Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

__tcfapi('addEventListener', 2, function(tcData, success) { if (success) { if (tcData.eventStatus == 'useractioncomplete' || tcData.eventStatus == 'tcloaded') { var hasStoreOnDeviceConsent = tcData.purpose.consents[1] || false;

if (hasStoreOnDeviceConsent) {

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) ); } } }

});

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

FC Barcelona
 • Perustettu: 1899
 • Stadion: Camp Nou (99 354)
 • Kotikaupunki: Barcelona
 • Kotiasu: Tummanpunasiniraidallinen
 • Vierasasu: Valkoinen
 • Päävalmentaja: Ronald Koeman
 • Saavutukset: 26 La Ligan mestaruutta (viimeisin kaudella 2018-19), 31 Copa del Reyn mestaruutta (viimeisin kaudella 2020-21), 13 Espanjan Supercupin voittoa (viimeisin vuonna 2018), viisi Mestarien liigan voittoa (viimeisin kaudella 2014-15), viisi UEFA Supercupin voittoa (viimeisin vuonna 2015), FIFA seurajoukkueiden maailmanmestaruus vuosina 2009, 2011 ja 2015.

Barcelonassa elämä on ollut yhtä suurta vuoristorataa

Barcelonan tulevaisuuden kannalta merkittävä tapahtuma nähtiin maaliskuussa, kun Joan Laporta palasi seuran puheenjohtajaksi. Kuva: Getty Images.
 • La Liga: 3:s (selviytyi Mestarien liigan lohkovaiheeseen)
 • Pisteet: 79
 • 24 voittoa, 7 tasapeliä, 7 tappiota
 • Maaliero: 85-38
 • Cupit:
  • Copa del Rey: mestari, voitti finaalissa Athletic Bilbaon maalein 4-0
  • Mestarien liiga: neljännesvälierät, hävisi PSG:lle yhteismaalein 2-5
  • Espanjan Supercopa: finalisti, hävisi loppuottelussa Athletic Bilbaolle jatkoajan jälkeen maalein 2-3

Vuosi sitten Barcelonassa alkoi uusjako. Mestarien liigassa oli tullut turpasauna Bayern Müncheniltä ja seuran talous oli kuralla. Suurimpia nimiä ja kovapalkkaisimpia pelaajia alettiin päästää puoli-ilmaiseksi pois: Ivan Rakitic Sevillaan, Arturo Vidal Internazionaleen, Luis Suárez Atlético Madridiin. Kirjanpitoa yritettiin manipuloida vaihtamalla Arthur nimellisesti kalliissa kaupassa Juventuksen Miralem Pjaniciin.

Varsinainen pommi tuli, kun Lionel Messi kertoi seurajohdolle virallisesti, että hän haluaa lähteä. Silloinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu vetosi sopimuspykälään ja esti Messin lähdön. Messi haukkui Bartomeun julkisesti ja sai taakseen lähes koko Barca-yhteisön tuen.

Samoihin aikoihin osa Barcelonan jäsenistä jo puuhasi epäluottamusäänestystä Bartomeun kaatamiseksi. Lopulta 27.10. Bartomeu erosi, hieman ennen kuin hänet olisi epäluottamusäänestyksessä erotettu.

Samaan aikaan kentän puolella Barcelona alkoi näyttää yllättävänkin positiivisia merkkejä. Pelaajat alkoivat alkukankeuksien jälkeen ymmärtää, mitä uusi päävalmentaja Ronald Koeman halusi. Uusista nuorista erityisesti Pedri nousi nopeasti hyvin tärkeäksi vastuunkantajaksi. Eikä Pedri ollut ainoa.

Óscar Mingueza nousi aivan puskista vastuunkantajaksi, Ronald Araújo näytti kuin olisi jo pidempäänkin pelannut Barcelonan ykkösjoukkueen takalinjoilla, Ansu Fati oli loukkaantumiseensa asti hyvässä maalivireessä ja Ilaix Moriba teki läpimurtonsa.

