Valencia hävisi sunnuntaina Real Madridille Mestallalla 1-2.

Real Madrid iski kummatkin maalinsa varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla ja Valencia menetti jo varmalta näyttäneen voittonsa. Lähtökohtaisesti tappio Real Madridille ei ole Valencialle valtava pettymys, mutta eilisen ottelun loppuhetkien tapahtumat huomioiden sitä voi pitää sellaisena.

Se kertoo jo itsessään omaa kieltä siitä, miten paljon José Bordalás on muuttanut Valenciaa vain muutamassa kuukaudessa. Ero on suorastaan dramaattinen verrattaessa viime kauteen. Bordalás on saanut iskostettua vaativan pelitapansa Valenciaan nopeammin kuin monet odottivat.

Valencia on kerännyt nimettömällä miehistöllä viidestä ottelusta kymmenen pistettä ja on maanantai-iltana La Ligassa kolmannella sijalla. Lisäksi Valencia on pelillisesti ollut hyvin vahva läpi alkukauden ja hallitsi sunnuntai-iltanakin mielin määrin pelitapahtumia Real Madridia vastaan.

Valencian viimeiset vuodet ovat olleet jyrkkää mahalaskua.

Mistä Valencian mahalasku lähti käyntiin?

Marcelino sai potkut Valencian peräsimestä syyskuussa 2019 ajauduttuaan erimielisyyksiin seurajohdon kanssa. Seurajohto vaati lisää valtaa edustusjoukkueen päätöksiin ja Marcelino ei ottanut sitä hyvällä. Marcelino teki seurassa loistavaa työtä, mutta erimielisyydet johtivat potkuihin.

Sen jälkeen Valencia on ollut enemmän ja vähemmän sekaisin niin kentällä kuin etenkin sen ulkopuolella. Albert Celades ja Javi Gracia ovat toimineet Marcelinon potkujen jälkeen Valencian päävalmentajana, mutta kummatkin pestit olivat tuomittu epäonnistumaan. Myrkyllinen ilmapiiri seurajohdon, joukkueen ja kannattajien välillä heijastui myös edustusjoukkueeseen – se on selvää.

Peter Lim on vihattu henkilö Valenciassa. Seuran omistaja ei tiettävästi ymmärrä sen suuremmin itse jalkapallosta, mutta haluaa siitä huolimatta saada päätösvaltaa urheilullisissa asioissa. Mikä voisikaan mennä pieleen? Kuva: Getty Images

Valencia kärsi talousvaikeuksista jo ennen koronaviruspandemiaa, mutta pandemian alettua seurajohto päätti luopua avainpelaajistaan merkittävien velkojen vuoksi. Dani Parejon, Ferran Torresin, Rodrigo Morenon, Geoffrey Kondogbian ja Francis Coquelinin kaltaiset huippunimet vaihtoivat maisemaa pienillä siirtosummilla. Parejosta Valencia ei saanut euroakaan, vaikka kyseessä oli kenties koko joukkueen paras pelaaja.

Seurajohto lupasi Gracialle lukuisia hankintoja, mutta lupaukset petettiin, eikä Gracia saanut vuosi sitten ainuttakaan vahvistusta. Syyskausi meni surkeasti ja Gracia olisi halunnut erota tehtävästään toteutumattomien lupauksien vuoksi, mutta Valencia vaati Gracialta usean miljoonan euron erokorvausta. Gracia jäi seuraan, kunnes sai keväällä kenkää.

José Bordalás aloittanut upeasti lähtökohdista huolimatta

Bordalás joutui aluksi samaan tilanteeseen. Valencian seurajohto houkutteli upeaa työtä Getafessa tehneen Bordalásin seuraan lupaamalla useita hankintoja. Aikaa kului, harjoituskausi alkoi ja Bordalás ei ollut saanut ensimmäistäkään vahvistusta.

Valencia ei päästänyt Bordalásia lehdistötilaisuuksiin harjoituskauden lopussa, sillä seura pelkäsi luotsin kritisoivan julkisesti seurajohdon toimintaa. Valencia harrastaa myös samanlaista sensuuria sosiaalisessa mediassa, sillä muun muassa Twitterissä seuran kannattajat eivät pysty vastaamaan Valencian twiitteihin.

Bordalásille annetut lähtökohdat ovat olleet siten hyvin haastavia.

José Bordalás on saanut Valencian uuteen lentoon. Kuva: Getty

Siitä huolimatta Bordalás on onnistunut nostamaan Valencian takaisin tosissaan otettavaksi joukkueeksi. Seurajohto on mitä on, mutta joukkue pelaa tällä hetkellä tehokasta, aggressiivista ja nopeaa jalkapalloa. Tämän hetken Valencia on etenkin henkisesti täysin erilainen joukkue kuin viime kaudella ja se on helppo nähdä. Pelaajat taistelevat viimeiselle sekunnille saakka, antavat kaikkensa, eivätkä luovuta.

Se on täysin Bordalásin ansiota, joka on yrittänyt tehdä joukkueestaan varsin samanlaisen kuin aikoinaan Getafesta.

Valencia ei välttämättä kaihda sääntöjen rajamailla pelaamista ja Bordalás on luonut joukkueestaan sellaisen, jota vastaan on hyvin ärsyttävä pelata. Valencia on kaivannut tunnetta, identiteettiä ja paluuta tasolle, jossa seuran kuuluukin olla. Kausi on vasta nuori, mutta Bordalás on jo nyt osoittanut saavansa pelaajistaan huomattavasti enemmän irti kuin edelliset valmentajat. Gonçalo Guedes, Carlos Soler ja lainahankinta Omar Alderete ovat pelanneet upean alkukauden.

Valencia voi pelitapansa kanssa ihastuttaa tai vihastuttaa, mutta lopulta se on kannattajille yhdentekevää. Valencia on ollut suurissa vaikeuksissa jo muutaman vuoden ajan, mutta Bordalás on osoittanut kykenevänsä nostamaan varsin nimettömän joukkueen uudelle tasolle. Valencian tilanteessa vain tulos merkkaa ja Bordalás osoitti jo Getafessa saavansa rajallisesta materiaalista irti enemmän kuin kukaan osasi odottaa.

La Liga kaipaa menestyvää Valenciaa ja nyt seuran kannattajien on vain toivottava, ettei Peter Limin ja Anil Murthyn johtama seurajohto puutu liikaa edustusjoukkueen urheilulliseen toimintaan. Bordalás vie Valenciaa oikeaan suuntaan nopeammin kuin monet odottivat, eikä seurajohto saa häiritä sitä aiempien vuosien tapaan. Potentiaalia on.