Jos ja kun Euroopan jalkapalloilun huippusarjat pääsevät koronavirustauon jälkeen taas jatkumaan, on pelaajille ja taustahenkilöille määritelty erittäin tarkat turva- ja varomääräykset. Nämä eivät kuitenkaan koske vain pelaajia, vaan myös kolmatta joukkuetta: tuomareita.

La Ligan erotuomarijohtaja Carlos Velasco Carballo piti palaveria neljän merkittävän espanjalaistuomarin kanssa ja laati toimintaohjeita myös oikeudenjakajille. Pelin henki on selvä: jollei ole täyttä varmuutta siitä, ettei tuomareilla ole koronaa, ei heillä ole asiaa kentälle.

– Päämäärämme on tehdä laboratoriotesti jokaiselle tuomarille ja koronatesti 48 tuntia ennen jokaista ottelua. Siten voimme olla varmoja, että he ovat koronanegatiivisia kotoa lähtiessään. Jos tulos ei ole negatiivinen, eivät he saa poistua kotoaan, Velasco Carballo sanoi AS:lle.

Jalkapallosäännöistä vastaava IFAB antoi äskettäin luvan luopua VAR:in käytöstä kesken kauden. La Ligassa ei kuitenkaan aiota videotuomarijärjestelmää hylätä, vaan silläkin saralla satsataan vain hygieniaan riittävän laadukkaasti.

– Päästämme videohuoneisiin vain minimimäärän ihmisiä. Jokaisen huoneen pitää olla desinfioitu, ja kullakin tuomarilla on omat kuulokkeet ja kaukosäätimet. He eivät saa lähteä Las Rozasin asuintiloista videohuoneeseen ilman testiä ja kuumemittausta.

– VAR:ista luopumista emme suunnitelleet. Se ei käynyt mielessämmekään. Emme aio muuttaa sääntöjä. Me uskomme, että kilpailun päättyessä täytyy olla samat säännöt kuin sen alkaessakin, Velasco Carballo sanoo.

Velasco Carballo lisää, että tuomarit ovat pitäneet kunnostaan hyvin huolta ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta. Heillä on ollut velvoite ilmoittaa järjestelmään painonsa, sekä unensa määrän ja laadun.

– Meidän on täytynyt jarruttaa heitä, etteivät he treenaa liikaa, Velasco Carballo naurahtaa.

Pelien jatkuessa yksi tuomarien kannalta keskeinen asia on toisin, sillä katsomosta ei nyt huudella tuomareille tai pyritä vaikuttamaan näiden ratkaisuihin. Kaikki palaveriin osallistuneet olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että täydet katsomot ovat paljon tyhjiä mieluisampia.

[readmore from=VAR]

– Olen viheltänyt kaksi ottelua ilman yleisöä. Se on kuin toinen urheilulaji.

– Tuomari kuulee kaikki äänet vaihtopenkiltä, pelaajien väliset törmäykset ja rikkeet. Samoin nyt kuullaan tuomaria, koska he puhuvat paljon VAR-huoneen kanssa. Meille olisi paljon mieluisampaa täysi stadion ja ilo, koska siitä saa adrenaliinia, Velasco Carballo kertoo.