Valencia on saanut viidestä koronatauon jälkeisestä ottelustaan vain neljä pistettä, hävittyään kaikki kolme vieraspeliään tekemättä niissä maaliakaan. Unelma Mestarien liigasta ensi kaudella on karannut jo kahdeksan pisteen päähän, ja tiukkaa alkaa tehdä Eurooppa-liigankin kanssa.

Niinpä Valencia päätyi erottamaan maanantaina toimestaan valmentajansa Albert Celadesin. 44-vuotias Celades aloitti Valencian valmentajana 11. syyskuuta, kun hyviä tuloksia seurassa saavuttanut Marcelino sai kenkää. Marcelinon potkujen taustalla olivat erimielisyydet seurajohdon kanssa muun muassa pelaajapolitiikasta.

Celadesille tehtävä Valenciassa oli uran ensimmäinen päävalmentajapesti, eivätkä tulokset olleet toivotunlaisia. Nyt nähdystä irtisanomisesta voi todeta, että riski ei kannattanut.

OptaJose

@OptaJose
37.9 - Albert Celades has just won 37.9% of his managerial LaLiga games for Valencia (GP29 W11 D9 L9) scoring 28 goals and conceding 44. Farewell.

Valencian ja Espanjan maajoukkueen maalivahtilegenda Santiago Cañizares otti myös Twitterissä kantaa kauden kahteen valmentajanvaihdokseen – tutun räväkkään tyyliinsä.

– Oli virhe antaa potkut valmentajalle, joka sai joukkueen toimimaan. Vielä suurempi virhe oli antaa luopua hänestä (toim. huom. urheilujohtaja Mateu Alemany), joka loi voittavan projektin. Ja kaikella kunnioituksella, en olisi ikinä valinnut Celadesia jatkamaan tätä projektia. Nyt täytyy aloittaa uudelleenrakentaminen ilman insinööriä, Cañizares kirjoitti.

SANTIAGO CAÑIZARES

@santicanizares
Fue un error echar a un técnico que hizo funcionar al al equipo.
Más error aún fue echar al que había creado un proyecto ganador... y que, con todos los respetos, nunca habría elegido a Celades como continuidad de ese proyecto.
Ahora toca volver a construir sin ingeniero.
#VCF

Valencia nosti päävalmentajan paikalle läpeensä tutun nimen, Salvador ”Voro” Gonzálezin. 56-vuotias Voro pelasi Valenciassa yhdeksän kauden ajan ja ottaa nyt valmennusvastuun seurassa jo kuudennen kerran. Pisin pesti on kestänyt hieman alle puolen kauden ajan (kaudella 2016-2017), kun neljä aiempaa olivat olleet kestoltaan 1-5 ottelun mittaisia. Nyt kautta on pelaamatta vielä kuusi kierrosta, joten Voro saanee ansioluetteloonsa uransa toiseksi pisimmän Valencian valmentajan pestin.

Voro on onnistunut aiemmissa pesteissään Valenciassa melko hyvin, ja nytkin hänen toivotaan saattavan joukkueen europeleihin oikeuttaville sijoille. Mies itse oli tällä kertaa jokseenkin vastentahtoinen tehtävään, mutta taipui suostuttelujen jälkeen.

Kirjoitin itse syyskuussa näkökulman, jossa käsittelin Marcelinon potkuja ja Valencian haastavaa tulevaisuutta. Seurapomo Peter Limin tempoilu ja lyhytjänteisyys eivät totisesti ole olleet Valencian kannattajan mieleen.

Jo syksyllä Valencia oli valmentajanvaihdoksen myötä melkoisessa kaaoksessa. Fanit protestoivat ja vaativat äänekkäästi Limin eroa. Hyvää työtä tehnyt urheilujohtaja Mateu Alemany häipyi seurasta marraskuussa Marcelinon vanavedessä, ja Valencian epäiltiin vetäneen rahallisen tukensa pois syöpäjärjestöltä ”kostona”.

Pelaajat oikuttelivat ja lakkoilivat, eikä esimerkiksi joukkueen ensimmäiseen Mestarien liigan lehdistötilaisuuteen saapunut Celadesin rinnalle ainuttakaan Valencian pelaajaa. Kauaa vastarinta ei kuitenkaan kestänyt, ja pian joukkue ryhdistäytyi ja alkoi pelaamaan myös uudelle valmentajalleen.

Tälläkään kertaa myrsky ei rajoitu vain Celadesin potkuihin. Vain kaksi tuntia valmentajanvaihdoksen jälkeen Valencian jalkapallojohtaja César Sánchez ilmoitti eroavansa toimestaan. Sánchez kertoi eronsa syyksi seuran puheenjohtaja Anil Murthyn tavan johtaa seuraa.

Sánchez itse oli ilmoittanut maanantaiaamuna sekä joukkueelle että julkisuuteen, että Celades valmentaa joukkuetta keskiviikon ottelussa Athletic Bilbaota vastaan. 12 000 kilometrin päässä Valenciasta Singaporessa Peter Lim ja Anil Murthy tekivät kuitenkin toisen ratkaisun, eikä kukaan kertonut tästä Sánchezille ennen Celadesin irtisanomisuutisen julkistusta.

Kuluvan kauden aikana Valenciasta ovat siis lähteneet valmentajat Marcelino ja Albert Celades, urheilutoimenjohtaja Mateu Alemany, syyskuussa lähtenyt jalkapallojohtaja Pablo Longoria ja nyt myös hänen seuraajansa, tammikuussa tehtävässään aloittanut César Sánchez. Valta keskittyy näin entistä enemmän puheenjohtaja Anil Murthylle.

Celadesin ja Sánchezin lisäksi Valencian hyvästelee tänään myös kokenut puolustaja Ezequiel Garay. 33-vuotias argentiinalainen siirtyi Valenciaan kesällä 2016. Hänen sopimuksensa umpeutuu tänään, eikä sille sorvattu jatkoa.

[readmore from=Valencia]

Garay arvosteli julkisesti syyskuussa Valencian päätöstä erottaa Marcelino. Hänen kautensa katkesi polven ristisidevammaan helmikuussa, joten sen jälkeen hän ei ole voinutkaan pelata. Nyt mies kuitenkin poistuu seurasta täydellisesti takaoven kautta.

Garay oli loukkaantumisten vuoksi sivussa 42 ottelusta neljän kautensa aikana, mutta siitä huolimatta hän nousi suureksi kannattajien suosikiksi. Häntä on pidetty myös yhtenä pukukopin vahvimmista johtajahahmoista.

Garay pelasi Valenciassa 114 ottelua viiden eri valmentajan alaisuudessa ja voitti viime kaudella joukkueen kanssa Copa del Reyn.

OptaJose

@OptaJose
486 - Ezequiel Garay has completed 486 clearances in @LaLigaEN since 2016/2017 season, more than any other player in the competition since the Argentinian signed for Valencia. Free

Lisää huonoja uutisia Valencia sai laitapuolustaja José Luis Gayán loukkaantumisen myötä. Gayá loukkasi sunnuntain Villarreal-ottelussa vasenta reisilihastaan, eikä luultavasti enää pelaa loppukauden aikana. Valencia pelaa seuraavien 20 päivän aikana kuusi ottelua.

Lähteet: AS ja Mundo Deportivo