Vitolo on ollut läpi kesän espanjalaismedioiden otsikoissa ja lehtien kansissa. Diego Simeone halusi Espanjan maajoukkuelaiturin hinnalla millä hyvänsä Atléticon riveihin Sevillasta neljättä vuotta perätysten.

Kanarialaislaiturin siirrossa Atléticoon ei siten ollut mitään sen kummallisempaa tai odottamatonta – tai niin ainakin monet luulivat siirtoikkunan auettua. Sitten alkoi kuitenkin tapahtua.

Atléticon siirtokieltovalitus hylättiin kesäkuun toisena päivänä ja monet olettivat Vitolon siten jäävän Sevillan riveihin. Simeone kuitenkin tahtoi Vitolon Atléticoon siirtosummasta riippumatta. Atléticon seurajohto oli jättänyt Simeonen oman onnensa nojaan viimeisten vuosien saatossa, sillä seurapresidentti Enrique Cerezo ja toimitusjohtaja Miguel Ángel Gil Marín eivät olleet aikaisempien vuosien aikana suostuneet käyttämään suuria summia Simeonen pyytämiin pelaajiin.

Tällä kertaa kellossa soi kuitenkin erilainen ääni. Cerezon ja Gil Marínin pitää vakuuttaa Simeone allekirjoittamaan uusi jatkosopimus seuran kanssa. On varsin haastavaa lähteä jatkosopimusneuvotteluihin seuran kannalta, jos Simeonelle ei suostuta hankkimaan vieläkään Vitolon tai Diego Costan tapaisia pelaajia.

Vitolon siirtoa Atléticoon pidettiin käytännössä varmana koko kesäkuun ajan. Siirtokiellon vuoksi Atléticon piti ottaa Las Palmas mukaan siirtokuvioihin. Vitolo pelaisi kauden avauspuolikkaan Las Palmasin paidassa. Kanarialaisjoukkueen seurapresidentti Miguel Ángel Ramírez puhui jatkuvalla syötöllä avoimesti mediassa siirrosta ja ehti jopa todeta, että siirto oli jokaisella tapaa varma.

Sevillan seurapresidentti Pepe Castro osoitti median välityksellä suuttumuksensa Ramírezia ja Vitoloa kohtaan heinäkuun alussa, sillä Las Palmasin seurapresidentti ja Vitolo olivat tuoneet neuvotteluvaiheessa olevan siirron julkisuuteen.

Kaksi päivää sitten kaikki muuttui radikaalisti

Toissa päivänä Castro yllätti kaikki totaalisesti. Sevillan seurapresidentti nimittäin paljasti lehdistötilaisuudessa seuran ja Vitolon päässeen yhteisymmärrykseen viiden vuoden jatkosopimuksesta. Casto ylpeili jatkosopimuksella ja lähetti avointa pilkkaa Atléticon ja Las Palmasin suuntaan.

– Muut seurat vain puhuvat jatkuvasti, mutta me päätimme sen sijaan tehdä oikeasti jotain. Vitolo on allekirjoittanut jatkosopimuksen ja pelaa seuraavat viisi kautta Sevillan punavalkoisessa paidassa. Olemme todella ylpeitä siitä. Hän on tämän seuran johtohahmo.

Espanjalaismediat ja ennen kaikkea Simeone olivat kuin ällikällä lyötyjä. Argentiinalaisluotsi kuvattiin toivonsa menettäneenä Atléticon harjoituskauden toisena päivänä saatuaan tietää Vitolon jatkosopimuksesta. Castro teki kuitenkin tietämättään valtavan virheen puhuessaan varmasta jatkosopimuksesta – nimittäin Vitolo ei ollut allekirjoittanut minkäänlaista uutta sopimusta.

