Barcelonasta kantautui maanantaina iso uutinen, kun poliisin kerrottiin pidättäneen maanantaiaamuna seuran entisen puheenjohtajan Josep Maria Bartomeun sekä muutaman muun Barcelonan johtoportaan jäsenen. Rikosta tutkii poliisin talousrikosten yksikkö. Katalonian poliisi Mossos d’Esquadra on Barcelonan tiloissa edelleen, ja lisääkin pidätyksiä saatetaan nähdä.

Rikosepäilyn kerrotaan liittyvän reilu vuosi sitten julkisuuteen tulleeseen niin sanottuun Barcagate-skandaaliin. Mutta mistä Barcagatessa ja talousrikosepäilyssä oikein on kyse? Avaamme sitä tässä jutussa.

Mikä on Barçagate?

Koko soppa liittyy alkuvuodesta 2020 paljastuneeseen kohuun, jossa Barcelonan kerrottiin palkanneen someyhtiö I3 Venturesin levittämään sosiaalisessa mediassa lokaa seuran ja seurajohtajan kriitikkoja kohtaan. Tarkoitus oli saattaa heitä ikävään valoon, ja parantaa samalla Bartomeun imagoa.

I3 Venturesin virallisena tehtävänä oli tarkkailla Barcelonan sosiaalisen median kanavia ja luoda someen lisää sisältöä. Tutkinnan kohteena on, toivottiinko sen myös vahingoittavan pelaajia ja muun muassa seuran entisiä puheenjohtajia.

Milloin tapaus paljastui?

Barcagate tuli julkisuuteen 17.2.2020, kun Cadena SER kirjoitti aiheesta ensimmäisen kerran. Se kertoi Barcelonan palkanneen I3 Venturesin vuoden 2017 lopussa.

I3 Venturesin johdossa oli argentiinalainen liikemies Carlos Ibáñez. Yritys hyödynsi ainakin kuutta eri Facebook-tiliä mustamaalatessaan Barcelonaan liittyviä yksityishenkilöitä ja vaikuttajia, jotka olivat arvostelleet Bartomeun johtokuntaa. I3 Venturesin lokakampanja kohdistui muun muassa Barcan nykyisiin pelaajiin Lionel Messiin ja Gerard Piquéen, seuraikoneihin Pep Guardiolaan ja Xaviin sekä puheenjohtajaehdokas Víctor Fontiin.

Mistä Barcelonan johtajia epäillään?

Tutkinnan kohteena on mahdollinen epälojaali hallinto, jos Barcelonan todetaan maksaneen somemarkkinointiyritykselle summan, joka ei vastaa markkinatilannetta. Lisäksi tutkitaan mahdollista korruptiorikosta, jos jonkun seurajohtajan todetaan saaneen järjestelyn yhteydessä taloudellisen kompensaation.

Tutkintaa johtavan tuomari Alejandra Gil Liman mukaan on syytä epäillä, että Barcelona maksoi yritykselle korvauksen, joka oli kuusi kertaa markkinahintaa korkeampi.

Kuusi Barçagaten yritystä

Barcagaten ytimessä on ollut koko ajan I3 Ventures, jolle Barcelonan on kerrottu maksaneen miljoona euroa vuodessa Bartomeun ja hänen johtokuntansa maineen puolustamisesta. Summat maksettiin seuran eri osastojen kautta siten, ettei mikään yksittäinen maksu ylittänyt 200 000 euron rajaa. Näin vältyttiin siltä, että maksut olisi pitänyt hyväksyttää seuran johtokunnalla.

I3 Ventures ei kuitenkaan ollut ainoa kampanjassa hyödynnetty yritys, vaan Barcelona palkkasi tehtävään viisi muutakin yritystä. Muut olivat NSG Social Science Ventures SL, Tantra Soft SA, Digital Side SA, Big Data Solutions SA ja Futuric SA. Kaikkia kuutta hallinnoi argentiinalainen liikemies Carlos Ibáñez.

Barcelonan virallinen vastaus syytöksiin?

Kun epäilyt tulivat viime keväänä julki, Barca kiisti virallisessa tiedotteessaan osallisuutensa lokakampanjaan. Se kuitenkin myönsi, että I3 Ventures oli seuran palkkaama toimija. Barcelona julisti tuolloin, että jos I3 Venturesin havaitaan osallistuneen mainittujen Facebook-tilien toimintaan, seura irtisanoisi yhteistyösopimuksen välittömästi.

Barcelonan suhde I3 Venturesiin

Cadena SER:in El Larguero -ohjelmassa paljastettiin 36-sivuinen dokumentti, jossa osoitettiin I3 Venturesin kytkeytyminen useisiin pelaajia, ex-pelaajia ja muita osallisia mustamaalanneisiin tileihin. Kuudella eri Facebook-tilillä laskettiin tuolloin olevan yhteensä 175 598 seuraajaa, ja niiden laskettiin tavoittavan kaikkiaan 51,1 miljoonaa ihmistä.

PricewaterhouseCoopersin selvitys

Tilintarkastusketju PricewaterhouseCoopers teki tapauksesta tilatun selvityksen, jonka lopputulemana oli, ettei Barcelona ollut tilannut mitään mustamaalauskampanjaa. Myöskään todisteita korruptiosta tai taloudellien hyödyn tavoittelusta ei löydetty. PwC:n selvityksessä todettiin Barcelonan maksaman rahasumman olevan myös markkinatilanteen mukainen.

Katalonian poliisin Mossos d’Esquadran rahanpesuyksikkö suoritti ensimmäisen tutkinnan Camp Noulla jo viime heinäkuussa Barcagateen liittyen. Nyt tutkinta johti kuitenkin myös pidätyksiin.

Bartomeun väistyminen

Josep Maria Bartomeuta on kritisoitu pitkään, eikä ainoastaan Barcagateen liittyen. Viime vuonna häntä ja hänen johtokuntaansa vastaan oli määrä järjestää epäluottamusäänestys, sillä nimiä sen järjestämiseksi kerättiin adressiin helposti yli vaaditun määrän. Bartomeu kuitenkin jätti paikkansa jo ennen äänestystä lokakuussa. Hän oli toivonut äänestyksen lykkäämistä koronatilanteeen vuoksi, mutta koska sitä ei myönnetty, päätti hän lähteä vapaaehtoisesti.

Ei ensimmäinen pidätetty Barcelonan puheenjohtaja

Myös Bartomeun edeltäjä Sandro Rosell on joutunut lainvalvojien kanssa tekemisiin. Rosell vietti myös peräti 21 kuukautta tutkintavankeudessa, kunnes oikeus vapautti hänet syytteistä huhtikuussa 2019. Sitä ennen Rosellin vaatimukset päästä takuita vastaan vapaaksi oli hylätty peräti 13 kertaa.

Rosellin rikosepäilyssä oli kyse rahanpesuepäilystä liittyen Brasilian maaotteluiden TV-oikeuksiin. Epäselvyyksiä oli myös Neymarista maksetun siirtokorvauksen suhteen. Rosell toimi Barcelonan puheenjohtajana kolmen ja puolen vuoden ajan vuosina 2010-2014.

Lähde: Marca