Vuodenvaihteen jälkeen näytti hetkellisesti siltä, että Barcelona voisi voittaa jopa kotimaisen triplan. Atléticon johto La Ligassa suli ja Copa del Reyssä Barcelona taiteili kierros kierrokselta rimaa hipoen eteenpäin. Espanjan Supercopassa pytty oli jo tuloillaan, kunnes Athletic Bilbao puski väkisin rinnalle ja ohi.

La Ligassakaan bensa ei riittänyt loppuun asti. Barcalla oli jo avaimet omissa käsissään, mutta lopulta sekin suli ja Atleti vei mestaruuden. Copa del Reyssä sentään päättyi pokaaliton ajanjakso, kun Barcelona jyräsi Athleticin finaalissa maalein 4-0. Mestarien liigassa Barcelona näki, kuinka pitkä matka tällä hetkellä on aivan maailman huipulle. PSG höykytti Barcan ulos neljännesvälierissä maalein 5-2.

Seuran tulevaisuuden kannalta tärkeä päivä oli 7. maaliskuuta. Joan Laporta palasi äänivyöryn saattelemana Barcelonan puheenjohtajaksi. Ei mennyt aikaakaan kun Laporta jo suututti La Ligan olemalla suurseurojen yhteisrintamassa ajamassa uutta Superliigaa. Sitä Laporta ajaa edelleen Real Madridin ja Juventuksen kanssa.

Laportan paluu sai myös Messin pyörtämään päätöksensä. Messi halusi nyt taas jäädä Barcelonaan, mutta kyyneliinhän se kuitenkin päättyi.

Mitä siirtoja Barcelona on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla kesän siirrot”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 2.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Uudelleenrakennus päättyi karmeaan katastrofiin

Lionel Messi murtui kyyneliin jäähyväislehdistötilaisuudessaan. Kuva: Getty Images.

Bartomeu aloitti uudelleenrakennuksen, jota Laporta on jatkanut. Joukkuetta on yritetty parantaa, mutta kaikki liikkeet on jouduttu tekemään äärimmäisen tiukkojen talousraamien puitteissa. Viime tilikaudella Barcelona teki tappiota peräti 487 miljoonaa euroa, ja tulojen romahdettua La Ligan määrittelemä palkkakatto romahti Barcelonan kohdalla noin puoleen edelliskaudesta.

Paljon kertoo se, että Barca olisi halunnut hankkia Eric Garcían ja Memphis Depayn jo vuosi sitten. Silloin maksoivat liikaa. Samoin tammikuussa, kun pelaajien hinta oli joitain miljoonia euroja. Nyt molemmat lopulta siirtyivät Barcelonaan vapaina agentteina – ja ilmeisesti huomattavan matalilla palkoilla.

Vapailta markkinoilta Barcelona hankki myös Sergio Agüeron, joka janosi päästä pelaamaan hyvän ystävänsä Lionel Messin kanssa… Ennen kuin mennään Messiin, käydään muut läpi. Keskikenttää Barcelona yritti vahvistaa Georginio Wijnaldumilla, mutta hollantilainen valitsi PSG:n huomattavasti rahakkaamman tarjouksen. Oikean laitapakin tontille Barca lunasti Real Betisistä yhteisomistuksessaan olleen Emerson Royalin.

Mielenkiintoisia hankintoja, jotka voivat tuoda peliin paljonkin lisää. Agüero on heti alkajaisiksi sairastuvalla mahdollisesti jopa marraskuuhun asti ja García ei ole osallistunut lainkaan harjoituskaudelle olympialaisten vuoksi. Toisaalta paljon kertoo se, että Espanjan EM-ryhmässäkin hän oli avauksen mies. Emersonin rooli on vielä hieman arvoitus. Hänkään ei ole juuri ollut mukana harjoituskaudella, joten on luultavaa, että ainakin alkuun oikean pakin tontti on Sergiño Destin.

