Espanjan MM-karsinta-avaus oli maalle selkeä pettymys, kun se jäi selvästä hallinnastaan huolimatta kotikentällään 1-1-tasapeliin Kreikan kanssa (lue raportti). La Ligassa sijalla 11 majaileva Celta Vigo reagoi tulokseen nopeasti, ja latasi välittömästi pelin jälkeen Twitteriin videon, jossa Celtan kapteeni ja johtotähti Iago Aspas katsoo suoraan kameraan – ensin kauempaa ja koko ajan vähän lähempää. Sanomaansa ryydittääkseen twiittiin liitettiin Titanic-musiikkia, varmuuden vuoksi nokkahuiluversiona.

Sanoja ei tarvittu, vaan viesti oli noinkin selkeä. Celta Vigo halusi muistuttaa jälleen kerran valmentaja Luis Enriquetä Iago Aspasin olemassaolosta. Eikä mitenkään perusteetta, sillä Aspas on lukeutunut vuosien ajan La Ligan tehokkaimpiin espanjalaishyökkääjiin.

Ehdotus Iago Aspasin nostamisesta maajoukkueeseen – kenties jo kesän EM-kisoihin – sai kommenteissa runsaasti tukea. Siellä muistutettiin muun muassa siitä, että Aspas on tehnyt kuusi A-maaottelumaaliaan huomattavasti pienemmillä minuuteilla kuin moni muu maajoukkueesta tuttu hyökkääjä.

AFOUTEZA E CORAZÓN

@AfoutezaRCCelta
⏰MINUTOS que necesitaron para marcar 6 goles con la Selección Española:
IAGO ASPAS➡382 minutos🇪🇸
Soldado➡403
Negredo➡430
Alcácer➡460
Morata➡662
David Villa➡802
Nolito➡878
Pedro Rodríguez➡906
Diego Costa➡1.137
Fernando Torres➡1.175
Raúl González➡1.512
#España 🇪🇸

Tällä kaudella Aspas on pelannut Celta Vigossa 24 sarjaottelua. Niissä hän on tehnyt yhdeksän ja syöttänyt kahdeksan maalia. Lisäksi epävirallisesti niin sanottuja ”kakkossyöttöjä” on seitsemän. 33-vuotiaan Aspasin merkitys Celta Vigolle on erittäin suuri, sillä hän on ollut suoraan mukana maalin tekijänä tai syöttäjänä noin puolissa Celta Vigon kauden 35 maalista.

Aspasin taso on pysynyt viime vuodet hyvin vakaana, sillä viiden aiemman Celta-kauden maalisaldo La Ligassa on ollut järjestyksessä vanhimmasta tuoreimpaan 14, 19, 22, 20 ja 14 maalia.

Maaotteluita hän on pelannut 18, joista seitsemän on ollut harjoituspelejä. Enemmän kuin 45 minuuttia Aspas on saanut pelata kuitenkin vain kolmessa Espanjan maaottelussa, parhaimmillaan 68 minuuttia toissa syksyn Nations League -ottelussa Englantia vastaan. Viimeksi Aspas on nähty maajoukkueessa kesällä 2019.

[readmore from=Aspas-Iago]

Tällä kaudella Iago Aspas on ollut sivussa neljästä Celta Vigon liiga- ja yhdestä cup-ottelusta. Celta hävisi viidestä pelistä neljä, ja pelasi kerran tasan. AS kertoikin helmikuussa, kuinka äärettömän riippuvainen Celta Vigo Aspasista on. Viimeisistä 23 ottelustaan, jotka Celta on pelannut ilman Aspasia joukkue on hävinnyt 17. Tasapelejä on viisi ja voittoja vain yksi. Valmentaja Eduardo Coudet kuvailikin tilastoa ”Guinnessin ennätystenkirjan arvoiseksi”.

Maaliskuun maaotteluissa näyttöpaikkaa ei Aspasille herunut, mutta mikäli Espanjan tehottomuus jatkuu myös Georgiaa ja Kosovoa vastaan, ja Aspas pelaa tehokkaan loppukauden, sopii Celta Vigolta odotella viestejä Luis Enriquelle jatkossakin.