[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Sisällysluettelo” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653224198{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653239164{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Athleticin viime kausi oli kaksijakoinen. Seura lähti tavoittelemaan europaikkoja, mutta aiempien kausien tapaan maalinteko-ongelmat ja tehottomuus aiheuttivat suuria ongelmia.

Seuralegenda Aritz Adurizin rooli tiedettiin pieneksi, ja lopulta kärki ei avannut ainuttakaan sarjaottelua koko kauden aikana. Raúl García kantoi suurimman vastuun maalinteossa. Päävalmentaja Gaizka Garitano onnistui asettamaan puolustuksensa tiukkaan muottiin, ja Athleticilla olikin viime kaudella yksi sarjan parhaimmista puolustuksista.

Maalilla oma kasvatti Unai Simón pelasi sensaatiomaisen kauden ja sai hiljattain ansaitun kutsun Espanjan A-maajoukkueeseen. Simónin tukena oli topparikolmikko Iñigo Martínez, Unai Núñez ja Yeray, jotka pitivät Simónin kanssa Athleticin maalin puhtaana kauden aikana komeat 13 kertaa.

Jos sarjakausi jätti pahan maun suuhun, ei samaa voi sanoa missään nimessä Copa del Reystä. Athletic selvitti tiensä upeasti Copan finaaliin pudottaen matkallaan muun muassa Barcelonan. Finaalissa vastaan asettuu Real Sociedad, mutta ottelua on jouduttu siirtämään koronaviruspandemian seurauksena. Finaali pelataan tiettävästi huhtikuussa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653254876{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Beñat (kk, 33, ilman seuraa)

Vapaapotkuistaan ja loistavasta potkutekniikastaan tunnettu keskikenttäpelaaja poistui viime kauden jälkeen Athleticista. Kärsi viime kaudella huomattavasti loukkaantumisista, eikä sopimusta jatkettu. Parhaillaan ilman seuraa.

Mikel San José (pkk, 31, ilman seuraa)

Kuva: Getty Images.

Todellinen Athletic-legenda. Koko uransa kasvattajaseuraansa edustanut San José jäi viime kaudella pienelle vastuulle, eikä sopimusta jatkettu. Jättää suuren loven kentälle, mutta sitäkin suuremman pukukoppiin. Seuraikoni.

Cristian Ganea (vp, 28, Aris Thessaloniki)

Saapui kaksi vuotta sitten Athleticiin, mutta pelasi kummatkin kaudet lainalla muualla ja nyt siirtyi ilmaiseksi Kreikkaan.

Andoni López (vp, 24, Logroñés)

Ei saanut missään vaiheessa todellista saumaa edustusjoukkueessa. Siirtyi ilmaiseksi Segundassa pelaavaan Logroñésiin.

Hodei Oleaga (mv, 23, Barakaldo)

Kookas maalivahti ei debytoinut Athleticin edustusjoukkueessa ja siirtyi ilman siirtosummaa samaisen kaupungin sisällä Barakaldoon.

Dani Vivian (kp, 21, Mirandés, laina)

Athleticin oma kasvatti ei ole vielä debytoinut edustusjoukkueessa. Alkava kausi vierähtää lainalla Mirandésissa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653266345{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Peru Nolaskoain (kk, 23, palasi lainalta Deportivo La Coruñasta)

Keskikenttäpelaaja pelasi viime kauden lainalla Deportivossa. Sai Deportivossa mukavasti vastuuta ja nyt edessä on paluu Athleticiin. Jää todennäköisesti Athleticiin alkavaksi kaudeksi ja on hyvin mahdollista, että saa peliaikaakin.

Iñigo Vicente (vh, 22, palasi lainalta Mirandésista)

Iñigon ensimmäinen kausi ammattilaisjalkapallon parissa sujui lainalla Mirandésissa. Sai vuodenvaihteen jälkeen mukavasti vastuuta. Todennäköisesti lähtee uudestaan lainalle.

Jokin Ezkieta (mv, 24, Athletic Bilbao B)

Vartioi viime kaudella Athleticin B-joukkueen maalia Segunda B:ssä. Debytoi edustusjoukkueessa Copassa, kun Iago Herrerín sai punaisen kortin heti ottelun alussa. Oli Athleticin sankari kyseisessä ottelussa, kun baskit etenivät rangaistuspotkukilpailun jälkeen jatkoon. Saattaa jäädä kakkosvahdiksi, jos Herrerín poistuu. Muussa tapauksessa laina on paras vaihtoehto.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653280392{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

  • Päävalmentaja: Gaizka Garitano
  • Apuvalmentaja: Patxi Ferreira
  • Maalivahtivalmentaja: Aitor Iru
  • Fysiikkavalmentaja: Juan Iribarren
  • Analyytikko: Alberto Iglesias
Gaizka Garitano vie Athleticia kohti europelitaistelua. Kuva: Getty Images.

