Katalonian kiistanalainen itsenäisyysäänestys on puhuttanut sunnuntaina maailmaa ja luonnollisesti myös jalkapallopiirejä. Espanjan hallinnon laittomana pitämänä kansanäänestys sai tuta väkivaltaisen reaktion maan poliisivoimilta, ja satojen ihmisten tidetään loukkaantuneen poliisin voimankäytön seurauksena.

Manchester Cityä tätä nykyä valmentava Pep Guardiola tunnetaan kotiseuturakkaana katalonialaisena, joka ei ujostele aukaista suutaan tärkeiden kysymysten äärellä. Guardiolan poliisin voimankäyttö sai suuttumuksen valtaan.

– Olen seurannut tilannetta surullisena. Ihmisiä lyötiin siksi, että he menivät äänestämään. Eivät ryöstämään pankkeja, vaan äänestämään, Guardiola puhisi Catalunya Radiolle ja RAC 1:lle antamassaan haastattelussa.

– El País-lehti väittää, että katalaanit hyökkäsivät poliiseja vastaan. Millä? Äänestyslipuillako?

– Ei äänestämään menneillä ihmisillä ollut kumiluodeilla varustettuja pistooleita. Ne ovat kiellettyjä. Yhdeltäkin tytöltä murrettiin sormet! Kansainvälinen yhteisö tulee näkemään niitä kuvia. Ei tämä pysy vain espanjalaisen median sisällä.

Barcelona-legenda Guardiola heilutti sanan säiläänsä erityisesti vallanpitäjiä ja pääministeri Mariano Rajoyta kohtaan.

– Ihmiset eivät ole samanlaisia kuin 30 vuotta sitten, eivätkä ole laitkaan. Vallanpitäjien pitäisi kuunnella kansaa. Kidnapattuja? Pitävätkö he ihmisiä ihan typerinä, Guardiola kysyy.

– Millään argumenteilla ei ole mitään väliä, kun he nappaavat ihmisiä, heittävät heidät maahan ja tallovat heidän päälleen. Mikään laki ei salli sellaista.

– Espanja on suurenmoinen maa, uskomaton. Sillä on paljon historiaa ja kulttuuria ja fantastisia urheilijoita. Heidän pitää kuitenkin ymmärtää, että kansan tahto on äänestää.

Porua nostatti myös päätös pelata Barcelona-Las Palmas -sarjaottelu aikataulun mukaisesti, joskin tyhjille katsomoille. Tähänkin Guardiola oli sanansa sanottavana.

– Minä en olisi siinä pelissä pelannut.

Lähde: Mundo Deportivo