Maailmalle levisi maanantaina tieto siitä, että seitsemän Lähi-Idän maata on katkaissut diplomaattisuhteensa Qatariin ja asettanut maan kauppasaartoon. Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Egypti, Bahrain, Jemen, Libya ja Malediivit perustelivat diplomaattista kriisiä ensisijaisesti sillä, että ne uskovat Qatarin tukevan terrorismia.

Kriisi vaikuttaa luonnollisesti suuresti myös Qatarin valtiolliseen lentoyhtiöön Qatar Airwaysiin, jonka logo on koristanut FC Barcelonan pelipaitoja vuodesta 2013 lähtien. Barcelonassa huokaistiinkin luultavimmin helpotuksesta, sillä jo aiemmin oli selvää, että yhteistyö lentoyhtiön kanssa päättyy kesäkuun lopussa. Sponsorisopimusta ei jatkettu, vaan heinäkuun alusta lähtien Barcelonan pääsponsorina aloittaa japanilainen elektroniikkayhtiö Rakuten.

– Kriisi ei vaikuta meihin lainkaan, sillä kaikki suhteet Qatariin päättyvät 30. kesäkuuta, Barcelonasta vahvistettiin Goalille.

Vailla vaikutuksia jalkapalloiluun konflikti ei silti ole. Arabimaiden radikaali ratkaisu herätti välittömästi tuttuja kysymyksiä siitä, onko Qatar kykeneväinen ja arvokas maa isännöimään vuoden 2022 MM-turnausta.

Saudi-Arabian suurseura Al Ahli ilmoitti välittömästi katkaisevansa sponsorisopimuksensa Qatar Airwaysin kanssa. Maailman jalkapalloilun kattojärjestön FIFA:n yhteistyökumppanina lentoyhtiö jatkaa silti edelleen.

Barcelonan toimet tarkastelun alla

Vaikka Barcelonan yhteistyö qatarilaisten kanssa päättyykin, ovat vanhat sopimukset silti tutkinnan alla. Barcelonan puheenjohtajana kolme ja puoli vuotta vuosina 2010-2014 toiminut Sandro Rosell pidätettiin vajaat kaksi viikkoa sitten, ja häntä odottavat raskaat korruptio- ja rahanpesusyytteet. Rosell erosi tehtävästään tammikuussa 2014 Neymarin siirtoon liittyvien epäselvyyksien takia.

Rosellin uskotaan toimineen vilpillisesti myös Qatar-yhteistyön tiimoilta. Ex-puheenjohtajan epäillään saaneen pimeitä provisiopalkkioita, kun Barcelona solmi sopimuksen Qatar Airwaysin kanssa vuonna 2011.

Kokouksessa, jossa päätettiin yhteistyöstä Qatar Foundationin ja myöhemmin Qatar Airwaysin kanssa, oli läsnä myös seuran nykyinen puheenjohtaja Josep María Bartomeu. Bartomeu voitti Barcelonan puheenjohtajavaalin vuonna 2015 ja jatkaa virassaan 2021, ellei hänenkin todeta syyllistyneen rikkomuksiin.

Espanjalaislehdistössä on tullut ilmi, että puhelukuuntelut todistavat Rosellilla olleen edelleen päätäntävaltaa seuran sisällä, vaikka hänen puheenjohtajuutensa päättyikin eroon yli kolme vuotta sitten.

Rosellin edeltäjä Joan Laporta peräänkuuluttaa Qatar-sopimuksen huolellista tutkimista. Hänen mukaansa sopimusta ei koskaan avattu kunnolla ja rahaa on liikkunut enemmän kuin on uskottu.

– Qatar-sopimusta ei ole selvitetty kunnolla. Siksi pyydän, että Barcelonan omaksi parhaaksi selvitettäisiin, mitä on tapahtunut. Ulkopuolisen tutkijan pitäisi analysoida Sandro Rosellin ja Josep María Bartomeun allekirjoittamat sopimukset. On syytä selvittää, paljonko Barcelonalle maksettiin näinä vuosina, Laporta sanoi Nació Digitalin haastattelussa.

– Luulen, että Qatar maksoi Barcelonalla enemmän, ja asia pitää tutkia. Seuran itsensä on syytä selvittää, onko puheenjohtaja saanut laittomia provisioita ja pessyt rahaa.

Lähteet: Goal, El Economista, La Vanguardia ja Sport