Lionel Messi ei jatka uraansa Barcelonassa.

Näin Barca tiedotti koko maailmalle torstai-iltana. Syy vieritettiin La Ligan ja sen johtajan, Javier Tebasin, niskaan.

– Vaikka FC Barcelona ja Lionel Messi pääsivät sopimukseen ja vaikka molemmat osapuolet olisivat tänään halunneet allekirjoittaa sopimuksen, La Ligan säädökset estivät aikeet, tiedotteessa sanottiin.

Tiedote aiheutti vyöryn. Otsikoita, uutisia, twiittejä, postauksia. Kaikkialla maailmassa tuutattiin samaa: Messi lähtee Barcelonasta.

Jotain dramaattista tapahtui torstai-iltana hieman ennen tiedotteen julkistamista.

Barcelonaa lähellä olevien toimittajien mukaan Messi-leirin ja Barcelonan torstaisen tapaamisen piti koskea – tiedotteen mukaisesti – jatkosopimuksen allekirjoittamista. Viisi vuotta lisää Messin ja Barcan välistä avioliittoa.

Ei tullut viittä vuotta. Tuli katastrofi, jota kukaan ulkopuolinen ei osannut odottaa.

Jo noin dramaattinen käänne saa minut epäilevälle kannalle. Yleensä seuran asioista tiedetään lehdistössä jo hyvissä ajoin, mutta nyt sitten aivan puskista tällainen käänne. Todellinen paukku vai suunniteltu manööveri?

Valtataistelu taustalla?

Tapaus Messi kuohuttaa ja puhuttaa kaikkialla. Sitä pitäisi selittää auki lukijoille, mutta ongelma on se, ettei täydellistä tietoa ole. On tiedonmurusia ja niistäkin osa lienee tarkoituksellisesti syötettyä väärää tai ainakin puolueellista tietoa.

Johtavana teoriana pidetään tällä hetkellä sitä, että kyse on Joan Laportan ja Tebasin välisestä valtataistelusta.

Sen tiedämme varmasti, että La Liga on asettanut kaikille seuroilleen seurakohtaisen palkkakaton, joka perustuu taloudelliseen tuloksentekokykyyn. Koronan myötä palkkakaton tasot romahtivat alaspäin, mikä on johtanut erityisesti Barcelonan kohdalla talousvaikeuksiin. Aiemmat huonot päätökset rasittivat jo ennestään taloutta ja nyt joukkue on myös palkkakattoon suhteutettuna aivan liian kallis. Barcelona siis tarvitsisi kipeästi rahaa tai helpotusta palkkakattorajoihin.

Laporta (kuten ei Real Madrid -pomo Florentino Pérezkään) ei ole luopunut Superliiga-hankkeesta, mikä on ikävästi hiertävä kivi Tebasin kengässä. Superliiga-hanke takaisi Barcelonalle ja Real Madridille valtavat lisätulot, mutta se voisi heikentää merkittävästi La Ligan asemaa. Päärahoittaja hankkeessa olisi JPMorgan Chase -pankki.

Tebas taas neuvotteli CVC-pääomasijoitusyhtiön kanssa sopimuksen, joka olisi taannut kaikille La Liga -seuroille välittömän käteisruiskutuksen. Barcelonalle ja Real Madridille olisi satanut reilu 250 miljoonaa euroa kummallekin (Barcelonalle 270 ja Real Madridille 260 miljoonaa). Kääntöpuolena CVC olisi saanut 11 prosentin osuuden La Ligan tv-tuloista seuraavaksi 50 vuodeksi. Suoraan Barcelona ja Real Madrid eivät sitä sanoneet tiedotteissaan, mutta joidenkin tietojen mukaan CVC-sopimuksen hyväksyminen olisi samalla edellyttänyt luopumista Superliiga-hankkeesta.

Jos tarkemmin miettii sopimusta, liiketaloudellisesti se ei kuulosta kovin hyvältä Barcelonan ja Real Madridin kannalta. Jalkapallo on talousmielessä kehittynyt räjähdysmäisesti viimeisen 50 vuoden aikana. Se, että jättilläisseura ottaisi vastaan isossa kuvassa minimaalisen talousavustuksen (reilu viisi miljoonaa euroa kaudessa 50 vuoden ajan) ja vastineeksi viettäisi puoli vuosisataa käsijarru päällä menetettyjen tv-tulojen muodossa… Vaikkei siis mitään Superliiga-pykälää olisi olemassa, ei pidä niin mahdottomasti ihmetellä Laportan (ja Pérezin) näkemystä Tebasin neuvottelemasta CVC-diilistä.

Nyt päästään palaamaan torstai-illan Messi-episodiin.

