Atlético kruunattiin lauantaina La Ligan mestariksi.

Atlético voitti La Ligan kerättyään 86 pistettä. Real Madrid jäi kahden pisteen päähän mestaruuden voittaneesta Atléticosta.

Diego Simeonen miehistön kausi oli kokonaisuudessaan todella hyvä. La Ligan voittaminen on aina valtava suoritus, sillä Barcelonan ja Real Madridin dominoimassa sarjassa on hyvin epätodennäköistä, että joku kaksikon ulkopuolelta kruunataan voittajaksi.

Atlético putosi Mestarien liigasta neljännesvälierävaiheessa Chelsean käsittelyssä. Chelsea oli huomattavasti Atléticoa parempi ja ansaitsi jatkopaikkansa. Chelsea ylsi Mestarien liigan finaaliin asti, jossa se kohtaa Manchester Cityn. Ainoan suuren miinuksen Atléticolle voi antaa Copasta, sillä Atlético putosi tammikuussa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavalle Cornellàlle.

Simeonelle kyseessä oli jo toinen sarjamestaruus Atléticon päävalmentajana. Simeone on Atléticon seurahistorian menestynein valmentaja kahdeksalla pokaalillaan. Atléticon seurahistorian joka neljäs pokaali on tullut Simeonen alaisuudessa.

Annamme tuttuun tapaan arvosanat Atléticon pelaajille päättyneestä kaudesta.

Arvosanan saa jokainen pelaaja, jolle kertyi La Liga -kauden aikana vähintään kahden täyden ottelun verran peliminuutteja (180 minuuttia). Sen seurauksena Ivo Grbic ja Moussa Dembélé jäävät ilman arvosanoja.

Atléticon pelaajien keskiarvoinen arvosana oli 7,6.

Maalivahdit

Jan Oblak: 10

Oblak on ollut jo vuosikausien ajan Atléticon tärkein yksittäinen pelaaja. Slovenialaisvahti on noussut Atléticossa kenties maailman parhaaksi maalivahdiksi. Oblak voitti tällä kaudella peräti viidennen Zamora-palkintonsa, joka jaetaan kauden aikana vähiten maaleja päästäneelle maalivahdille. Päästi 38 ottelussa yhteensä 25 maalia ja piti 18 nollapeliä, eli kyseessä oli varsin normaali kausi Oblakille. Se kertoo paljon Oblakin tasosta.

Oblak nousi etenkin kevätkauden aikana esiin tärkeissä paikoissa ja torjui muutaman rangaistuspotkun kriittisillä hetkillä. Joukkueen suurin onnistuja ansaitsee täyden kympin kaudestaan.

Puolustajat

Josema Giménez: 7

Terveenä ollessaan Atléticon puolustuksen todellinen johtaja, mutta Giménez kärsi tälläkin kaudella useista loukkaantumisista. Pääsi loukkaantumistensa vuoksi vain 20 kertaa avauskokoonpanoon La Ligassa. Kuuluisi maailman ehdottomaan topparieliittiin ilman vammojaan. Tällä kaudella sopeutui mallikkaasti kolmen topparin formaatioon, mutta jäi selvästi Savicin ja Hermoson jalkoihin.

Felipe: 7

Felipe pelasi upean viime kauden, mutta tällä kaudella oli kaukana aiemmasta tasostaan. Kärsi huomattavasti formaatiomuutoksesta, sillä Felipe näytti olevan usein ongelmissa pelatessaan Savicin ja Giménezin/Hermoson kanssa kolmen topparin linjassa. Paransi otteitaan loppukautta kohden, mutta syyskausi meni penkin alle, joten arvosana jää tyydyttäväksi.

Stefan Savic: 9

Atléticon ykköstoppari. Joukkueen sisällä todelliseksi johtajaksi noussut Savic kuului päättyneellä kaudella Atléticon tärkeimpiin yksilöihin. Suuri onnistuja. Pääsi viimein pelaamaan läpi kauden ilman loukkaantumisia ja se näkyi välittömästi peliesityksissä. Piti Atléticon puolustusta pystyssä vaikeilla hetkillä ja paransi etenkin pelin avaamistaan. Kolmen topparin linja toi Savicin vahvuuksia huomattavasti enemmän esiin.

Mario Hermoso: 8

Saapui Atléticoon viime kaudeksi ja jäi pienelle vastuulle. Tällä kaudella formaatiomuutoksen vuoksi nappasi avauskokoonpanon paikan kolmen topparin linjasta ja esiintyi edukseen. Yksi kauden suurimmista yllättäjistä. Laadukas pelin avaaja, joka kykenee myös fyysiseen peliin ja sopii siten Simeonen pelitapaan. Olisi ansainnut olla mukana Espanjan EM-kisajoukkueessa.

