Madridista saatiin tämän jalkapallotorstain järisyttävin uutispommi, salama kirkkaalta taivaalta. Ilman mitään ennakkovaroitusta Zinédine Zidane, Real Madridin kolmeen perättäiseen Mestarien liigan voittoon valmentanut mestariluotsi ilmoitti eroavansa toimestaan (lue uutinen).

Zidane korosti tiedotustilaisuudessa eronneensa omasta aloitteestaan, joten kuuluisasta ”sopimuksen purkamisesta yhteisymmärryksessä” ei tällä kertaa ole kyse. Ja kuka hullu muka erottaisikaan miehen, joka on juuri voittanut kolmantena vuonna peräkkäin Mestarien liigan?

Näin yllättäviä eroja ei huippufutiksessa kuitenkaan ole totuttu näkemään, joten pohditaanpa hieman, mitä Zidanen päätöksen taustalla saattaisi olla. Muistutettakoon, että toimituksemme ei ole keskustellut asiasta Zidanen itsensä kanssa, joten tässä vaiheessa tarinaa on turvauduttava omiin taustatietoihin ja osin kuvitelmin.

1) Kunnianhimo

Zidane itse kertoi kommenteissaan eronneensa siksi, että epäilee joukkueensa voivan jatkaa voittamista ensi kaudella (lue Zizoun kommentteja lisää täältä). Kun voittaa yhdeksän pokaalia kahden ja puolen kauden aikana, voittamiseen ehtii epäilemättä tottua.

Zidane antaa kommenteissaan ymmärtää, että teki päätöksensä vielä enemmän joukkueen etua kuin omaa etuaan ajatellen. Realin kannattajien silmissä varmasti hieno mies, jos näin on. Jokaiselle joukkueelle tekee epäilemättä hyvää pieni tuulettaminen, joten jos valmentajanvaihdos pitää Realin pelaajien mielet virkeinä ja uusi nokkamies tuo seuralle ensi kaudella mestaruuksia, osaa elettä varmasti jokainen kannattaja arvostaa.

Zidane korosti pressissään, ettei aio kiirehtiä takaisin valmennustöihin, joten esimerkiksi Ranskan maajoukkueen valmentajaksi ryhtyminen ei kuulosta todennäköiseltä. Toisaalta suunnitelmissa oleva sapattivuosi voi päättyäkin lyhyeen, jos miehellä intoa yhä riittää. Zidanen CV:llä ei ylimääräistä itsensä markkinointia tarvitse tehdä, ja jos vaikkapa PSG:llä tökkii syksyn aikana, voi Thomas Tuchel alkaa tuntea olonsa tukalaksi.

2) Loppuunpalaminen

Zidane ei viitannut tiedotustilaisuudessaan uupumukseen tai huippufutiksen ankariin paineisiin. Toisaalta sellaisia ei kukaan edes yritä kiistää.

Ei meistä jokainen halua tiedottaa henkisestä tilastaan koko maailmalle, joten voihan se olla, että 45-vuotias Zidanekin kaipasi lepoa. Kaipasivathan sapattivuotta vuorollaan myös vaikkapa Pep Guardiola ja Luis Enriquekin.

Myös Luis Enrique jätti tehtävänsä omasta tahdostaan, ja Zidanen tapaan voittajana. Kuva: Getty Images

Mitään hävettävää ei siinä ole, jos Zidane koki tarpeelliseksi ladata pattereitaan, pitää vähän lomaa ja miksei vaikkapa kehittää itseään. Vaikka menestys Madridissa onkin ollut ällistyttävän huimaa, pitää muistaa, että Zidane on edelleen valmentajamarkkinoilla melkoinen keltanokka. Ennen nyt päättynyttä 2,5-vuotista pestiä kun valmennuskokemusta oli vain Real Madrid Castillasta.

Tulokasvalmentajalle Real Madridin valmentaminen – yhdessä jalkapallomaailman näkyvimmistä paikoista – on epäilemättä iso ja kuluttava haaste. Onpa Zidanen valmentajakykyjä usein myös kyseenalaistettu ja voittojen uskottu olevan ennemminkin hyvän ihmisjohtamisen ja Sergio Ramosin ja Cristiano Ronaldon kaltaisten voittajatyyppien ansiota?

Kenties vuoden päästä jalkapallomaailma näkeekin taas entistä ehomman Zinedine Zidanen? Ja luoja paratkoon mihin mies sitten pystyykään.

