“Maailmanlaajuinen pommi”. Muun muassa näin otsikoivat argentiinalaislehdet juttujaan, joissa kirjoitettiin siitä, kuinka Lionel Messin kerrotaan jääneen ilman jatkosopimusta Barcelonaan.

Ja sitähän se oli. Lionel Messi, kuusinkertainen Ballon d’Or -voittaja ja monien mielestä jopa kaikkien aikojen jalkapalloilija, on pelannut FC Barcelonassa 13-vuotiaasta lähtien. Viime kesänä hän pohti poistumista seurasta omasta aloitteestaan, mutta nyt vuotta myöhemmin Argentiinan maajoukkueen ja Barcelonan kapteeni halusi Blaugranassa jatkaa.

Sen, miksi näin ei käynytkään, haluaa jokainen tietää. Myös ne sadat Barcelonan kannattajat, jotka kokoontuivat torstai-iltana haikein mielin Messi-paidoissaan Camp Noulle tunnelmoimaan. Edessä näyttää olevan Messin lähtö Kataloniasta 20 ja puolen vuoden jälkeen.

Torstaisessa tiedotteessaan Barcelona oli kliinisen lyhytsanainen. Ainoaksi selitykseksi se tarjosi “taloudellisia ja rakenteellisia esteitä”. Ihan noin vain ei kuitenkaan maailman parasta pelaajaa lempata, ja vähän myöhemmin Barcelona postasikin Twitteriin vielä 7-minuuttisen videon saatetekstillä “Kiitos Leo”.

Miten tässä silti kävi näin? Miten tässä saattoi käydä näin? Kuten Sport sivuillaan kirjoittaa:

– Me vaadimme tietää totuuden. Koko totuuden. Ei enempää ja vähempää kuin totuuden. Me vaadimme saada tietää todelliset syyt rehellisesti ja suoraan sanottuna Messin lähdölle.

Lehti ei varmasti ole toiveissaan yksin, vaan selityksiä kaipaa jokainen Barcelonan kannattaja ja huippujalkapalloilun ystävä. Niitä myös toivottavasti tänään saadaan, sillä Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta puhuu medialle lehdistötilaisuudessa perjantaina kello 12.

Lehdistötilaisuutta ennen olemme vielä enemmän tai vähemmän spekulaatioiden varassa, mutta toivottavasti emme enää sen jälkeen. Asioiden laitaa kuvaa hyvin sekin, että monet eivät halua uskoa Messin lähtöä vieläkään todeksi. Epäillään kaikkien aikojen pokeria ja bluffia, joka saisi La Ligan joustamaan taloussäännöistään. Tukea tälle ajatukselle antaa se, että Barcelonan pelaajien somehiljaisuus oli torstai-iltana korviahuumaavaa.

Kun Laporta valittiin keväällä Barcelonan uudeksi puheenjohtajaksi, oli hänen vaalikampanjansa kärki Messin jatkosopimuksessa. Vielä keskiviikkona uskottiin saadun ratkaisevan käänteen sille, että Messi laittaa nimensä paperiin, kun uutisissa kerrottiin La Ligan jättimäisestä yhteistyösopimuksesta sijoitusrahasto CVC:n kanssa. Barcelonan osuus diilistä olisi 270 miljoonaa euroa, ja sen uskottiin varmistaneen Messin jatkon seurassa.

Tavalla tai toisella CVC-sopimus saagan tuoreimpaan, äärimmäisen dramaattiseen käänteeseen liittynee. Huomionarvoista on, että sekä Real Madrid että Barcelona julkaisivat torstai-iltana virallisissa tiedotteissaan vastalauseensa CVC:n kanssa solmitulle erittäin rahakkaalle kontrahdille. Olkoonkin, että juuri nämä kaksi seuraa saisivat sopimuksen kautta selkeästi suurimmat rahalliset siivut.

Real Madridin tiedotteen mukaan La Liga solmi CVC:n kanssa 2,7 miljardin euron arvoisen yhteistyösopimuksensa Real Madridin tietämättä ja konsultoimatta seuraa. Sen mukaan seuralla ei ole myöskään ollut pääsyä näkemään kaikkia sopimuksen yksityiskohtia.

Real Madrid on huolissaan siitä, että sopimus antaa CVC:lle 10,95 prosentin oikeuden La Ligan audiovisuaalisiin sisältöihin 50 vuoden ajaksi. Se pitää tätä menettelyä laittomana. Real Madridin mielestä yhteistyösopimusta ei kilpailutettu asiaankuuluvalla tavalla. Sen mukaan sama sijoitusrahasto pyrki tekemään vastaavia yhteistyösopimuksia myös Serie A:n ja Bundesliigan kanssa, mutta kuitenkin tuloksetta.

