La Liga -kausi on edennyt hieman yli puoliväliin.

20 kierroksen jälkeen Barcelona johtaa ylivoimaisesti sarjaa 11 pisteen erolla Atléticoon. Putoamiskamppailu jatkuu huomattavasti mestaruuskamppailua kiinnostavampana.

Päätimme listata kauden onnistujia ja epäonnistujia sopivasti kauden puolivälin tuntumassa.

Onnistujat

Barcelona

Barcelona on yllättänyt varmasti monet. Tuskin kukaan odotti tällaista kautta vielä elokuussa, jolloin Neymar pakkasi tavaransa ja matkusti Pariisiin. Real Madrid murskasi Barcelonan Supercopassa ja yleinen masennus valtasi Camp Noun.

Mitä vielä, Ernesto Valverden miehistön vastaus loppukesän alakuloon on ollut merkittävä. Barcelona on käytännössä voittanut sarjamestaruuden, ellei jotain eriskummallista tapahdu. Tuskin, sillä Barcelona ei ole vieläkään hävinnyt ottelun ottelua La Ligassa.

Lionel Messi on ollut tälläkin kaudella tuttuun tapaansa älyttömän hyvä. Marc-André ter Stegen on nostanut tasoaan ja on tällä hetkellä yksi maailman parhaista maalivahdeista. Luis Suárezin alkukausi oli vaikea, mutta uruguaylaiskärki on herännyt talviuniltaan juuri oikeaan aikaan.

Kuva: Getty Images

Jordi Alban ja Messin yhteistyö on ollut loisteliaalla tasolla. Kaksikko tuntuu löytävän toisensa jatkuvasti kentällä ja se onkin tuonut kasapäin täysosumia Barcelonalle. Jos Barcelona jatkaa hiemankin samalla tasolla myös kevätkaudella, on mestaruus ratkennut käytännössä jo maaliskuussa.

Valencia

Pitää paikkansa, että Valencialla on ollut vaikeaa viimeisten kierroksien aikana. Jos joku olisi silti sanonut Marcelinolle Valencian olevan kolmas sarjakauden puolivälissä, niin luotsi olisi varmasti allekirjoittanut sen – missä tahansa ja milloin tahansa.

Marcelino on tuonut Valenciaan seuran kauan kaipaamaa tasaisuutta ja rutiinia. Valencia on yllättänyt kaikki, sillä seuran viimeiset vuodet ovat olleet sen verran haastavia. Kuvaavaa on se, että Valencia on jo nyt kerännyt huomattavasti enemmän pisteitä kuin koko viime kaudella.

Valencian tavoite oli hätyytellä europaikkoja ja mahdollisesti päästä mukaan Eurooppa-liigaan. Tällä hetkellä jopa Mestarien liiga -paikka on täysin omissa käsissä – kunhan pää kestää kovissakin paikoissa.

Huomattavaa Valenciassa on ollut se, kuinka seura on onnistunut nappaamaan pisteitä suurseuroilta. Tasapelit Barcelonasta, Atléticosta ja Real Madridista sekä loistava voitto Sevillasta. Kevätkaudella Valencia joutuu vierailemaan Metropolitanolla, Pizjuánilla ja Camp Noulla. Jos Valencia selviää vierailuista tappioitta, on se käytännössä mukana ensi kaudella Mestarien liigassa.

Girona

Kukaan ei odottanut juuri mitään sarjanousijalta – ellei nyt suoraa putoamista takaisin Segundaan.

Pienellä budjetilla historiansa ensimmäiselle pääsarjakaudelle lähtenyt Girona on yllättänyt kaikki sillä, kuinka hyvin pelaajat ovat sopeutuneet Pablo Machínin pelitapaan. Äärimmäisen järkevästi prässäävä Girona on hyvin tasapainoinen joukkue Machínin alaisuudessa.

Cristhian Stuani on ollut loistovireessä tällä kaudella. Kuva: Getty

Hyvin vähän virheitä tekevä Girona on ollut monille vaikea vastustaja nimenomaan sen vuoksi, koska kompaktia pakettia on vaikea rikkoa tai avata. Kymmenentenä sarjataulukossa oleva katalonialaisseura on jo 11 pisteen päässä putoamisviivasta, joten sarjapaikkakin ensi kaudeksi alkaa olla aika pitkälti realistista.

Huomioitavaa on myös se, kuinka hyvin Machín on saanut pelaajat sopeutumaan pelitapaansa näin lyhyessä ajassa. Seuraan tuli nimittäin sen verran uusia pelaajia muista maisemista, että pelitapaan pääseminen ottaa normaalisti huomattavasti enemmän aikaa.

Atlético

Vaikka Atléticon alkukausi olikin äärimmäisen vaikea maalinteko-ongelmien kanssa, niin Diego Simeone on todella saanut jälleen kaiken mahdollisen irti pelaajamateriaalistaan.

Atléticolla oli vaikeat lähtöasetelmat kauteen siirtokiellon vuoksi. Seura ei saanut nimetä ainuttakaan uutta pelaajaa kokoonpanoonsa kauden avauspuolikkaalle. Keskikentän ja hyökkäyksen ongelmat olivat tiedossa jo kauan aikaa ennen kuin lopullinen siirtokieltopäätös tuli.

Atlético selviytyi kuitenkin siirtokieltoisena kiitettävästi syyskaudesta ja on sarjassa toisella sijalla. Nyt Simeone saa peluuttaa Diego Costaa ja Vitoloa, jotka tuovat valtavasti lisävoimaa Atléticon peliin.

Simeonen puolustus on jälleen pitänyt kuin muuri. 20 ottelussa 10 päästettyä maalia on loistava suoritus. Atlético on vain kahdesti aikaisemmin päästänyt näin vähän maaleja tässä vaiheessa kautta. Kyseisillä kausilla Atlético voitti sarjamestaruuden.

Epäonnistujat

Málaga

Málagan seurajohto epäonnistui pahemman kerran jo ennen kauden alkua kesällä. Seura myi kolme parasta pelaajaansa (Sandro Ramírezin, Ignacio Camachon ja Pablo Fornalsin) yhteensä vain 33 miljoonalla eurolla.

Nykymarkkinoilla se ei ole raha eikä mikään, eikä sillä saa missään nimessä kolmea avainpelaajaa korvaamaan ylläolevia pelaajia.

Málagaa valmentanut Míchel kirosi useampaan otteeseen pelaajatilannettaan, mutta seurajohto löi kädet tiskiin eikä uusia hankintoja saapunutkaan. Míchel ja seurapresidentti Abdullah Al-Thani eivät tulleet juuri toimeen keskenään. Tulos on siinä tapauksissa käytännössä aina tämänkaltainen.

Málagan syyskausi on seuran historian surkein. Se on kerännyt 20 ottelusta vain ja ainoastaan 12 pistettä. Putoaminen näyttää todennäköiseltä. Se olisi valtava takaisku Málagalle, sillä Segunda on yksi Euroopan tasaisimmista sarjoista ja sieltä ei niin vain nousta takaisin La Ligaan. Monet seurat ovat kertaalleen pudonneet Segundaan ja jääneet sille tielle.

Míchel sai potkut muutama viikko sitten ja tilalle nimitettiin José González. Jos mikään ei muutu radikaalisti, pelaa Málaga ensimmäistä kertaa Segundassa pitkään aikaan.

Las Palmas

Nimekkäät hankinnat eivät aina tuo menestystä, jos valmentaja on noviisi tällä tasolla. Sillä tavalla kävi Las Palmasille.

Useampi kovan luokan nimi löysi tiensä Las Palmasiin kesällä, mutta seura nosti päävalmentajaksi kokemattoman Manolo Márquezin, joka ei ollut valmentanut koskaan pääsarjatasolla. Tulos oli varsin odotettu ja Márquez erosi virastaan neljän kierroksen jälkeen.

Tilalle saapui Pako Ayestarán. Huonompaa valintaa Las Palmasin seurajohto ei olisi sitten voinutkaan tehdä. Paljon kritiikkiä pelitavastaan saanut Pako poistui Las Palmasista hävittyään jokaisen sarjaottelunsa.

Nyt valmentaja on Paco Jémez, joka tuo pelaajistoon ryhtiä – ehkä liikaakin asenteellaan. Jémez nappasi ensimmäisen voittonsa Las Palmasin peräsimessä Valenciaa vastaan, mutta seuralla on edessään suuri työ säilyttääkseen sarjapaikkansa.

Real Madrid

Real Madrid oli ylivoimainen suosikki La Ligan voittajaksi vielä kauden alussa. Barcelona kaatui komeasti Supercopassa ja kausi lähti käyntiin muutaman pystin muodossa. Mitä vielä, Real Madrid on 19 pelatun ottelun jälkeen (yksi vähemmän kuin muilla seurajoukkueiden MM-kisojen vuoksi) käsittämättömät 19 pistettä Barcelonaa perässä.

Real Madridin syyskausi La Ligassa oli seuran surkein yli kymmeneen vuoteen, eikä Madridin pistekeskiarvo ottelua kohden ole edes kahta. Hallitsevan La Ligan ja Mestarien liigan voittajan olisi yksinkertaisesti pystyttävä valtavasti parempaan.

Zidane ei ole saanut juurikaan ilon aiheita tällä kaudella La Ligassa. Kuva: Getty

Siirtokiellosta käytännössä koko kauden kärsinyt Atléticokin on sarjassa kahdeksan pisteen etumatkalla.

Real Madrid ei taistele enää mestaruudesta, jonka vuoksi sen pitää panostaa Mestarien liigassa menestymiseen. Siellä Tottenham voitti lohkon jättäen Madridin kakkoseksi. Vastaan asettuu PSG. Jos pariisilaiset kaatuvat, niin Zinédine Zidanen miehistö saattaa saada tarvitsemansa piristysruiskeen.

Jos lähtö tulee myös Mestarien liigasta, odottavat Madridia pisimmät kuukaudet pitkään aikaan.

Tuukka Ikkeläjärvi