3) Oloneuvos

Moni tavallinen tallaaja saattaa ajatella kateellisena vaikkapa lentäjien alhaista eläkeikää tai haaveilla lottovoitosta. Zidanella on tavallaan mahdollisuus molempiin. Se on nimittäin aika varmaa, että rahan takia ranskalaisen ei enää tarvitsisi töitä tehdä.

Zidanella on riittänyt sekä intohimoa että kunnianhimoa jalkapalloiluun, ja siitä on koko futismaailma saanut kiittää. Mutta entä jos mies haluaakin keskittyä oloneuvokseen elämään, ja alkaa tukea täysipainoisesti vaikkapa neljää jalkapalloilevaa poikaansa? Hyväksyttävä päätös sekin, eikä välttämättä lainkaan mahdoton skenaario.

[readmore from=Zidane-Zinedine]

Moni entinen huippufutaaja pysyttelee mieluiten poissa julkisuudesta, kun on aika panna pillit pussiin. Säästöjä voi olla jo tarpeeksi, eikä supertähden elämä välttämättä enää nappaa. Zidane tunnetaan koko maailmassa, joten piiloon ei pääse helposti, mutta saattaahan sitä kyllästyä joskus jatkuvaan julkisuudessa paistattelemiseenkin.

4) Sisäpiiritiedot

Zidane totesi lehdistölle, ettei usko voittamisen jatkuvan ensi kaudella helposti. Ja kukapa tuntisi joukkueensa tilanteen paremmin kuin oma valmentaja? No, seuran puheenjohtaja ehkä vielä paremmin.

Kytkeytyykö Zidanen päätös jotenkin Cristiano Ronaldoon? Kuva: Getty Images

Olisiko mahdollista, että Zidane on aidosti huolissaan Real Madridin ensi kauden kokoonpanosta, ja haluaa lähteä seurasta voittajana? Jos on joskus ollut paikallaan sanonta ”lopettaa huipulla”, niin nyt.

Voisiko olla, että Cristiano Ronaldo on todella lähdössä seurasta? Hajoaako koko hyökkäys Gareth Balen ja Karim Benzeman siirtojen myötä? Ovatko tulopuolen visiot heikonlaisia? Ajoiko Zidanen oma kunnianhimo ja voitonjano päättämään oman sopimuksen ennenaikaisesti?

5) Jotain hampaankolossa

Muistatteko vielä, kuinka vaisu Real Madridin syyskausi oli? La Ligan ensimmäistä kotivoittoa saatiin odottaa neljänteen kotipeliin asti, ja Madrid taipui Real Betisille, Gironalle, ja mikä pahinta, jouluaatonaattona maalein 0-3 Barcelonalle.

Mestarien liigan lohkovaiheesta jäi käsiin vain kakkostila Tottenhamin jälkeen, ja cup-taivalkin katkesi tammikuussa Léganesiin. Näiden heikkojen hetkien aikana julkisuudessa väläyteltiin aina välillä myös ajatusta Zidanen potkuista.

Epäilemättä vaikeimpina hetkinä puheenjohtaja Florentino Pérezkin on saanut perustella itselleen, miksi Zidane on yhä paras mies laivaa ohjaamaan. Ja teki oikein antaessaan miehen jatkaa. Onko laaksoista jäänyt kuitenkin jotain Zidanelle hampaankoloon?

Julkisuuteen asti ei ole koskaan tietoja kunnon konflikteista kantautunut, mutta erimielisyyksiä pelaajiston suhteen Zidanella ja Pérezillä on tiettävästi ollut. Zidane kaipasi joidenkin lähteiden mukaan viime kesänä kovemman luokan vahvistuksia, muttei niitä saanut.

Pérez taas halusi hankkia maalin suulle Kepa Arrizabalagan Athletic Bilbaosta, mutta siirto kaatui perhekeskeiseksi tiedetyn Zizoun vastustukseen – huhujen mukaan osin siksi, ettei valmentajan poika Luca Zidanelta menisi tie edustukseen tukkoon.

Kenties peistä on taitettu Zizoun pojan Lucan takia? Kuva: Getty Images

Kenties kulisseissa ovat kipinät lennelleet enemmän kuin arvaammekaan? Jos näin on, ehkä Zidane halusi lopulta saada viimeisen sanan – ja jätti Pérezin pulaan silloin, kun huippukoutseja on enää vain vähän vapaana.