Cristiano Ronaldo haluaa tiettävästi pois Real Madridista. Taas.

Espanjalais- ja portugalilaislehdet väittävät, että Ronaldo haluaisi paremman sopimuksen. Sanotaan, että Valkoisten pomo Florentino Pérez olisi luvannut Ronaldolle parannellun sopimuksen viimekeväisen Mestarien liigan finaalin jälkeen.

AS: Cristiano Ronaldo päättänyt jättää Real Madridin – haluaa palata entiseen seuraansa

Ronaldohan oli hetken aikaa maailman parhaiten palkattu futari, mutta viimeisen puolen vuoden aikana ohi meni ensin niukasti Neymar ja sittemmin oikein reilusti Lionel Messi. Uusi sopimusehdotus ei ole kuitenkaan löytänyt tietään Ronaldon postilaatikkoon.

El Mundo: Cristiano Ronaldo vaatii Real Madridilta 40 miljoonan euron nettopalkkaa – ei tunne olevansa arvostettu

Ronaldo on tiettävästi myös pettynyt siihen, miten Real Madrid on ainakin spekulaatioiden mukaan etsinyt jo pidempään uutta tähtipelaajaa juuri Ronaldon pelipaikalla. Nyt siis puhutaan todennäköisesti Eden Hazardista, Kylian Mbappésta ja Neymarista.

Ei mikään uusi juttu

Muistetaan nyt, että mitään vahvistettua tietoa ei ole. Siksi emme voi tietää, onko Ronaldo oikeasti sanonut haluavansa lähteä. Mutta samaan aikaan todettakoon, että asiasta ovat kirjoittaneet Ronaldon kotimaan suurimmat lehdet ja Espanjassa nimenomaan madridilaistahot – eli ne samat, jotka ovat aiemminkin saaneet käsiinsä Real Madridin sisäisiä asioita.

Jos nyt oletetaan, että tämä(kin) tapaus pitää ainakin osin paikkansa, kyse ei suinkaan ole ensimmäisestä kerrasta Ronaldon uralla. Itse asiassa kyseessä on jo neljäs kerta, kun Ronaldo väitetysti haluaa pois Realista.

Ensimmäinen kerta oli vuonna 2012. Toinen 2015. Ja kolmas viime kesänä. Tahti on siis kiihtynyt.

Cristiano Ronaldo ollut lähtökuopissa ennenkin – muistatko nämä tapaukset?

Väitetyillä lähtöhaluilla vaikuttaisi olleen aika lailla yksi ja sama päämäärä joka kerta: paranneltu sopimus. Sinänsä jatkosopimuksen suhteen hyökkääjällä ei ole koskaan ollut hätää. Kyse on ollut siitä, kuinka paljon Ronaldolle on maksettu – ja maksetaan jatkossa.

CR7:n neuvotteluasema huonompi kuin koskaan

Jos edelleen uskotaan siihen, että lehtiväitteissä on kullakin kerralla ollut perää, nykytilannetta voidaan hyvin peilata aiempiin tapauksiin.

2012 ja 2015 Ronaldo oli hyvässä tilanteessa. Mies oli aika lailla elämänsä kunnossa. Toki oli jo viitteitä siitä, että pelaaja on kasvamassa seuraa isommaksi, mutta silloin se vielä pysyi hallinnassa. Ikäkään ei ollut este, kun tulosta tuli.

Nyt tilanne on ihan erilainen.

Ronaldo täyttää helmikuun alussa jo 33. Nykyinen sopimus ulottuu kesään 2021. Ulosostopykälä on miljardi euroa ja vuosittain Ronaldo tienaa Forbesin mukaan vajaa 50 miljoonaa euroa. Tuosta pitäisi sitten vielä laittaa paremmaksi, vai?

Isoin kysymys kuuluu: miten Real Madridin johto voisi perustella Ronaldon palkankorotuksen tämän kauden näyttöjen perusteella? 24 ottelussa 16 maalia, joista vain neljä La Ligassa. Ronaldo ei ole yhdeksän Real-kautensa aikana koskaan pelannut sarjassa näin tehottomasti.