Athletic Bilbaon viime kausi oli monella tapaa sekava. Joukkue sijoittui 11:nneksi La Ligassa, mutta pisteodottaman valossa olisi sijoituksen kuulunut olla kolme pykälää huonompi. Athletic ylisuoritti omaan pisteodottamaansa verrattuna 6,35 pisteellä. Suurin kummajainen nähtiin numeroiden valossa puolustuksen osalta. Maaleja meni omiin ainoastaan 38, mutta oman pään maaliodottamaan verrattuna joukkue (xGA) ylisuoriutui peräti 14,42 maalilla. Uskomaton saavutus sekin.

Iso kiitos tästä kuuluu Unai Simónille, joka pelasi uskomattoman kauden. PSxG-malli (post-shot expected goals) näyttää 9,8 maalia plussaa, mikä menee itse asiassa Euroopan huippusarjojen piikkipaikalle. Aitor Fernández oli eri PSxG-mallien mukaan vielä parempi, mutta hänen numeroitaan on Statsbombilla otettu alaspäin ja Simón oli siis viime kauden paras torjuja tilastojen valossa. Onnittelut siitä.

Ongelmana on, että vaikka Simón on kiistatta poikkeuksellisen hyvä maalivahti, ei hän kaudella 2018-19 yltänyt edes plussalle, vaan PSxG näytti 0,1 miinusta. Toki kaudet vaihtelevat ja kehitystä tapahtuu, mutta jokin kertoo, että vastaava vire ei ole kestävää. Simón tulee kuitenkin myös tulevalla kaudella torjumaan isoja pisteitä.

Beñat Etxebarria sekä Mikel San José jatkavat matkaansa seurasta ja molemmat tulevat jättämään ison aukon pukukoppiin. Javi Martínez saattaa kuitenkin palata seuraan, mikä olisi uskomaton lisä joukkueeseen.

Athletic Bilbao on aina seura, jolla on korkeita odotuksia, mutta viime aikoina seura ei ole kyennyt vastaamaan huutoon. Parhaimmillaan joukkue kykenee kuitenkin haastamaan sarjan kerman.

Valmentaja Gaizka Garitano on todella pätevä valmentaja, kuten kausi 2018-19 osoitti. Hän suosii 4-2-3-1-muotoa, mutta viime kaudella nähtiin myös muita kokeiluja. Hänen arvoihinsa valmentajana kuuluvat yhteisöllisyys, hyvä organisointi sekä tehokkuus hyökkäyspäässä.

Garitano ymmärtää kuitenkin peliä hyvin ja siitä kielivät voitot Ernesto Valverden sekä Quique Setiénin Barcelonasta.

Garitanon 4-2-3-1-muodon pohjalla pelaavat yleensä yksi pelintekijä ja yksi pelin rikkoja. Toinen keskiössä oleva asia on hyökkäävät laitapakit sekä nopeat laitahyökkääjät. Iker Muniainilla ja Iñaki Williamsilla jäi parannettavaa viime kaudelta, mikä on hyvä asia. Muuten ei olisi suuntaa minne kulkea. Heidän yhteiset tehonsa olivat ainoastaan 11 maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä. Laitapakkipari Ander Capa ja Yuri Berchiche olivat kuitenkin tehokkaita. Huolestuttavaa on toki, että laitapakki oli joukkueen neljänneksi paras maalintekijä.

Athletic on todella joustava joukkue, eikä sitä haittaa luopua pallonhallinnasta, jos se luo paremmat puitteet voitolle. Athletic voi kuitenkin pelata todella viihdyttävää jalkapalloa, kun sillä on pallo. Tapoja on monia. Joukkueella on myös kolme todella laadukasta topparia, mikä mahdollistaa kierrätyksen ja suojan Unai Simónin eteen. Ongelmana taas on, että keskikentän pohja kaipaisi selkeästi laatua, mikä ei ole helppo tehtävä baski-politiikan kanssa. Javi Martínez tulisi siis todella tarpeen.

Pelinrakentelussa Athleticilla on niin ikään vaihtoehtoja ja on tyypillistä, että yksi tuplapivotista tippuu alemmas muodostaakseen kolmen linjan toppareiden kanssa. Kyseinen pelaaja on yleensä Dani García. Tämä 3+1-rakenne luo hyviä saumoja sekä syöttölinjoja pelata ulos vastustajan ensimmäisen prässilinjan alta.