Barcelonan tiedotteessa pääasiat ovat samat: sekin pitää epäsuotuisana, että La Liga luopuu osasta TV- ja audiovisuaalisia oikeuksiaan puolen vuosisadan ajaksi ja on tyytymätön siihen, ettei seuroja kuultu päätöksenteon aikana.

Kuten todettua, toistaiseksi olemme vahvasti spekulaatioiden varassa, mutta ehkä painokkain sellainen kytkeytyy siihen, että Barcelonan oli tehtävä valinta uuden Euroopan Superliigan ja Lionel Messin välillä.

Esillä on ollut teoria, jonka mukaan CVC-rahojen vastaanottaminen olisi edellyttänyt Barcelonalta ja Real Madridilta irtisanoutumista lopullisesti Superliiga-hankkeesta. Näin La Liga ja sen puheenjohtaja Javier Tebas olisivat tavallaan “kiristäneet” seurajättejä, sillä sarjaorganisaation intresseissä Superliiga ei ole. Real Madrid ja Barcelona ovat yhdessä Juventuksen kanssa ainoat kolme seuraa, jotka eivät ole vielä hylänneet Superliiga-hanketta.

Ilman CVC:n tuomia 270 miljoonaa euroa Barcelonan talousvaikeudet pysyvät yhtä kurjina kuin ennenkin. Eli ilman näitä varoja seuralla ei olisi Messiin varaa. Näin ollen, jos La Liga olisi varojen saannin ehdoksi asettanut Superliigasta jättäytymisen, olisi Messin ja Superliigan välillä valinta tästä looginen seuraus. Pitää muistaa, että Euroopan superjättien Superliiga-hankkeen merkittävin taka-ajatus oli bisnes, eli se, että ne tulisivat rikastumaan sen myötä huomattavasti – paljon enemmän kuin Messin rahallinen tuotto Barcelonalle olisi.

Käänne oli joka tapauksessa shokeeraava. Messin uskottiin olevan milteipä jo kynä kädessä odottamassa, kun viisivuotisen sopimuksen ajaksi tähtipelaaja oli suostunut laskemaan palkkaansa puoleen. Joissain arvioissa puhuttiin jopa 70 prosentin palkanalennuksesta. Barcelonan taloushuolet ovat joka tapauksessa paisuneet niin kammottavaksi, että yksinkertainenkin selitys voi olla totta: eli se, ettei Barcelonalla ollut Messin sopimukseen rahaa – CVC:n 270 miljoonan euron jättipotista ja Messin vastaantulosta huolimatta.

Sellainenkin vaihtoehto on kuitenkin ollut esillä, ettei Barcelona olisi missään vaiheessa edes halunnut jatkaa Messin sopimusta, ja koko sopimusneuvottelun pitkittäminen olisi ollut pelkkää bluffia, jotta La Liga joustaisi palkkakattosäännöissään Barcelonan eduksi. Jo näin karun spekulaation olemassaolo – maailman parhaan pelaajan pelinappulana käyttäminen – kertoo siitä, kuinka suuri yllätys ja järkytys tuorein käänne ihmisille oli.

Sport toivoo lisäksi ulostuloa myös Messin leiriltä. Huhuissa on epäilty sitäkin, että Messi ja hänen agentti-isänsä Jorge olisivat vaatineet viime metreillä lisää rahaa tai vaatineet neuvottelujen keskeyttämistä, koska sopimus PSG:n kanssa on jo tehty. Tähän Sport ei kertomansa mukaan usko itsekään, mutta toivoo silti Messeiltäkin selitystä siihen, miten tähän pisteeseen tultiin.

[readmore from=Messi-Lionel]

Sportitalian toimittajan Gianluigi Longarin mukaan on mahdollista myös, että Messi olisi pettynyt Barcelonan joukkueenrakennukseen. Longarin mukaan Messi toivoi palavasti, että Barcelona värväisi hänen maajoukkuetoverinsa, Copa Américassa loistaneen Atalantan puolustajan Cristian Romeron riveihinsä. Romero päättyi kuitenkin 55 miljoonan euron siirtosummalla Tottenhamiin.

Varmaa on tässä vaiheessa vain se, että tässä tarinassa ollaan vielä kaukana viimeisestä luvusta. Laportan puolenpäivän tiedotustilaisuuden jälkeen oltaneen toivottavasti taas jo vähän viisaampia.