Haluaako kukaan Cristiano Ronaldoa?

Vastaus väliotsikkoon on helppo: tietysti haluaa. Mutta oleellinen kysymys on: millä hinnalla?

Miljardin euron ulosostopykälä on ihan absurdi, vaikka hyvästä pelaajasta onkin kyse ja vaikka markkinat ovat kuumentuneet lyhyessä ajassa. Ulososto voidaan siis unohtaa.

Kysymykseen tulee vain seurasiirto perinteistä reittiä pitkin. Niin, että Real neuvottelisi siirrosta halukkaan ostajan kanssa. Mutta onko sellaisia?

Kuka haluaa pian 33-vuotiaan hyökkääjän, jolle pitäisi maksaa kaudessa 50 miljoonan euron palkkaa ja jonka sinällään huikea ura on väkisinkin kääntymässä/kääntynyt laskuun? Siihen päälle pitäisi vielä maksaa Realin vaatima hinta, jonka arvioidaan olevan 100 miljoonaa euroa. Pari vuotta Ronaldoa kustantaisi siis ostajalle karkeasti arvioiden 200 miljoonaa.

[readmore from=Real-Madrid]

Portugalilaislehti Recordin mukaan Pérez on valmis ottamaan tarjouksia vastaan Ronaldosta. PSG:tä ja Manchester Unitedia odotetaan apajille. PSG:tä siksi, että sillä on rahaa. Unitedia siksi, että sinne Ronaldo tiettävästi haluaa.

Mutta miksi PSG haluaisi Ronaldon, kun sillä on jo yksi – paljon nuorempi – suuri ego: Neymar? Jäljelle jää siis vain United.

Unitedilla on periaatteessa tarpeeksi rahaa, mutta miksi United käyttäisi yllä kuvaillun summan Ronaldoon? Tuskin pelkästä kotiinpaluun kauniista ajatuksesta? Toimittaja-asiantuntija Guillem Balagué muotoili tilanteen osuvasti:

– Tässä on Unitedin pulma: seura ei voi olla osoittamatta kiinnostusta, jos Ronaldon vahvistetaan olevan saatavilla. Hänen siirtonsa vaativa valtava rahasumma ei ole kuitenkaan perusteltavissa.

Jääkö CR7 Real Madridiin?

Nyt aletaan olla pattitilanteessa. Ronaldo väläytti väitetysti viime kesänä lähtöhalujaan. Silloin Real ei reagoinut parannellulla sopimustarjouksella. Miksi se reagoisi nytkään?

Pikku hiljaa Ronaldosta on kasvanut ja yhä kasvamassa Realille tietynlainen riippakivi. Pelaaja on kasvanut seuraa suuremmaksi. Ronaldoon palava rahamäärä ja hänen saamansa peliaika eivät aina korreloi peliesitysten kanssa. Mutta olisiko Ronaldo valmis hyväksymään pienempää roolia ja/tai palkkaa? Tuskin.

[readmore from=Ronaldo-Cristiano]

Realilla on nyt käsissään ongelma. Kyse ei ole siitä, etteikö Ronaldo olisi hyvä pelaaja. Hän on. Parhaimmillaan edelleen erittäin hyvä. Ongelma on se, että Ronaldon tuoma hyöty ja häneen käytetyt kustannukset (palkka+peliaika) eivät ole terveessä suhteessa. Ja jos Ronaldo yhä vain vaatii enemmän, niin eihän tilanne järin hyvältä näytä Realin kannalta.

Silti todennäköisintä on, että Ronaldo jää Realiin. Koska kuten ylempänä kuvailin, miksi mikään seura haluaisi käyttää Ronaldoon sellaisia rahasummia, joita mediassa on esitetty?

Jos ja kun Ronaldo Realiin jää, Los Blancosilla on jatkossa käsissään yhä suurempi ongelma. Ronaldon sopimus kun päättyy vasta kesällä 2021, eikä kehityskaaren nuoli osoita ylöspäin.

Jaakko Perttilä
@JaakkoPerttila