Ajoittain Athletic joutuu kuitenkin kierrättämään maalivahdin kautta, jos molemmat keskikentät eivät ehdi asetelmiin ja tässä korostuu Raúl Garcían osaaminen. García on todella monipuolinen pelaaja ja loistava ilmatilassa. Garcían rooli positiivisissa suunnanmuutoksissa on korvaamaton. Hän kykenee voitetulla pääpallolla saamaan Iñaki Williamsin sekä muut laidat täyteen laukkaan.

Athleticilla on ajoittain ollut ongelmia löytää tasapainoa hyökätessä, mutta Garitano on pätevä reagoimaan ottelun aikana. Usein García aloittaa piikissä, mutta hänet tiputetaan kympiksi ja Asier Villalibre siirtyy kärkeen. Tämä auttaa luomaan enemmän kontrollia ottelussa, jos taktiikka on ollut alunperin suoraviivainen. Villalibre oli kuitenkin massiivisen osan viime kaudesta loukkaantuneena, mikä vaikeutti tehtävää selkeästi.

Athleticin tärkeimpiin aseisiin kuuluu pelaaminen ilman palloa. Joukkue pyrkii asettumaan 4-2-3-1- tai 4-4-2-puolustusblokkiin ja samalla minimoimaan vastustajan tilan. Joukkue on parhaimmillaan todella organisoitu ja antaa jatkuvasti painetta vastustajalleen keskikentällä. Tämä kollektiivina toimiminen vähentää yksittäisten pelaajien vastuuta sekä työtaakkaa. Tämä tarjoaa myös sauman kääntää peliä, mikä on Athleticin suurin ase hyökkäyssuuntaan.

Athleticilla on toki muitakin tapoja tehdä maaleja, ja fokus on positiivisten suunnanmuutosten lisäksi keskityksissä sekä erikoistilanteissa. Kaikki lähtee kuitenkin tiiviistä puolustuksesta. Pallonhallinnalla ei ole niinkään väliä, vaan joukkue haluaa olla vertikaalinen.

Athleticin kenties suurin ongelma on, että joukkueessa ei ole tarpeeksi hyvää ja aina terveenä pysyvää numero ysiä. Aritz Adurizin parhaat, tasaisen tappavat kaudet ovat kaukainen muisto ja Williams on tässä systeemissä usein vaarallisempi laidan kautta. Raul García on ollut valinta, mutta kärki ei ole hänen paras pelipaikkansa. Toivottavasti Villalibre säilyy ehjänä ja olisi hienoa, jos hän saisi läpimurtokautensa La Ligassa.

Athleticissa on paljon potentiaalia, mutta Adurizin saappaita ei ole vielä täytetty. Olisi tärkeää saada kärki, joka takaisi vähintään kymmenen maalia kaudessa, mutta se ei ole helppo tehtävä. Raul García teki 15 maalia, mutta hänestä olisi varmasti hyötyä myös kymppipaikalla. Oihan Sancet on tullut hyvin mukaan joukkueeseen, ja akatemia tuottaa edelleen pelaajia edustusjoukkueeseen. On vaikeaa kuitenkaan luottaa nykyiseen Athleticin tehotuotantoon ellei Villalibre astu esiin.

Gaizka Garitanon ongelmat eivät sinänsä ole isoja ja hän on loistava valmentaja. On kuitenkin poikkeuksellisen haastavaa valmentaa, jos joukkuetta ei kyetä vahvistamaan niillä pelipaikoilla, missä tarvetta olisi. Athletic tarvitsee edelleen loistavia otteita puolustukseltaan ja lähelle edellisen kauden päästettyjen maalien saldoa pitäisi kyetä jollain konstilla pääsemään, jos joukkue mielii haastaa europeleistä.

Iñaki Williamsilta ja Iker Muniainilta tarvitaan enemmän tehoja, ja Athleticin on toivottava, että Villalibre ja Sancet puhkeavat todelliseen kukkaan.

Kaikki on mahdollista, mutta erittäin paljon on jälleen Unai Simónin sekä Raúl Garcían varassa. Athletic on kuitenkin poikkeuksellinen seura, joten ei ole missään nimessä mahdotonta, että joukkue palaisi tasolleen. Loukkaantumisiin ei kuitenkaan ole varaa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Raúl García” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1598530065827{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

Kuva: Getty Images.

Raúl García on ollut jo pitkään Athleticin ruumiillistuma. Fyysisesti vahva hyökkäävä keskikenttäpelaaja rakastaa kaksinkamppailuja, on loistava pääpelaaja ja omaa tehokkaan kaukolaukauksen.