Adrián Gómez Sánchez

@Adrimariscal
La imagen es sintomática. Simeone, tras conocer lo de Vitolo, y tras varios minutos sin dejar el móvil, mirando a la nada antes de entrenar

Simeone sai tietää hieman ennen harjoituksia Vitolon jatkosopimuksesta ja katsoi useita minuutteja tyhjyyteen. Muutamaa tuntia myöhemmin Simeone oli saanut puhelimen välityksellä suostuteltua Vitolon liittymään Atléticoon ja pelaaja hyppäsi lentokoneeseen, joka suuntasi Madridia kohti.

Vitolo suutahti tiedettävästi Castron kommenteista valtavasti ja samaan aikaan Simeone otti ohjat käsiinsä Atléticossa. Luotsi soitti yöllä Vitololle ja sai Sevillaa neljän vuoden ajan edustaneen pelaajan muuttamaan mielensä toista kertaa muutaman tunnin sisään.

Välitön privaattilento Madridiin ja Castron suunnaton raivostuminen

Vitolo lensi seuraavana aamuna välittömästi privaattilennon myötä Sevillasta Madridiin neuvottelemaan sopimuksesta. Samaan aikaan Sevillassa Castro ei tiennyt mitään pelaajansa matkustamisesta Espanjan pääkaupunkiin ja totesi lehdistölle Vitolon allekirjoittavan jatkosopimuksen Sevillan kanssa samana päivänä.

Vitolo pääsi Atléticon kanssa yhteisymmärrykseen seuran tarjottua parempaa sopimusta vain muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Castro oli ilmoittanut ylpeästi Ramón Sánchez Pizjuánin lehdistösalissa sadoille toimittajille jatkosopimuksesta. Atlético maksoi Sevillalle 37 miljoonan ulosostoklauusulin, laituri allekirjoitti Atléticon kanssa viiden vuoden sopimuksen ja matkasi syyskaudeksi Las Palmasiin.

Castro rähjäsi urakalla eilen illalla sevillalaisen radiokanavan haastattelussa.

– Vitolo on pettänyt meidät. Häneen ei voi luottaa. Vitolo jätti tämän seuran todella huonolla tavalla. Hän pelasi peliä kanssamme, jotta Atlético tarjoaisi hänelle enemmän rahaa. Sellaista käytöstä ei voi kunnioittaa. Annoimme hänelle kaikkemme ja teimme Vitololle valtavan jatkosopimustarjouksen. Hän ei aluksi hyväksynyt sitä ja pyysi minua hyväksymään Atléticon tarjouksen, mutta vastasin hänelle kieltävästi, koska minun pitää puolustaa Sevillaa. Lopulta hän suostui jatkosopimukseen ja kun varmistin asiaa, niin hänen vastaus oli vieläkin myöntävä. Hän antoi kunniasanansa, Castro puhisi.

Toimittajan sana

Ilmaisena vinkkinä Castron, Vitolon ja Las Palmasin seurapresidentti Ramírezin suuntaan: Älkää puhuko siirtokuvioista julkisesti median edessä siinä vaiheessa, kun mikään ei ole varmaa eikä allekirjoitettua. Antakaa medioiden puhua, huhuilla ja kirjoittaa, mutta älkää itse osallistuko median keskusteluihin millään tavalla.

Ainoa oikein toiminut tässä saagassa mediapuheiden suhteen oli Atlético. Kukaan Atléticosta ei avannut suutaan medialle koko kaksi kuukautta kestäneen siirtosaagan aikana.

Vitolon tekemiset olivat moraalisella tasolla lopulta hyvinkin kyseenalaisia. Vitolon siirtohalut Atléticoon ovat olleet jo muutaman vuoden ajan julkinen salaisuus, mutta palkanmaksajaa pitää kunnioittaa valtavasti paremmin.

Ainakin yksi asia on varmaa. Se, että Vitolon saama vihellyskonsertti tulevalla kaudella Pizjuánin lehtereillä on varmasti yksi Espanjan jalkapallohistorian suurimmista.