Barca B:henkin hankittiin pari mielenkiintoista pelaajaa: Yusuf Demir lainalle Rapid Wienistä ja Kays Ruiz-Atil vapaana agenttina PSG:stä. 18-vuotias Demir on ollut suuressa roolissa harjoituskaudella ja vaikka hänet periaatteessa hankittiin Barca B:hen, juuri nyt näyttää siltä, että hän voi saada runsaastikin vastuuta Koemanin palapelissä – etenkin kun Messi lähti ja Ousmane Dembélé, Ansu Fati sekä Agüero ovat sivussa.

Hankintojen ohella Barca on pyrkinyt haalimaan rahaa kassaan ja vapauttamaan tilaa palkkakattoonsa:

 • Júnior Firpo myytiin Leedsiin 15 miljoonalla eurolla
 • Jean-Clair Todibo myytiin Nizzaan 8,5 miljoonalla eurolla (Nizza aktivoi aiemmin sovitun osto-option)
 • Carles Aleñá myytiin Getafeen viidellä miljoonalla eurolla
 • Juan Miranda päästettiin vapaana agenttina Real Betisiin
 • Matheus Fernandesin sopimus purettiin
 • Monchu päästettiin vapaana agenttina Granadaan
 • Francisco Trincão lainattiin Wolvesiin osto-option kera
 • Barca B:n Sergio Akieme myytiin Almeríaan 3,5 miljoonalla eurolla
 • Barca B:n Konrad de la Fuente myytiin Marseilleen kolmella miljoonalla eurolla

Paljon kauppoja, mutta rahaa ei saatu ajoissa tarpeeksi kassaan. On tässä toki puhetta ollut kaikenlaisesta: Miralem Pjanicin siirtymisestä Juventukseen, Samuel Umtitin kauppaamisesta mihin tahansa, Neton lähdöstä ja jopa Antoine Griezmannin paluusta Atléticoon. Ei kuitenkaan mitään konkreettista.

Torstaina 5.8. Messit saapuivat lomalta Barcelonaan. Laportan kanssa oli neuvoteltu viisivuotinen jatkosopimus, joka oli nyt määrä allekirjoittaa. Barca-yhteisön riemu ja positiivinen fiilis uuden kauden alkamisesta vaihtuivat epäuskoon ja järkytykseen, kun alkoi tihkua tietoja, että tapaamisessa jokin oli mennyt pahasti pieleen.

Vielä samana iltana Barcelona julkaisi tiedotteen, jonka mukaan seura ei kyennyt tekemään Messin kanssa sopimusta La Ligan tiukkojen talousrajoitteiden takia. Olisi itse asiassa ehkä kyennyt, mutta se olisi rajoittanut seuran tulevaisuuden kasvua liian paljon.

Messi ei saanut sellaisia jäähyväisiä, jotka hän olisi ansainnut. Hän puhui seurayhteisölle 8. elokuuta, perinteikkäästi Barcelonan harjoituskauden päättävän Joan Gamper -ottelun alla. Tuon puheen piti koskea jatkosopimusta ja sitä, kuinka Messi on taas onnellinen Barcassa ja pyrkii johdattamaan joukkueen menestykseen.

Puheen sävy vaihtui torstai-illan uutisten myötä. Camp Noun auditorioon saapuneet Messin läheiset, Barcelonan johto, nykyjoukkueen pelaajat sekä seuralegendat Carles Puyol ja Xavi taputtivat seisten seuran kaikkien aikojen ykköspelaajalle, joka murtui kyyneliin.

Messiä ei ollut varaa rekisteröidä ja tämän jutun kirjoitushetkellä on epäselvää, voiko Barcelona rekisteröidä kesän uusia hankintojakaan. Eivätkä ongelmat pääty siihen. Viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Ilaix Moriba ei ole halunnut tehdä Barcelonan kanssa jatkosopimusta. Ilmeisesti Chelsea on kosiskellut Moribaa kulisseissa, ja nyt Barca on menettämässä erittäin lupaavan timanttinsa hyvin halvalla.

