Seurajoukkuekausi päättyy isojen pääsarjojen osalta lauantaina. Kauden viimeinen ottelu on sitäkin suurempi, sillä Real Madrid ja Liverpool kamppailevat Euroopan herruudesta.

Tavallaan kyseessä on Daavidin ja Goljatin välinen vääntö. Liverpool ei ole voittanut Valioliigaa koskaan. Se oli Englannin sarjaykkönen viimeksi kaudella 1989-90. Ylipäätään Liverpool on viimeksi voittanut jotain kaudella 2011-12, jolloin se oli ykkönen Englannin Liigacupissa.

Real Madridille menestys – etenkin cup-kilpailuissa – on sen sijaan hyvin tuttua kauraa. Joukkueella on mahdollisuus voittaa huomenna jo peräti kolmas peräkkäinen Mestarien liiga -pytty. Mestaruus olisi neljäs viiden vuoden sisään. Tällä kaudella La Liga ja Copa del Rey karkasivat Realilta, mutta kauden alussa joukkue nappasi Supercup-pytyt sekä eurokilpailuista että Espanjasta. Lisäksi joukkue voitti seurajoukkueiden maailmanmestaruuden joulun alla.

Tavallaan asetelma on siis Daavid vastaan Goljat, mutta toisaalta ei sitten kuitenkaan. Real Madrid on maailman suurimpia seuroja, monella mittarilla se kaikkein suurin. Mutta ei Liverpoolkaan ihan pieni ole.

Liverpool on Valioliigan kannatetuimpia seuroja ympäri maailman. Englannin pääsarjatitteleissä Liverpool on kaikkien aikojen tilastossa edelleen kakkonen, vaikka menestystä ei ole tullut vuosikymmeniin. Euroopan ykköskilpailunkin Liverpool on voittanut viidesti, yhtä monta kertaa kuin Barcelona ja Bayern München. Vain Real Madrid (12 mestaruutta) ja AC Milan (7) ovat edellä.

Valkoinen baletti vastaan hevimetalli?

Jalkapalloromanttisesti Real Madrid edustaa valkoista balettia, kaunista syöttöpeliä. Jürgen Kloppin pelifilosofia taas on hevimetallia. Juoksemista ja hirvittävää (positiivisessa mielessä) prässäämistä. Ihan niin mustavalkoista se ei ole.

Toki Real on pelannut Zinédine Zidanen alaisuudessa paljolti lyhytsyöttöpeliä, mutta jo vuosien ajan Los Blancosin pelätyin ase on ollut terävä vastahyökkäyspelaaminen. Esimerkiksi vastustajan kulmapotkuista ampaistaan riiston hetkellä valtavaa vauhtia ylöspäin monen pelaajan voimin.

Ja siinä missä Klopp on tullut tunnetuksi nopeasta vastaiskupelaamisesta, Liverpoolissa Kloppin on täytynyt yhä enemmän opetella käyttämään myös hitaita hyökkäyksiä hyväkseen.

Selvää on kuitenkin se, että lauantain ottelussa on vastakkain kaksi eliittitason joukkuetta, mitä tulee nimenomaan nopeaan hyökkäämiseen. Sitä voisi ajatella, että peli menisi niiden myötä päästä päähän -hurlumheiksi. Se on kuitenkin melko epätodennäköistä.

Sekä Zidane että Klopp ovat viisaita miehiä. He tietävät, että päästä päähän -pelaaminen aiheuttaa liikaa epätasapainoa. Todennäköisempää on, että molemmat joukkueet etsivät suhteellisen rauhallisesti heikkouksia vastustajan muurista, ja paikan tullen isketään harppuunahyökkäys nopeasti.

Kumman puolustus on vähemmän huono?

Sekä Real että Liverpool ovat hyökkäyssuuntaan vahvoja. Puolustuksen kanssa on sen sijaan vähän niin ja näin. Mestarien liigan finaali voi aivan hyvin ratketa siihen, kumman joukkueen puolustuspelaaminen on vähemmän huonoa.

Otetaan pari esimerkkiä.

[readmore from=Real-Madrid]

Liverpoolin puolustuslinjalla ei ole varaa yhteenkään tältä kaudelta tyypilliseen merkkausvirheeseen, jonka avulla Cristiano Ronaldo pääsee avopaikkaan.

Realin kohdalla iso huolenaihe on puolestaan etenkin Marcelon suorastaan olematon puolustuskyky. Nyt huoli on suuri, sillä Marcelon laidalta hyökkää koko kauden ehkä paras hyökkäyspään pelaaja Mohamed Salah. On mielenkiintoista nähdä, miten Marceloa tyypillisesti paikkaavat Casemiro ja Sergio Ramos kykenevät pysäyttämään Salah’n.

Real Madridin ja Liverpoolin välinen ottelu alkaa lauantaina kello 21.45 Suomen aikaa. Yle TV2 ja Viasat näyttävät ottelun.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila