Espanjan kukistaessa maanantaisessa EM-karsintaottelussa Ruotsin 3-0 iso osa mediahuomiosta keskittyi maalivahtipeluutukseen. Kepa Arrizabalaga sai torjuntavastuun jo kolmannessa perättäisessä karsintapelissä, ja David De Gea sai tyytyä paikkaan vaihtopenkillä.

Kaikissa kolmessa ottelussa Espanjan luotsina on toiminut apulaisvalmentaja Robert Moreno, sillä päävalmentaja Luis Enrique on ollut maaliskuusta lähtien maajoukkuetoiminnasta sivussa vakavien perhesyiden takia. Peluutuspäätöksistä on kuitenkin keskusteltu yhdessä. Morenon mukaan vaakakuppi kallistui Kepan puoleen nimenomaan kevään vahvojen esitysten ansiosta. Mitään lopullista maalivahtitilanteen osalta ei kuitenkaan ole päätetty.

– Luulen, että emme katso Espanjassa kovin paljon kansainvälistä jalkapalloa. Kukaan, joka katsoi Kepan loppukautta, ei voinut yllättyä päätöksestämme, Moreno totesi lehdistölle AS:n mukaan.

– Meillä on De Geassa, Kepassa ja Pau Lópezissa kolme mahtavaa maalivahtia. Valmennusjohto saa heiltä jokaiselta haluamansa, ja puhuimme aiemminkin mielialoista. Jokainen ihminen tarvitsee hyvää fiilistä onnistuakseen.

– Kepa tuli maajoukkueen mukaan hyvin positiivisessa tilanteessa Eurooppa-liigan loppuottelun jälkeen, ja halusimme hyödyntää sitä. Muusta ei ole kyse. Voitte uskoa, että kyse ei ole lopullisesta päätöksestä.

– Meidän ajatusmaailmassamme meillä on yksi ryhmä, enkä usko, että kiinteä aloituskokoonpano on pelkästään hyvä asia. Kunnioitamme sellaistakin mielipidettä, mutta EM-kisoissa tarvitaan laajaa joukkuetta. Aina voi sattua loukkaantumisia tai jotain muuta. Siitä lähtien, kun olen työskennellyt Luis Enriquen kanssa, olen oppinut, että ryhmä kasvaa kilpailusta, Moreno muotoilee.

– Me teemme kaikki päätökset ajatellen joukkueen ja Espanjan parasta. Puhuin Luis Enriquen kanssa maalivahtipeluutuksesta perjantaina, ja päätimme jatkaa samalla maalivahdilla. Aloimme harkita sitä pari viikkoa sitten, sitten tarkkailimme harjoituksia ja kaiken sen perusteella päätimme antaa Kepan jatkaa.

Moreno on hoitanut valmentajansijaisuuttaan erinomaisesti, mutta silti hän toivoo Luis Enriquen palaavan pian ruoriin. Mieluiten Moreno ei enää toimisi päävalmentajana syyskuun maaotteluissa.

[readmore from=Espanja]

– En toivo mitään enempää kuin sitä. Toivottavasti tämä oli viimeinen kerta, kun valmensin maajoukkuetta, Moreno jatkoi.

Lopuksi Morenolta herui vielä kiitokset huipputehokasta kauttaan jatkaneelle Sergio Ramosille.

– Sergio Ramosista nähdään ilmiselvät asiat, mutta sen lisäksi hän on esimerkki nuorille ja mallikelpoinen johtaja. Hänestä voi pitää paljon tai vähemmän, mutta kulissien takana hän on täysi kymppi. Barcassa en ajatellut samoin, mutta nyt on suurenmoista, että meillä on hänet, Moreno kehui kapteeniaan.