Pelaajasiirrot

[get-transfer-table table=”214″ team=”Barcelona”]

Ketkä ovat Barcelonan suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 3.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tähdet

Frenkie de Jong
24 vuotta
keskikenttäpelaaja

De Jongilla alkaa nyt kolmas kausi Barcelonassa. Avauskaudella oli vielä vähän haasteita roolituksen kanssa, mutta viime kausi Ronald Koemanin alaisuudessa meni todella nappiin. De Jong riistää ja raataa, mutta myös käynnistää hyökkäyksiä, kuljettaa prässin ohi, jakaa palloa, antaa murtavia syöttöjä, tukee hyökkäyksiä ja tekee jonkin verran maalejakin. Pelaa keskikentän pohjalla tai keskustassa, tarvittaessa topparinakin.

Sergio Busquetsin hidastuessa de Jong on Barcelonan ehdoton tähti, joka paljolti määrittää Barcan pelaamista. Nyt kun Leo Messi on poissa, de Jongilta(kin) kaivattaisiin vielä muutama maali lisää.

Frenkie de Jong on noussut Ronald Koemanin alaisuudessa ehdottomaksi avainpelaajaksi Barcelonassa.

Marc-André ter Stegen
29 vuotta
maalivahti

Viime kausi ei ollut ter Stegenin uran parhaita. Tuli liian monta isoa virhettä ja aivan liian monta pienempää. Normaalisti ter Stegenin vahvuuksiin kuuluva avauspelaaminenkin takkuili ajoittain.

Alkavasta kaudesta on tulossa Barcelonalle vaikea ilman Messiä. Maaleja tuskin niin paljon syntyy hyökkäyspäässä, joten oman pään on pidettävä viime vuotta selvästi paremmin. Se on toki koko joukkueen puolustuspelaamisen vastuulla, mutta viimeisenä lukkona toimivan ter Stegenin on kerta kaikkiaan pakko yltää huippukauteen, mikäli Barcelona mielii pelata pokaaleista.

Marc-André ter Stegenin on seistävä päällään, mikäli Barcelona mielii voittaa pokaaleja tällä kaudella. Kuva: Getty Images.

Memphis Depay
27 vuotta
hyökkääjä

Messi lähti, Depay tuli. Barcelona-yhteisö ehti jo fiilistellä kaksikon yhteistyötä, mutta se ei nyt toteudu. Depayn on nyt noustava Messin aseenkantajan sijasta joukkueen ykköspyssyksi yhdessä Antoine Griezmannin kanssa. Depaylla on alla tykkikausi Ranskassa (37 ottelussa 20+12) ja EM-kisatkin sujuivat ihan hyvin.

Koeman tietää tasan tarkkaan, mitä Depaysta saa ja miten tätä kannattaa käyttää. Lähtökohtaisesti Depay pelannee valeysinä ja hyökkäyksen vasemmalla laidalla, mistä hän ajaa sisään. Hollantilaishyökkääjä on hyvin monipuolisesti käytettävissä hyökkäyksen eri rooleissa.

Memphis Depaylta odotetaan paljon Barcelonassa. Kuva: Getty Images.

Läpimurtopelaaja – Yusuf Demir

Yusuf Demir voi olla tämän kauden suuri nousija Barcelonassa. Kuva: Getty Images.

Kuka on Yusuf Demir? Tämä nimi ei välttämättä sano kaikille yhtään mitään. Ei sikäli ihme, että kyseessä on 18-vuotias itävaltalainen, joka on viimeisintä kuukautta lukuun ottamatta pelannut koko uransa Itävallassa.

Demir pelaa tämän kauden lainalla periaatteessa Barcelona B:ssä. Barcelona maksaa pelkästä lainasta 500 000 euroa, mikä kertoo jo jotain siitä, kuinka paljon potentiaalia pelaajassa nähdään. Kauden päätteeksi sopimuksessa on kymmenen miljoonan euron suuruinen osto-optio.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana operoiva Demir on jo harjoituskaudella ollut hyvin vahvasti Barcelonan ykkösjoukkueen matkassa. Rooli on ollut jopa niin suuri, että mahtaako nuorukainen paljonkaan B:ssä edes pelata. Kaikissa viidessä harjoitusottelussa on tullut vastuuta, jopa kenraaliharjoituksessa Juventusta vastaan Demir oli avauksessa ja pelasi reilun tunnin. Tuo ottelu pelattiin niin sanotusti ykkösillä, joten on hyvin mahdollista, että Demir saa vastuuta heti La Ligan avausviikonloppunakin.

Muita mahdollisia läpimurtopelaajia ovat 19-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja Nico González, 17-vuotias vasen pakki Alejandro Baldé ja juuri 17 vuotta täyttänyt hyökkäävä keskikenttäpelaaja Gavi. Näillä näkymin kolmikko ei kuitenkaan ole saamassa ihan sellaista roolia kuin Demir.

Miten Barcelona pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on Barçan ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Nyt punnitaan kunnolla Ronald Koemanin kyvyt

Valmennusryhmä

 • Päävalmentaja: Ronald Koeman
 • Apuvalmentaja: Alfred Schreuder
 • Apuvalmentaja: Henrik Larsson
 • Fysiikkavalmentaja: Albert Roca
 • Fysiikkavalmentaja: Daniel Romero
 • Fysiikkavalmentaja: Jaume Bartrés
 • Maalivahtivalmentaja: José Ramón de la Fuente
Kykeneekö Ronald Koeman hyödyntämään Leo Messin lähdön? Kuva: Getty Images.

Ronald Koemanilla alkaa nyt toinen kausi Barcelonan päävalmentajana. Ura valmentajana on jo pitkä ja melko vaiherikas. On tullut menestystä (Hollannin mestaruudet Ajaxissa ja PSV:ssä, Hollannin maajoukkueen nostaminen ylös suosta, Southamptonissa hyvää työtä), mutta on tullut myös pettymyksiä (Valencia- ja Everton-pestit).

Koeman on hyvin johancruijffmainen hahmo sikäli, että häntä leimaavat hyvin voimakkaasti hollantilaisuus ja katalonialaisuus. Hollannissa Koeman pelasi aikoinaan kaikissa maan suurimmissa seuroissa ja Groningenissa. Valmennuspestejäkin on kertynyt jo Ajaxista, PSV:stä, Vitessestä ja Hollannin maajoukkueesta.

Toisaalta Barcelonassa Koeman pelasi parhaat pelivuotensa ja siellä Koeman myös otti ensimmäiset askeleensa seurajoukkuevalmennuksessa, Louis van Gaalin apuvalmentajana kausina 1998-99.

Pelillisesti Koeman on pyrkinyt tekemään Barcelonasta aktiivisemman ja tasapainoisemman kuin mitä se oli useampaan vuoteen. Siinä myös ensimmäisellä kaudella jossain määrin onnistuttiin. Barcelona loi viime kaudella maaliodottamaa 83,96 osuman edestä – ylivoimaisesti paras lukema koko sarjassa. Parannusta tuli valtavasti, jos verrataan kauteen 2019-20. Tuolloin Barca sai maaliodottamaa kasaan 72,01 maalin verran.

Koeman haluaa, että Barcelona prässää aktiivisesti pallonmenetyksen jälkeen. Tätä ajoittain myös nähtiin viime kaudella. Haaste on siinä, miten prässin ajoitukset saadaan pelaamaan ja selusta tukittua, jos vastustaja pääseekin pelaamaan ensimmäisen ja toisenkin prässilinjan ohi.

Vielä viime kaudella Koeman ei onnistunut pienentämään Barcelonan oman pään maaliodottamaa. Joukkueen xGA-lukema oli 40,93, vasta seitsemänneksi paras La Ligassa. Tämä on luku, jonka on jatkossa parannuttava, mikäli Barca haluaa pelata pokaaleista.

Yksityiskohtaisemmalla tasolla Barcelonalla oli viime (ja monella aiemmallakin) kaudella ongelmia tilanteenvaihtojen puolustamisessa. Joukkue haluaa nostaa koko pakkaa reilusti ylös, mutta haasteita tulee, kun muoto ei ole tarpeeksi yhtenäinen ja toppariosasto on hidas. Erityisesti Gerard Piqué, Clément Lenglet ja puolustava keskikenttämies Sergio Busquets kärsivät, jos joutuvat juoksutilanteisiin.

Viime kauden alussa Koeman haki kenttätasapainoa asettamalla Frenkie de Jongin Busquetsin pariksi keskikentän pohjalle. Tuolloin muoto oli 4-2-3-1. De Jongista ei tässä muodossa saada kuitenkaan tarpeeksi irti hyökkäyspäässä.

Lääkkeeksi Koeman kehitti kolmen topparin systeemin, jota voitaisiin kuvailla numeroilla 3-4-1-2 tai 3-5-2. Nyt oli kolme alakerrassa suojaamassa Busquetsia ja muuta keskikenttää tilanteenvaihdoissa ja toisaalta kolme alakerrassa suojaamassa de Jongia, kun tämä nousi tukemaan hyökkäyksiä.

De Jongista Koeman on saanut haluamansa, todella dynaamisen box-to-box-pelaajan, joka tekee vakuuttavia nousuja vastustajan boksiin. Rooli on siltä osin vähän sama kuin aiempina vuosina Seydou Keitalla, Paulinholla ja Arturo Vidalilla.

Ero on siinä, että de Jong on huomattavasti kokonaisvaltaisempi pelaaja, joka on vahvasti mukana myös luomassa pallollista peliä. Lisäksi de Jong luo kentällä runsaasti tilaa omilla kuljetuksillaan. Tehokkuuden on tosin de Jongillakin parannuttava maalipaikoissa ensi kaudella.

Merkittävä haaste – ja toisaalta mahdollisuus – luvuissa on Lionel Messin poistumisessa. Messi on omalla erinomaisuudellaan uhmannut todennäköisyyksiä vuosi toisensa jälkeen. Messi on kyennyt rikkomaan oman maaliodottamansa ja luonut myös muille maalipaikkoja sellaisista tilanteista, joista muut pelaajat eivät pysty maalipaikkoja luomaan.

Sitten taas toisaalta Messi on vahingoittanut vuosien ajan Barcelonan kollektiivista puolustuspelaamista, sillä hän ei aivan yksittäisiä hetkiä lukuun ottamatta osallistu negatiivisiin tilanteenvaihtoihin eikä puolustusvaiheeseen. Se on ollut ogelma kenttätasapainon kannalta, sillä joku toinen pelaaja on pitänyt uhrata tukkimaan Messin selustaa.

Messiä on käytännössä mahdotonta korvata puhtaasti hyökkäystehoilla, mutta Messin menettämisen vaikutus olisi ainakin teoriassa pienennettävissä niin, että kenttätasapaino paranisi.

Jos Messin lähdön myötä Antoine Griezmann pääsee hääräämään kymppialueelle, hyökkäyspäähän tehot eivät ole Messi-tasoa, mutta puolustuspäähän Griezmannin työmäärä on taatusti Messin vastaavaa suurempi.

Peliryhmitys – muoto

Kuten sanottu, Koeman aloitti viime kauden muodolla 4-2-3-1 ja päätyi lopulta muotoon 3-4-1-2/3-5-2. Aika ajoin mentiin myös 4-3-3:lla. On hyvin mahdollista, että näitä kaikkia nähdään alkavallakin kaudella.

Vielä on vähän auki, millä tavalla lähdetään liikkeelle. Sen myönsi Koemankin aivan hiljattain. Hän sanoi, että kolmen topparin linja toimi viime kaudella, mutta se ei tarkoita sitä, että kolmen topparin linja olisi pääasiallinen muoto tällä kaudella. Harjoituskaudella Koeman on suosinut etenkin muotoja 4-2-3-1 ja 4-3-3.

Mitä todennäköisimmin Messin lähtö on aiheuttanut Koemanillekin mietittävää. Miten täyttää Messin jättämä aukko hyökkäystehojen muodossa, mutta toisaalta: mitä Messin lähtö mahdollistaa?

Ihanneavauksessa on tällä hetkellä useita kysymysmerkkejä. Marc-André ter Stegenin tontti ykkösmaalivahtina on sementoitu (alkukaudesta vastuu Netolla ter Stegenin loukkaantumisen vuoksi), mutta jo puolustuslinjassa hierarkia on auki.

Gerard Piqué on johtajaominaisuuksiensa, rauhallisuutensa ja pallokontrollinsa ansiosta todennäköisesti edelleen avauksen mies. Ronald Araújo löi viime kaudella kunnolla läpi ja tällä kaudella vastuu lisääntynee entisestään.

Entä uusi hankinta Eric García? Hän on jo Espanjan maajoukkueessa avauksen mies, mutta nyt harjoituskausi on olympialaisten myötä jäänyt nollaan. Clément Lenglet taas on haparoinut, mutta hän tuo vasenjalkaisen vaihtoehdon. Samuel Umtiti jäänee vähälle vastuulle, ja sitten on vielä Óscar Mingueza, joka Araújon tavoin löi läpi viime kaudella. Arvioin, että García katsoo vielä tämän kauden penkiltä, kunnes nousee Piquén tilalle, ja Minguezalle jää tässä kilpailussa luu käteen.

Oikeana pakkina/wingbackina avannee Sergiño Dest, vaikkei hän vielä viime kaudella täysin vakuuttanut. Kirittäjä on uusi hankinta Emerson Royal. Emerson aloittanee penkillä, sillä hänen harjoituskautensa on jäänyt melko lyhyeksi. Vasemman pakin tontti on edelleen vahvasti Jordi Alban hallussa.

Harjoituskaudella vastuuta on saanut myös 17-vuotias oma kasvatti Alejandro Baldé, mutta todennäköisempää lienee, että Alban kakkosmiehenä toimii tälläkin kaudella Dest (jolloin oikealla pelaa Emerson).

Keskikentän ytimessä Koemanin suosikkiyhdistelmä on Busquets-de Jong-Pedri. Tähän ei välttämättä ole tulossa muutosta. Buesquetsin tehtävä on jäädä makaamaan ankkuriksi keskikentän pohjalle, kun taas de Jongin toimintasäde on valtavan laaja. Pedrin tehtävä on pyörittää peliä hieman ylempänä, vähän sellaiseen iniestamaiseen tapaan. Toisaalta 4-2-3-1-muoto mahdollistaa myös sen, että keskikentän pohjalla on kaksi edellä mainitusta kolmikosta ja kymppipaikalla häärää Griezmann.

Penkiltä keskikentälle löytyisivät Miralem Pjanic (mahdollisesti lähdössä Juventukseen) ja Riqui Puig, mutta heihin Koeman ei luota tippaakaan. Sen sijaan on hyvin mielenkiintoista nähdä, mikä on Philippe Coutinhon rooli nyt. Coutinho sai viime kauden alussa ihan mukavasti vastuuta, mutta vuodenvaihteen jälkeen tullut vamma päätti miehen kauden siihen. Aivan hiljattain Coutinho sai Barcelonan lääkäreiltä peliluvan.

Kilpailua keskialueella hieman vähentää Ilaix Moriban tilanne. Moriba ei ole halunnut allekirjoittaa jatkosopimusta, joten Barcelona on joko myymässä nuorukaisen tai sitten hänet asetetaan koko kaudeksi koirankoppiin.

Hyökkäykseen on Messin lähdettyäkin tunkua. Depay vaikuttaa ainoalta varmalta avauksen pelaajalta. Todennäköisesti avauksessa on myös Griezmann, mutta täytyy muistaa, että joukkueesta löytyvät myös Martin Braithwaite, Ousmane Dembélé, Ansu Fati ja Sergio Agüero.

Kolme viimeksi mainittua ovat alkukaudesta sivussa (Agüero peräti marraskuuhun asti), mikä helpottaa Koemanin valintoja, mutta ihannetilanteessa päänvaivaa riittää. Siihen kun vielä lisätään, että Coutinhokin voi pelata kymppipaikalla tai vasemmalla laidalla ja sitten on vielä harjoituskaudella hyvin vakuuttavasti esiintynyt Yusuf Demir, niin kyllä tässä kilpailua peliajasta riittää.

Ihanneavaus

Barcelonan ihanneavaus.

Pelaajalista

[table id=25 /]

Mistä sijoista Barcelona pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 5.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Taivas tai helvetti

Sijat: 1-4

Barcelona on jo muutaman vuoden ollut sekaisin kuin seinäkello. Suuntaa on pyritty muuttamaan, ja tiettyjä hyviä merkkejä on ilmassa. Se ei poista sitä tosiasiaa, että uudelleenrakennus on pahasti kesken ja nyt pitäisi vielä opetella pelaamaan ilman Lionel Messiä.

Uudet hankinnat ovat laadultaan hyviä, mutta toisaalta Barcalta puuttuu loukkaantumisten vuoksi runsaasti hyviä pelaajia kauden ensimmäisiltä viikoilta. Jo ensimmäiset pelit näyttävät osviittaa sille, mitä tällä kaudella voidaan odottaa. Jos kausi alkaa voittoputkella, joukkue voi saada positiivisen kierteen päälle. Real Madridin ollessa niin ikään kaukana parhaista vuosistaan Barcalla on pieni sauma jopa mestaruuteen. Mutta jos tulosta ei heti tule, Barca voi pahimmillaan joutua pelaamaan ihan tosissaan paikasta neljän joukkoon.

Mahdollisuudet

Barcelonalla on mahdollisuudet jopa pokaaliin/pokaaleihin tällä kaudella, mutta se vaatii useamman asian onnistumista samanaikaisesti. Ensinnäkin Messi on kyettävä paikkaamaan tehojen muodossa riittävän hyvin ja puolustuksellisesti Barcan on oltava parempi ilman Messiä kuin Messin kanssa. Messin tehot on täytettävä tasaisesti sekä hyökkääjien että keskikenttäpelaajien taholta.

Toiseksi Memphis Depayn on pelattava yhtä tykkikausi kuin viime kaudella Ranskassa. Kolmanneksi Antoine Griezmannin on nostettava tasoaan. Neljänneksi pelaajien pitäisi pysyä terveinä.

Haasteet

Marc-André ter Stegen, Ansu Fati, Clément Lenglet, Ousmane Dembélé ja Sergio Agüero sivussa kauden avauksesta loukkaantumisten vuoksi, ehkä Frenkie de Jongkin. Se ei ole kovin helppo alku, kun Messikin on poissa. Jos oma pää vuotaa kuten viime kaudella, ja hyökkäyspäässä ollaan tuhnuja, tästä tulee hyvin pitkä ja vaikea kausi.

Maaliodottama laskenee väkisinkin ilman Messiä ja maalinteon toteutuma vastaa laskeneekin (Messi ylittänyt maaliodottaman vuosi toisensa jälkeen). Helvetti polttelee siis jo jalkojen alla, mutta se kohtalo on myös vältettävissä.

[td_block_11 custom_title=”Barcelona-uutiset” tag_slug=”barcelona” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]