Renan Lodi: 6

Formaatiomuutoksen yksi suurimmista kärsijöistä. Simeone alkoi peluuttamaan kolmen topparilinjaa, jonka vieressä olivat wingbackit ja Lodi jäi siten pienelle vastuulle. Yannick Carrasco nappasi wingbackin paikan itselleen ja jätti Lodin penkille. Lodi pääsi vain 11 kertaa avauskokoonpanoon, eikä vakuuttanut otteillaan. Teki kauden aikana yhden maalin, mutta se oli sitäkin tärkeämpi. Osasunaa vastaan syntyneen maalin vuoksi Atlético juhli viikkoa myöhemmin mestaruutta.

Kieran Trippier: 8

Trippier pelasi hienon kauden. Kuului Simeonen ehdottomiin luottopelaajiin. Trippier kuului etenkin syyskaudella La Ligan parhaimmistoon pelipaikallaan. Pelasi hienosti yhteen Correan ja Llorenten kanssa. Trippier sai joulukuussa melkein kolmen kuukauden mittaisen pelikiellon vedonlyöntijupakan vuoksi ja oli sen seurauksena sivussa useista otteluista. Jos olisi päässyt pelaamaan koko kauden, olisi arvosanakin kenties korkeampi.

Sime Vrsaljko: 5

Vaikea arvioitava, koska jäi niin pienelle vastuulle. Pelasi mallikkaasti Trippierin pelikiellon aikana, mutta ne jäivät käytännössä kauden ainoiksi otteluiksi. Vrsaljko kärsi tälläkin kaudella jatkuvista loukkaantumisongelmista, mutta tuskin olisi kunnossa ollessaan haastanut Trippieriä avauskokoonpanon paikasta. Ura jatkuu hyvin todennäköisesti muualla.

Keskikenttäpelaajat

Lucas Torreira: 5

Jäi hyvin pienelle vastuulle, eikä Simeonella ollut sen suurempaa syytä antaa hänelle peliaikaa, koska lainasopimuksessa ei ollut mukana osto-optiota. Edellä oli liian laadukkaita vaihtoehtoja ja Torreira jäi puhtaaksi vaihtomieheksi. Hyväksyi roolinsa, eikä valittanut pienestä peliajastaan julkisesti. Lainasopimus päättyi ja matka jatkuu Arsenalissa – tai sitten Etelä-Amerikassa, jonne pelaaja haluaa palata.

Marcos Llorente: 10

Oblakin kanssa ainoa täyden kympin pelaaja. Llorente pelasi suorastaan uskomattoman kauden ja ei olisi vääryys, jos hänet valitaan koko La Liga -kauden parhaaksi pelaajaksi. Monipuolinen Llorente pelasi tällä kaudella puolustavana keskikenttäpelaajana, hyökkäävänä keskikenttäpelaajana, laitahyökkääjänä ja kärjessä.

Teki kauden aikana 13 maalia ja 12 maalisyöttöä ja oli selvästi Atléticon paras kenttäpelaaja. Llorente kykeni luomaan nopeudellaan ja fyysisyydellään Atléticolle valtavan määrän maalipaikkoja ja väläytteli usein napakkaa laukaustaan. Ansaitusti mukana Espanjan EM-kisajoukkueessa ja ottanee sielläkin suuren roolin.

Koke: 9

Atléticon kapteeni palasi tällä kaudella omalle tasolleen. Alla oli muutama hieman heikompi kausi, mutta tällä kaudella Koke johti jälleen tuttuun tapaan Atléticoa esimerkillään. Uurasti hurjat minuutit keskikentällä ja toi Atléticon peliin kaivattua tasapainoa. Koke tunnetaan näkymättömästä työstä, joka ei näy maali- tai syöttösaldoissa, mutta siitä huolimatta seuran oma kasvatti on Simeonen ikuinen luottopelaaja ja joukkueen tärkein hahmo.

Saúl: 6

Saúl pelasi huonon kauden. Saúl on pelannut edellisen kerran korkealla tasolla kaudella 2017-18. Sen jälkeen keskikenttäpelaajan peliesitykset ovat huonontuneet kausi kaudelta ja tämä kausi oli selvästi Saúlin huonoin Atléticon edustusjoukkueessa. Jatkuvat harhasyötöt, heikko sijoittuminen ja etenkin itseluottamuksen puute pudottivat Saúlin penkkimieheksi syyskaudella. Lähtökohtiin nähden varsin hyvä loppukausi pelastaa vitoselta.

Geoffrey Kondogbia: 6

Siirtyi Atléticoon kesken alkukauden. Jäi pienelle vastuulle syyskaudella, mutta sai mukavasti peliaikaa talvella pitkälti joukkueen koronavirustartuntojen vuoksi. Simeone peluutti Kondogbiaa usein otteluiden lopussa tukkimassa keskikenttää. Kondogbia pelasi kevätkauden aikana vain kerran täydet minuutit (Elche-ottelu) ja oli siinä ottelun paras pelaaja. Se ei kuitenkaan riitä parempaan arvosanaan.

