© Kuva: Getty Images

Kausiennakot 2017/18: Las Palmas tavoittelee keltanokkavalmentajan johdolla europaikkoja

Viime kausi

Las Palmasin kausi oli kaksijakoinen. Syyspuolisko sujui loistavasti ja seura oli pidemmän aikaa mukana aivan kärkikahinoissa, mutta kauden kevätpuolisko oli suuri pannukakku ja kanarialaisseura löysi itsensä lopulta vasta 14. sijalta.

Quique Setiénin ryhmä pelasi viime kaudella todella mielenkiintoista jalkapalloa. Setién uskoi pallonhallintajalkapalloon ja Las Palmas yritti parhaansa mukaan pelata niin sanotusti kaunista peliä. Syyskaudella se toimi, ja monet pitivät Las Palmasia koko kauden suurimpana yllätyksenä.

Seuraan viime kesänä saapunut Kévin-Prince Boateng pelasi jatkuvasti korkealla tasolla ja tammikuun siirtoikkunassa Las Palmas onnistui saamaan Jesé Rodríguezin ja Alen Halilovicin lainalle, mutta kummatkaan eivät onnistuneet täyttämään paikkojaan.

Las Palmasin itseluottamus romahti täysin sen jälkeen, kun Setién ilmoitti hyvissä ajoin keväällä lähtevänsä seurasta kauden päätyttyä. Kanarialaiset voittivat 20 viimeisestä sarjaottelustaan vain vaivaiset kolme.

Setién ja Las Palmas olivat neuvotelleet jo pidemmän aikaa uudesta sopimuksesta, mutta osapuolet eivät lopulta päässeet yhteisymmärrykseen ja luotsin huhuttiin menettäneen pelaajien luottamuksen täysin. Setién poistui vähin äänin takaoven kautta kauden päätyttyä ja allekirjoitti välittömästi sopimuksen Betisin kanssa.

Tärkein pelaaja – Vitolo

GRANADA, SPAIN - AUGUST 02: Victor Machin Perez "Vitolo" of Sevilla FC in action during a friendly match between Granada FC and Sevilla FC at Estadio Nuevo los Carmenes on August 2, 2016 in Granada, Spain. (Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Vitolon paluu Las Palmasin paitaan on seuralle kerrassaan valtava uutinen. Espanjan maajoukkueen avauskokoonpanon pelaajia ei ole nähty Las Palmasissa vuosikausiin. Vitolo tuo joukkueen hyökkäyspeliin uudenlaisen tason, jonka avulla Las Palmas kykenee nappaamaan tärkeitä pisteitä syyskaudella.

Vitolo pelaa kotikaupunkinsa seuran paidassa tammikuuhun saakka, jolloin laituri matkaa Atléticoon. Pelaajan ristiriitaisesta kesästä voi lukea lisää tekemässämme kommentissa.

Laituri tuo uuden ja hieman erilaisen vaihteen Las Palmasin hyökkäykseen, koska Vitolo on taitojensa ohessa äärimmäisen fyysinen ja vahva pelaaja, joka rakastaa kaksinkamppailuja. Kovana prässääjänä tunnettu Vitolo nostaa Las Palmasin hyökkäysmateriaalin yhdeksi sarjan parhaista, mutta Las Palmasin pitää ottaa kaikki hyöty irti pelaajastaan syyskauden aikana.

Valmennus

Manolo Márquez on suurelle osalle täysi tuntemattomuus. 48-vuotias luotsi nousi Las Palmasin B-joukkueen peräsimestä edustusmiehistön päävalmentajaksi. Alkava kausi on Márquezin uran ensimmäinen minkään maan pääsarjassa.

Márquez on viettänyt valmentajauraansa pääosin alemmilla sarjatasoilla. Katalaani on esimerkiksi valmentanut Espanyolin reservejä ja barcelonalaista Esportiva Pratia. Márquezia on pidetty suurena yllätysvalintana Las Palmasin peräsimeen, sillä seura oli pitkään Roberto de Zerbin kintereillä, mutta lopulta osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen.

Luotsilla on heti ensimmäisellä kaudellaan käytössään todennäköisesti koko Las Palmasin seurahistorian parhain materiaali, jonka vuoksi monet odottavat tuloksia. Tuolla materiaalilla niitä on tultava.

Arvio

Las Palmasilla on periaatteessa kaikki mahdollisuudet yltää historialliselle europaikalle, mutta se vaatii ennen kaikkea tasaisuutta. Sitä Las Palmasilla ei viime kaudella ollut läheskään riittävästi. Alkukausi oli mieletön, mutta kevätkausi oli suuri pettymys.

Jos Las Palmas onnistuu pelaamaan samanlaista jalkapalloa myös vieraskentillä, niin seura haastaa toden teolla Athleticin, Real Sociedadin ja Betisin Eurooppa-liigan paikasta.

