vain yhden. Neljä peleistä on päättynyt tasapeliin ja neljä Madridin voittoon.

4 - @realmadriden have won their last four games in all competitions against Barcelona, their best run in #ElClásico since 1965 (seven, one in Copa del Rey and six in LaLiga). Conquest.

Voitonjuhlia himmensi silti huoli muutamista loukkaantumisista. Maalivahti Thibaut Courtois piteli viimeisen kymmenminuuttisen alkaessa tuskaisena oikeaa polveaan, mutta pelasi kuitenkin pelin loppuun. Viniciuksella puolestaan vaikutti olleen jonkinlainen jalkakramppi ennen vaihtoon tuloaan. Fede Valverde puolestaan vaihdettiin kentälle 72. minuutilla ja takaisin vaihtoon 20 minuuttia myöhemmin. Vaikea sanoa, oliko vaihdon syynä jokin vaiva.

3 - Ronald Koeman 🇳🇱 has become only the second manager in @LaLigaEN history to lose his first three #ElClásico matches, after Patrick O'Connell between 1935 and 1940, also with FC Barcelona. Suffering.