Rahaongelmat todellisia, mutta onko muu osuus bluffia?

Laporta tietää vallan hyvin, kuinka tärkeä Messi on Barcelonalle – niin pelillisesti, symbolisesti kuin puhtaan taloudellisesti. Toisaalta Laporta tietää myös, kuinka tärkeä Messi on koko La Ligalle ja jopa Barcelonan vastustajille. Ilman Messiä La Ligan markkina-arvosta putoaa osa pois. On arvioitu, että Messi tuo La Ligan tuloista jopa 20-30 prosenttia. Getafen puheenjohtaja Ángel Torres puolestaan jo ehti lausua julkisesti ennen tätä torstai-illan draamaa, että La Ligalla (ja La Liga -seuroilla) ei ole varaa menettää Messiä.

Sillä hetkellä kun ilmoitettiin, ettei Messi jatka Barcelonassa, puhelimet alkoivat todennäköisesti piristä ympäri maailmaa. Luulenpa, että tv-yhtiöt, joilla on sopimus La Ligan kanssa, eivät ole kovin tyytyväisiä. Painetta Tebasia kohtaan tullee eri suunnista: tv-yhtiöiltä, muilta yhteistyökumppaneilta, kannattajilta… Se lienee ollut Barcelonan tarkoitus torstai-iltana.

Mikäänhän ei teknisesti muuttunut torstaina. Messi ei ole ollut Barcelonan pelaaja 1.7. lähtien. Silloin edellinen sopimus päättyi. Uutta ei ole missään vaiheessa ollut. Nyt ainoa käänne oli se, että Barcelona tiedotti, etteivät La Ligan säännöt mahdollista uutta sopimusta.

On tärkeää ymmärtää, että Messi on nyt yksi nappula melko isossa shakissa. Täydellistä tietoa ei ole kenellekään muulla kuin Laportalla, mikä tekee analysoinnista hieman haastavaa, mutta joitain tulkintoja voidaan tehdä.

Kyllähän Messin ja Barcan välinen sopimus olisi jo tehty, jos Barcelonalla olisi rahaa tai liikkumavaraa palkkakatossa. Eli taloudellista ongelmaa voidaan pitää aitona.

Aitoa ei välttämättä sen sijaan ole tieto siitä, että Messin ja Barcelonan välinen avioliitto olisi päättynyt. Siihen asti, että Messi allekirjoittaa sopimuksen jonkin muun seuran kanssa, on periaatteessa mahdollista, että ura jatkuukin Barcelonassa. Se vaatisi myönnytystä La Ligalta, mitä nyt hyvin kovilla panoksilla haetaan.

Messi on vapaa agentti, joten hän voi tehdä sopimuksen Barcelonan tai jonkin muun seuran kanssa myös siirtoikkunan ulkopuolella. Aivan lähipäivinä ratkaisua tuskin nähdään, mutta kannattaa huomioida päivämäärä 2.9.2021. Siihen mennessä seurojen on annettava UEFA:lle pelaajalistat Mestarien liigan lohkovaihetta varten.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta tässä Messi-tapauksessa on sekin, että vain toimittajat ja kannattajat ovat puhuneet. Barcelonan nykyjoukkueesta kukaan ei ole kommentoinut mitään. Tyypillisesti somekanavissa postaillaan vanhoja yhteiskuvia ja lähetetään tsemppiviestejä. Nyt ei mitään. Ei edes Gerard Piquéltä.

Messi-leirikään ei ole kommentoinut mitään. Joidenkin toimittajien mukaan Messin lähipiiristä on kerrottu, että pelaaja on järkyttynyt sopimusneuvottelujen kariutumisesta, mutta että kommentteja? Ei.

[readmore from=Barcelona]

Tietävätkö pelaajat jotain sellaista, mitä me emme tiedä?

Yhteenvetona voitaneen tässä vaiheessa sanoa, että tapaus Messi ei ratkea tänään eikä huomenna. Se pyörii uutisissa useita päiviä, kenties viikkoja. Tapaus on hyvin monimutkainen ja siihen liittyy paljon muitakin tahoja kuin pelkkä Messi. Ei voida ajatella, että olisi selkeästi jokin taho, joka toimii oikein ja jokin taho, joka toimii väärin. Eri tahot vain puolustavat omaa etuaan.

Onhan se niinkin, että halutessaan Messi voisi pelata ilmaiseksi ja laskuttaa Barcelonaa vaikkapa 20 vuoden kuluttua. Tuskinpa se Messin elintasoon mitenkään vaikuttaisi. Mies kun sai Barcelonalta neljän viime kauden aikana yhteensä 550 miljoonaa euroa.