Teoreettinen europelipaikka vaatii myös sitä, että Las Palmasin pitää osata korvata tammikuussa lähtevä Vitolo välittömästi. Vitolo tulee olemaan yksi Las Palmasin tärkeimmistä yksilöistä syyskauden aikana, jonka vuoksi korvaaminen tulee olemaan vaikeata varsinkin tammikuun siirtoikkunassa.

Jos Las Palmasilla olisi kokeneempi valmentaja peräsimessään, voisimme veikata seuran yltävän seitsemän joukkoon. Márquezilla on paljon todistettavaa, mutta sitä ennen Athletic, Real Sociedad ja Betis sijoittuvat edelle.

Tiesitkö tämän: UD Las Palmas on peräti viiden kanarialaisseuran fuusioseura, joka perustettiin vuonna 1949. Las Palmas aloitti sarjatoiminnan maan kolmannelta sarjatasolta, mutta nousi vain kahdessa vuodessa pääsarjaan – nopeammin kuin yksikään toinen joukkue koskaan.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Leandro ChichizolaMVMaalivahti27.3.1990
1Raúl LizoainMVMaalivahti27.1.1991
3Mauricio LemosKPToppari28.12.1995
17Pedro BigasKPToppari15.5.1990
16Aythami ArtilesKPToppari2.4.1986
5David GarcíaKPToppari25.12.1982
23Dani CastellanoVPVasen laitapuolustaja2.11.1987
15Borja HerreraVPVasen laitapuolustaja8.1.1993
12MíchelOPOikea laitapuolustaja15.2.1990
22Ximo NavarroOPOikea laitapuolustaja23.1.1990
2David SimónOPOikea laitapuolustaja31.12.1989
4Vicente GómezPKKPuolustava keskikenttä31.8.1988
18Javi CastellanoPKKPuolustava keskikenttä2.11.1987
14HernánKKKeskikentän keskusta26.8.1990
8Alen Halilovic
HKKHyökkäävä keskikenttä18.6.1996
7Kevin-Prince BoatengHKKHyökkäävä keskikenttä6.3.1987
20VitoloVHVasen laitahyökkääjä2.11.1989
21Jonathan VieraVHVasen laitahyökkääjä21.10.1989
19Hernán ToledoVHVasen laitahyökkääjä17.1.1996
11MomoVHVasen laitahyökkääjä15.7.1982
24TanaKHKeskushyökkääjä20.9.1990
9Jonathan CalleriKHKeskushyökkääjä23.9.1993
10Sergio AraujoKHKeskushyökkääjä28.1.1992
-Alfredo OrtuñoKHKeskushyökkääjä21.1.1991

Pelaajasiirrot – lähteneet

Javi Varas (Granada)

Maalivahti, 34-vuotias

Yli 150 La Liga -ottelun veteraani toimi viime kaudella Las Palmasin ykkösvahtina pelaten kauden aikana 25 sarjapeliä. Varas itse olisi halunnut Kanariansaarilla jatkaa, mutta seura töpeksi käsittämättömästi sopimusneuvotteluissa. Varas kertoi haastattelussa keskustelujen jatkuneen marraskuusta huhtikuuhun. Huhtikuussa hänelle ilmoitettiin, ettei jatkosopimusta tarjota, mutta kolme päivää myöhemmin seura pyysi kuitenkin Varasta jatkamaan. Tällöin Granada oli jo tehnyt siirtonsa. Näin Varas palaa kotiseudulleen toiselle sarjaportaalle, ilmaisella siirrolla.

Hélder Lopes (AEK Ateena)
Vasen laitapuolustaja, 28-vuotias

Portugalilaispuolustaja pelasi hieman rikkonaisen kauden loukkaantumisten takia, ja siirtyi kesällä ilmaisella siirrolla Kreikan pääsarjaan. Miehen kaksivuotinen sopimus purettiin yhteisymmärryksessä ja näin Lopes edusti seuraa vain yhden kauden ajan.

Roque Mesa (Swansea)
Keskikenttäpelaaja, 28-vuotias

Hienot kalapuikkoviikset omistava Roque Mesa pelasi seitsemän kautta Las Palmasissa ja kuului viimeisten kauden aikana joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Siitä kertoo messevä siirtosummakin, sillä Swansea maksoi Mesasta 12 miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Ángel Montoro (Granada)
Keskikenttäpelaaja, 29-vuotias

Montoro pelasi viime kaudella kaikkiaan 17 sarjapelissä. Polvivamma kiusasi osaltaan kevätkautta. Alemmalle sarjatasolle Montoro siirtyi vapaana agenttina.

 

 

Tyronne (Tenerife)
Laitahyökkääjä, 26-vuotias

Las Palmasin oma kasvatti sai viime kaudella hajaminuutteja kolmessa La Liga -ottelussa ja vietti jo kevätkauden lainalla Tenerifessä. Kesällä sopimus Las Palmasin kanssa purettiin ja Tyronne pääsi siirtymään pysyvällä sopimuksella Tenerifeen.

