Real Madrid on suunnitellut jo vuosikausien ajan arviolta 400 miljoonaa euroa maksavaa stadionremonttia perinteikkäälle Santiago Bernabéulle. Suunnitelma otti jo yli kolme vuotta sitten merkittävän edistysaskeleen, kun hankkeelle löytyi rahoittaja Lähi-Idästä.

Remontin yhteydessä stadionille oli määrä rakentaa myös hotelli ja useita kauppakeskuksia. Pääsponsori saisi myös oikeudet stadionin nimeen. Merkittävin muutos stadioniin olisi kentän ylle rakennettava siirrettävä kattorakennelma.

Nyt jo hyäksyttyyn stadionremonttihankkeeseen on tullut kuitenkin valtavasti takapakkia. Yhdistyneissä Arabiemiraateissa kotipaikkaansa pitävä rahasto Mudabala on vetäytynyt vuonna 2014 tehdystä sopimuksesta. Mudabala perustaa ratkaisunsa öljyn hinnan romahtamiseen.

Kun emiraattirahasto ja Real Madrid pääsivät vuonna 2014 sopimukseen, oli Mubadalan nimi vielä IPIC (International Petroleum Investment Company). Tuolloin IPIC sitoutui maksamaan kokonaisuudessaan stadionin remontin hinnaksi arvioidut 400 miljoonaa euroa saaden samalla oikeuden stadionin nimeen.

Öljyn hinnan raju lasku ei ole ainoa vetäytymiseen vaikuttanut seikka. Yrityksen nimen lisäksi myös sen pääjohtaja vaihtui, sillä aiempi johtaja Khadem Al Qubaisi, joka allekirjoitti Real Madridin kanssa tehdyn sopimuksen, pidätettiin Abu Dhabissa rahanpesusta epäiltynä.

Santiago Bernabéun remontin oli määrä alkaa vielä tämän kauden aikana. Arkkitehtitoimiston laatima suunnitelma hyväksyttiin tämän vuoden kesäkuussa vuosien viivästyksen jälkeen. Vireille hanke pantiin jo vuonna 2012.

Nyt Real Madridin ei auta muu kuin etsiä uusia rahoittajia jatkaakseen stadionremontin suunnittelua. Sitä ennen hanke ei etene mihinkään.

Jutun lähteenä on käytetty El Paísin Cinco Días -julkaisua.