La Ligan kausi 2019-2020 on enää kuutta kierrosta vaille valmis. Panokset kovenevat molemmissa päissä sarjataulukkoa. Tässä tämänkertaisen arkikierroksemme kierrosennakko.

Varsinainen kierroksen herkkupala on tarjolla jo heti tiistai-iltana. Barcelona on jäänyt kahdessa edellisessä vieraspelissään tasapeliin, ja Real Madrid on livahtanut sen edelle jo kahden pisteen erolla. Barcelona tarvitsee siis mestaruuteen Realin pistemenetyksiä.

Tällä viikolla Barcelonalla itsellään on edessä loppukauden alustavasti kaksi vaikeinta ottelua. Ensin vieraaksi tulee Atlético, ja viikonloppuna vastassa on vieraissa Villarreal. Nyt jos koskaan Quique Setiénin miehistön on revittävä itsestään kaikki irti. Paineet ovat kovat, ja mikäs sen sopivampaa, että espanjalaislehdistössä on jo alettu huhuilla Setiénin tulevilla potkuilla – joko kauden jälkeen tai tämän viikon mennessä surkeasti jo piankin.

Barcelona saa otteluun takaisin loukkaantuneesta toipunee Sergi Roberton sekä pelikieltonsa kärsineen Sergio Busquetsin. Keskikentän pelaajista Arthurin kauden jälkeen tapahtuvasta siirrosta Juventukseen tiedotettiin maanantaina. Sivussa ottelusta ovat vain Ousmane Dembélé ja Frenkie de Jong.

Atléticon poissaolijoiden lista on hieman pidempi. Sime Vrsaljko ov loukkaantuneina, ja Stefan Savic ja kapteeni Koke pelikiellossa. Se ei tee Barcelonan haastamisesta alkuunkaan helpompaa, mutta Atléticon vire on ollut hyvä. Se saapuu Camp Noulle neljän pelin voittoputkessa, jonka aikana sen verkkoon on tehty vain yksi maali. Mestarien liiga -paikan suhteen näyttääkin taas oikein hyvältä.

Barcelona on toki pitänyt Atléticoa tiukassa puristusotteessaan, sillä viimeisistä 19 La Liga -kohtaamisesta Barcelona on voittanut 14 ja viidesti on pelattu tasan. Atlético ei siis ole voittanut Barcelonaa sarjaotteluissa kertaakaan Diego Simeonen pitkällä valmennuskaudella.

Kiinnostavaa seurattavaa on luonnollisesti, joko Lionel Messi tänään tekee uransa 700. maalin. Messi on jäänyt kolmessa pelissä peräkkäin maaleitta, ja jäi kahdessa pelissä peräkkäin harvinaisesti jopa ilman maalia kohti ammuttuja laukauksia. Kaikki 14 yritystä menivät ohi tai pysähtyivät puolustajiin. Sittenkin ihminen?

Sarjakärki Real Madridin vastausta ottelutulokseen saadaan odottaa torstai-iltaan asti. Real Madrid on voittanut kaikki koronatauon jälkeiset viisi otteluaan, ja on selvä suosikki myös paikallispelissä Getafea vastaan. Getafellekin peli on erittäin tärkeä, sillä se on yhä sarjassa viidentenä, vain kahden pisteen päässä Mestarien liiga -paikasta. Tarkkana Madrid saa olla etenkin kolme maalia kahdessa viimeisessä pelissä tehneen Jaime Matan kanssa.

33. kierroksen jännitysmomentteja on luonnollisesti myös se, aletaanko putoajakandidaattien arkkuihin lyödä jo viimeisiä nauloja. Mallorca on putoamisviivasta jo kahdeksan, Leganés yhdeksän ja Espanyol kymmenen pisteen päässä.

On sanomattakin selvää, että vain huikea loppukiri voisi estää mitään näistä kolmesta putoamasta. Varsinkin, kun jokaisen vire on ollut koronatauon jälkeen surkea. Espanyol on saanut viidestä pelistä neljä, Leganés kaksi ja Mallorca vain yhden pisteen.

Sekä Mallorca että Leganés pääsevät yrittämään heräämistään heti tiistai-iltana kotikentillään. Mallorcan epäonneksi Celta Vigo on äitynyt viime peleissään erinomaiseen iskuun, joten haaste on kova. Sevilla puolestaan on neljäntenä, ja taistelee paikastaan ensi kauden Mestarien liigassa. Voittoja olisi Leganésin ja Mallorcan pakko repiä, mutta asetelma näyttää aivan liian kovalta.

Keskiviikkona Valencia ja Athletic Bilbao – sarjan kahdeksas ja yhdeksäs – pelaavat tärkeän pelin taistelussa paikasta Eurooppa-liigaan. Valencia lähtee peliin uusvanhan valmentajan Voron ohjeistamana. Päävalmentaja Albert Celades sai maanantaina potkut, ja Voro otti ohjat seurassa jo peräti kuudennen kerran.

Valenciassa on taas kaaosta niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin, mutta kenties valmentajanvaihdos tuo hetkellisen myönteisen efektin? Vaikeuksia on ollut kuitenkin ennen kaikkea vieraissa, sillä kotikentällään Valencia on yhä sarjan neljänneksi paras joukkue.

Keskiviikon iltaottelussa huippuvireinen Villarreal hamuaa pisteitä valmentajaa niin ikään vaihtaneelta Real Betisiltä. Villarreal on rohmunnut viime aikoina mainiosti pisteitä, ja on noussut taistelemaan paikasta neljän parhaan joukossa. Sevilla on sitä enää kolme pistettä edellä.

Torstaina kannattaa seurata myös Real Sociedadin ja Espanyolin mittelöä. Espanyolilla on korkea aika tarttua vihoviimeiseen oljenkorteensa, ja ilman täyttä pistepottia se saa käytännössä hyvästellä pääsarjajalkapalloilun. Real Sociedad oli puolestaan ennen koronataukoa vielä kiinni Mestarien liiga -paikassa, mutta vain yksi piste viidestä pelistä on pudottanut sen jo sijalle seitsemän.

Mielenkiintoinen pieni lisämauste tälle arkikierrokselle on, että monen pelaajan sopimus umpeutuu tänään, 30. kesäkuuta. Siksi seurojen on viimeistään tänään ilmoitettava, keiden sopimuksia jatkavat kauden loppuun, eli 19. heinäkuuta saakka, ja ketkä lähtevät joukkueistaa. Varma riveistä poistuja on muun muassa Eibarin ylivoimaisesti tehokkain pelaaja Fabián Orellana.

33. kierroksen otteluohjelma:

Ti 30.6.
20.30 Mallorca-Celta Vigo
22.00 Leganés-Sevilla
23.00 Barcelona-Atlético Madrid
Ke 1.7.
20.30 Alavés-Granada
20.30 Valencia-Athletic Bilbao
23.00 Real Valladolid-Levante
23.00 Real Betis-Villarreal
To 2.7.
20.30 Real Sociedad-Espanyol
20.30 Eibar-Osasuna
23.00 Real Madrid-Getafe

Kaikki ottelut ovat nähtävissä C Moren kanavilla.