Mateo García (Osasuna)
Laitahyökkääjä, 20-vuotias

Nuori argentiinalainen siirtyi viime kesänä nelivuotisella sopimuksella Las Palmasiin ja teki debyyttikaudellaan kaksi maalia niin sarjassa kuin cupissakin. Täksi kaudeksi García lainattiin sarjaporrasta alemmas suurempien peliminuuttien perässä.

Jesé (PSG)
Laitahyökkääjä, 24-vuotias

Entinen Real Madridin pelaaja siirtyi kevätkauden ajaksi lainalle Las Palmasiin suurin odotuksin. Kevään maalisaldoksi jäi kolme osumaa, ja kokonaisuudessaan Jesén visiitti kotipuoleen osoittautui pettymykseksi. Las Palmasilla ei ollut intressiä pelaajan oikeuksien lunastamiseen ja niinpä Jesé palasi Pariisiin – ainakin siihen asti, kunnes ostajaehdokas löytyy.

Marko Livaja (AEK Ateena)
Hyökkääjä, 23-vuotias

Kroatian kaikki juniorimaajoukkueet läpikäynyt Livaja on reissannut nuoreen ikäänsä mennessä valtavasti. Vuosi sitten tie vei Las Palmasiin, jossa kausi alkoikin hienosti kahdella maalilla heti kauden avauspelissä. Kauden kokonaismaalisaldoksi jäi kuitenkin vaatimattomat viisi sarjamaalia sekä kaksi cup-maalia Atléticon verkkoon. Livaja vietti myös seitsemän ottelua pelikiellossa. Kausi 2017-2018 vierähtää lainasopimuksella Ateenassa.

Héctor Figueroa (Toledo)
Hyökkääjä, 28-vuotias

Alasarjahyökkääjälle ei löytynyt Las Palmasista roolia sen kummemmin viime kaudella kuin tulevallakaan. Nyt Figueroa janoaa osumia kahta sarjaporrasta alempana.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Leandro Chichizola (Spezia Calcio)
Maalivahti, 27-vuotias

Argentiinalaisvahti on torjunut kolme viimeistä kautta Italian Serie B:ssä, joten edessä on ensimmäinen kausi eurooppalaisella pääsarjatasolla. Argentiinassa hän vartioi suurseura River Platen maalia.

Ximo Navarro (Almeria)
Laitapuolustaja, 27-vuotias

Ximo Navarro tulee Las Palmasiin Almeriasta, jossa hän pelasi viimeiset kaksi kautta toisella sarjatasolla ja sitä ennen kauden verran pääsarjassa. Yhteensä Navarrolla on pääsarjakokemusta kahdelta kaudelta, sillä hän pelasi La Ligaa myös Mallorcassa.

Borja Herrera (Las Palmas B)
Laitapuolustaja, 24-vuotias

Kakkosjoukkueen puolustaja saa nyt näyttöpaikkansa edustusjoukkueen mukana.

Vitolo (Sevilla)
Laitahyökkääjä, 27-vuotias

Espanjan maajoukkuepelaaja oli kolminkertaisen Eurooppa-liigan kantavia voimia ja teki täksi kaudeksi sopimuksen Atlético Madridiin. Atléticon siirtokiellon takia Vitolo kuitenkin pelaa syyskauden lainalla kasvattajaseurassaan.

Hernán Toledo (Maldonado)
Laitahyökkääjä, 21-vuotias

Erittäin lupaavana pidetty argentiinalainen haki viime kaudella pelipaikkaa Fiorentinasta, mutta jäi lopulta kokonaan ilman vastuuta. Täksi kaudeksi Las Palmas toi miehen La Ligaan vuoden lainasopimuksella.

Jonathan Calleri (Maldonado)
Hyökkääjä, 23-vuotias

Calleri pelaa Toledon tavoin Maldonadosta lainalla Las Palmasissa. Viime kauden nuori kärkimies vietti lainalla West Hamissa, tehden Valioliigassa yhden maalin.

Alfredo Ortuño (Cadiz)
Hyökkääjä, 26-vuotias

Las Palmasin sopimuspelaaja pelasi viime kauden lainalla Cadizissa, jossa hän pyssytti komeat 17 Segunda-maalia.

Sergio Araujo (AEK Ateena)
Hyökkääjä, 25-vuotias

Argentiinalaiskärki vietti viime kevään lainalla Kreikassa tehden AEK:lle viisi maalia. Seura ei kuitenkaan käyttänyt osto-optiotaan, joten edessä oli paluu Las Palmasiin. Araujo teki Las Palmasille kaudella 2014-2015 huimat 25 maalia Segundassa, mutta kesästä 2015 lähtien pääsarjassa on syntynyt vain 7 osumaa.

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää