Kun Swansea hankki kesällä 2016 riveihinsä espanjalaishyökkääjä Borja Bastónin, olivat seuran odotukset ymmärrettävästi korkealla. Bastón oli väläyttänyt potentiaaliaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2009, kun hän voitti pronssille yltäneen Espanjan riveissä alle 17-vuotiaiden MM-kisojen maalikuninkuuden.

Nuorukaisen potentiaalin realisoituminen otti kuitenkin aikansa, ja merkkejä paremmasta alettiin nähdä vasta kaudella 2014-2015, kun Bastón nakutteli Real Zaragozan paidassa Espanjan kakkostasolla komeat 22 liigamaalia.

Edelleen kasvattajaseurassaan Atlético Madridissa kirjoilla ollut Bastón lainattiin seuraavaksi pääsarjan Eibariin, ja monien riemuksi – ja ehkä yllätykseksikin – tehoja löyty myös La Ligassa. Kauden 2015-2016 18 maalia veivät Bastónin kertaheitolla sarjan maalitilaston top 10:een. Läpimurto oli nähty.

Lopulta Atlético oli valmis pelaajastaan luopumaan, kun Swansea latoi tarpeeksi puntia tiskiin. Walesilaisseura maksoi Bastónista seuran ennätyssumman 15,5 miljoonaa puntaa (nykykurssilla 17,4 euroa). Odotukset kasvoivat, mutta tulosta ei valitettavasti tullut.

Bastón teki valioliigauransa toistaiseksi ainoan maalin 15.10.2016 Arsenalin verkkoon, mutta muuten vähissä olivat sekä maalit että peliaika. Avaukseen nyt 25-vuotias Bastón pääsi koko kauden aikana vain neljä kertaa.

Niinpä edessä olikin paluu La Ligaan, Swansean lainamiehenä. Espanjassakaan verkot eivät kuitenkaan ole heiluneet samaan tahtiin kuin ennen, mutta vihdoin sunnuntaina Bastón osui Málagan paidassa Deportivon tolppien väliin, ratkaisten siinä vaiheessa sarjan jumbona olleelle Málagalle sen kauden toisen voiton (uutinen).

Kauden avausmaali oli epäilemättä Bastónille valtava helpotus, sillä kuiva kausi oli venynyt hyökkääjälle todella pitkäksi millä tahansa mittarilla. Seinäkalenterissa lehteä oltiin saatu kääntää 13 kertaa edellisen osuman jälkeen. Maalittomia otteluita jonossa oli jo 23, ja peliminuutteja ilman maalia 1 093.

Ei olekaan ihme, että Bastón juhli maaliaan todella raivokkaasti. Juhlisi kuka tahansa noin pitkän kuivan kauden jälkeen.