Espanjan A-maajoukkueessakin aikoinaan debytoinut García on Athleticin hyökkäyspään suurin pelote ja otti mallikkaasti viime kaudella Aritz Adurizin roolin itselleen maalintekijänä. Entinen Atlético-pelaaja viimeisteli viime kaudella upeat 15 maalia, mikä on 34-vuotiaan Garcían uran oma ennätys.

Iästään huolimatta García on alkavallakin kaudella Gaizka Garitanon ryhmän pelillinen ja henkinen johtaja. García on malliesimerkki sellaisesta pelaajasta, joka antaa kentällä kaikkensa ja tekee mitä tahansa voittaakseen. Sellaisia pelaajia Athletic tarvitsee, jos seura meinaa taistella ensi kaudella europaikoista.

García tarvitsee kuitenkin enemmän tukea hyökkäyspäässä. Iñaki Williams, Kenan Kodro, Aduriz ja Asier Villalibre viimeistelivät viime sarjakaudella yhteensä 11 maalia. Se on luokaton määrä ottaen etenkin huomioon sen, ettei García ole edes puhdas kärki ja teki silti enemmän maaleja kuin yllä mainittu nelikko yhteensä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653310613{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Sija: 8

Athletic Bilbaon viime kausi ei mennyt ihan toivotulla tavalla ja joukkue sijoittui 11:nneksi sarjassa. Huolestuttavaa on, että sarjasijoitus olisi voinut olla selkeästi huonompi pisteodottaman valossa.

Positiivisella puolella joukkueella oli Euroopan huippusarjojen paras tai toiseksi paras torjuja PSxG-mallin (post-shot expected goals) mukaan Unai Simónissa. Häneltä tarvitaan vastaavia otteita myös tulevalla kaudella.

Athleticilla oli pientä epäonnea vammojen kanssa ja saattaa hyvin olla, että Asier Villalibre sekä Oihan Sancet puhkeavat kukkaan tällä kaudella. Raúl García tarvitsee heiltä sekä Iker Muniainilta ja Iñaki Williamsilta kaiken mahdollisen tulituen.

Lähtökohtaisest Athletic taistelee sijoista 8-13, mutta pienellä onnella ja terveenä säilyvällä joukkueella se haastaa europelipaikoista. Valmentaja Gaizka Garitano on tehnyt todella hyvää jälkeä olosuhteisiin nähden seuran peräsimessä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653325855{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653341140{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

[table id=23 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTNFJTBBZnVuY3Rpb24lMjBnZXRBZ2UlMjhkYXRlU3RyaW5nJTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwdG9kYXklMjAlM0QlMjBuZXclMjBEYXRlJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwYmlydGhEYXRlJTIwJTNEJTIwbmV3JTIwRGF0ZSUyOGRhdGVTdHJpbmclMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBhZ2UlMjAlM0QlMjB0b2RheS5nZXRGdWxsWWVhciUyOCUyOSUyMC0lMjBiaXJ0aERhdGUuZ2V0RnVsbFllYXIlMjglMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBtJTIwJTNEJTIwdG9kYXkuZ2V0TW9udGglMjglMjklMjAtJTIwYmlydGhEYXRlLmdldE1vbnRoJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwaWYlMjAlMjhtJTIwJTNDJTIwMCUyMCU3QyU3QyUyMCUyOG0lMjAlM0QlM0QlM0QlMjAwJTIwJTI2JTI2JTIwdG9kYXkuZ2V0RGF0ZSUyOCUyOSUyMCUzQyUyMGJpcnRoRGF0ZS5nZXREYXRlJTI4JTI5JTI5JTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwYWdlLS0lM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlN0QlMEElMjAlMjAlMjAlMjByZXR1cm4lMjBhZ2UlM0IlMEElN0QlMEElMEF2YXIlMjBiZGF5cyUyMCUzRCUyMGRvY3VtZW50LmdldEVsZW1lbnRzQnlDbGFzc05hbWUlMjglMjJjb2x1bW4tNiUyMiUyOSUzQiUwQSUwQWZvciUyOHZhciUyMGklMjAlM0QlMjAxJTNCJTIwaSUyMCUzQyUyMGJkYXlzLmxlbmd0aCUzQiUyMGklMkIlMkIlMjklMjAlN0IlMEElMjAlMjB2YXIlMjBiZGF5JTIwJTNEJTIwZ2V0QWdlJTI4YmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTC5zbGljZSUyODAlMkMxMCUyOS5zcGxpdCUyOCUyNy4lMjclMjkucmV2ZXJzZSUyOCUyOS5qb2luJTI4JTI3JTJGJTI3JTI5JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwYmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTCUyMCUzRCUyMGJkYXklM0IlMEElN0QlMEElM0MlMkZzY3JpcHQlM0U=[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]