Héctor Herrera: 6

Herrera pelasi loukkaantumisten värittämän kauden. Lihasvammat ja koronavirustartunta pilasivat syyskauden. Herrera sai enemmän peliaikaa vasta kevätkaudella ja vastasi huutoon hyvillä peliesityksillä, mutta kokonaisuudessaan meksikolaisen osallistuminen jäi toista kautta putkeen hyvin pieneksi. Vaihtanee maisemaa kesällä, mutta mestaruuden kanssa.

Yannick Carrasco: 9

Carrasco pelasi loistavan kauden. Kykeni sopeutumaan loistavasti wingbackin rooliin ja puolusti urheasti, vaikka myönsikin, ettei ollut tottunut siihen aiemmin urallaan. Jos anti puolustuspäässä oli lähtökohdat nähden kiitettävää, voi samaa sanoa myös hyökkäyspään peliesityksistä. Carrasco oli suorastaan huima kevätkauden aikana ja nosti joukkueen Llorenten ja Correan kanssa reppuselkään, kun muut hyökkäyspään pelaajat kärsivät loukkaantumisista. Atléticon ehdoton avainpelaaja.

Hyökkääjät

Thomas Lemar: 7

Yksi kauden suurimmista yllättäjistä. Kaksi edellistä kautta meni täysin penkin alle, mutta tällä kaudella Simeone sai Lemarista parhaan irti. Atlético pelasi hyökkäysvoittoisempaa jalkapalloa ja Lemar pääsi usein pelaamaan vapaassa roolissa hyökkääjän alapuolella. Vakuuttava kausi ja sai ansaitusti kutsun Ranskan EM-kisajoukkueeseen. Atlético yritti luopua Lemarista vielä vuosi sitten, mutta nyt se ei tule kuuloonkaan.

Vitolo: 4

Atléticon edustusjoukkueen turhin jalkapalloilija. Vitolo kuuluu Atléticon viiden parhaiten palkatun pelaajan joukkoon, vaikka pääsi vain kolme kertaa avauskokoonpanoon. Pelasi joulukuun alun jälkeen La Ligassa yhteensä alle 70 minuuttia. Atlético haluaa kalliista turhakkeestaan eroon kesän siirtomarkkinoilla, mutta tähän mennessä myynti on tyssännyt siihen, ettei Vitolo ole halunnut lähteä Atléticosta.

João Félix: 7

Aloitti kauden loistavasti ja kuului syyskaudella Simeonen luottopelaajiin, mutta peliesitykset heikkenivät dramaattisesti vuodenvaihteen jälkeen. Teki marraskuun alun jälkeen La Ligassa vain kaksi maalia ja menetti avauskokoonpanon paikkansa. Pääsi kevätkaudella vain kuudesti avauskokoonpanoon La Ligassa, sillä Correa, Carrasco ja Llorente olivat hurjassa iskussa. Saa Simeonelta vielä ensi kauden aikaa näyttää.

Ángel Correa: 9

Correa pelasi loistavan kauden. Simeonen pitkäaikainen luottomies on saanut vuosien aikana kriitiikkiä muun muassa viimeistelystään ja viimeisistä ratkaisuistaan, mutta tällä kaudella Correa nosti huomattavasti tasoaan. Monipuolinen Correa on Simeonen ehdoton luottopelaaja, koska kyseessä on periksiantamaton ja työteliäs hyökkääjä, joka sopeutuu monelle eri pelipaikalle. Viimeisteli yhdeksän maalia, antoi kahdeksan maalisyöttöä ja palasi Argentiinan A-maajoukkueeseen.

Luis Suárez: 9

Kun Suárez siirtyi viime syksynä Atléticoon, harva uskoi hänen onnistuvan jopa 21 kertaa maalinteossa. Suárez toi maaleillaan Atléticolle peräti 21 pistettä. Yksikään muu pelaaja ei tuonut joukkueelleen enemmän pisteitä maaleillaan. Suárez osoitti olevansa edelleen yksi maailman parhaimmista hyökkääjistä boksin sisällä. Samalla Suárez oli ensimmäinen puhdas kärki Atléticossa vuosikausiin, joka todella kykeni maalintekoon viikosta toiseen. Vahvisti jäävänsä Atléticoon ensi kaudeksi. Asetti riman hyvin korkealle upealla kaudellaan.

Diego Costa: 4

Pelasi syyskauden aikana yhteensä 204 minuuttia La Ligassa ja onnistui kahdesti maalinteossa. Kärsi tuttuun tapaan jatkuvasti loukkaantumisista ja tiettävästi pettyi penkkimiehen rooliinsa ja vaati seuraa purkamaan sopimuksensa vuodenvaihteessa. Jätti Atléticon joulukuun lopussa.