Mestarien liigan neljännesvälieräparit on arvottu. La Liga -joukkueista kovin haaste heitettiin Barcelonalle, joka saa vastaansa Arsenalin. Real Madrid pelaa Romaa ja Atlético Madrid PSV:tä vastaan. Käydäänpä parit yksitellen läpi.

Kaksi barcelonalaista koulukuntaa?

Arsenalia kuvaillaan usein barcelonalaisen koulukunnan joukkueeksi, jossa peliä kontrolloidaan pallonhallinnan kautta ja jossa jauhetaan kerta toisensa jälkeen pitkiä, hitaita hyökkäyksiä. Jotakuinkin näin asia onkin. Arsenal on tällä kaudella hallinnut Valioliigassa palloa keskimäärin 57,6-prosenttisesti (korkein lukema Valioliigassa), Barcelona La Ligassa 61,3-prosenttisesti (La Ligan korkein lukema). Arsenal on saanut syötöt omille 85,3-prosenttisesti, Barcelona 86,1-prosenttisesti. Suurta eroa ei ole myöskään laukausten eikä haastojen määrissä.

Molemmat joukkueet käyttävät sarjoissaan eniten lyhyitä syöttöjä ja vähiten pitkiä. Läpisyöttöjen korkea määrä on molemmille joukkueille ominaista. Sekä Barcelona että Arsenal myös käyttävät hyökkäyksissään suhteellisen tasaisesti kaikkia kolmea kaistaa. Barcelona puolustaa hiukan ylempää, mutta prässitasossakaan ei suurta eroa ole.

Näin siis silloin kun kyse on kansallisesta sarjasta. Erot Barcelonan ja Arsenalin välillä muuttuvat hyvin suuriksi, kun vastaan asettuu korkeimman tason joukkue. Barcelona pyrkii käytännössä aina pelaamaan samalla 4-3-3-ryhmityksellä ja samalla pelityylillä. Esimerkiksi kauden ensimmäisessä El Clásicossa Barca hallitsi palloa 59-prosenttisesti, syötti 658 kertaa, prässäsi melko ylhäältä ja loi 18 maalipaikkaa.

Entä mitä tekee Arsenal, kun vastaan asettuu absoluuttiselle huipulle kuuluva joukkue? Tykkimiehet kohtasi lohkovaiheessa Bayern Münchenin kahdesti. Ensimmäisessä kohtaamisessa Arsenal yllätti Bayernin vetäytymällä syvälle, antamalla pallonhallinnan Bayernille ja iskemällä nopeiden pelaajien avulla teräviä pistohyökkäyksiä korkealle nousseen Bayern-pakan selustaan. Arsenal voitti pelin 2-0. Toisessa ottelussa Bayern ei enää ollut yllätettävissä. Bayern hallitsi jälleen palloa ja tällä kertaa pakotti Arsenalin omalle alueelleen. Loppulukemat saksalaisille 5-1.

Opetus on se, että Barcelona on proaktiivinen joukkue. Sen sijaan Arsenal on sen verran heikompi, että sen on pakko reagoida vastustajan mukaan. Yllättäminenkin on vaikeaa, kun Luis Enrique voi kelailla Bayern-pelien nauhoja parin kuukauden ajan. Ja muistetaan nyt vielä, että Arsenal joutuu pelaamaan Barcelonaa vastaan ilman Santi Cazorlaa ja Francis Coquelinia. Se on sama kuin Barcelonalta vietäisiin pois Sergio Busquets ja Andrés Iniesta. Arviona sanotaan näin, että oikeastaan mikään ei puolla Arsenalin voittoa. Siis: Barcelona jatkoon.

Roma pulassa Real Madridia vastaan

Roma on periaatteessa hyvä joukkue. Se on tällä hetkellä Italian Serie A:ssa viidentenä. Tunnusluvut ovat sellaisia suuren joukkueen tunnuslukuja. Korkea pallonhallintaprosentti, suhteellisen hyvä syöttöjen onnistumisprosentti, paljon laukauksia ottelua kohden, suuri osa peliajasta jossain muualla kuin omalla kenttäkolmanneksella.

Roma on melko suuri joukkue Italian tasolla. Mutta Real Madridiin verrattuna Roma on kevyttä sarjaa. Italialaisjoukkue nostaa puolustuslinjansa usein melko ylös. Se oli itsemurha Barcelonaa vastaan (Barca voitti 6-1), ja se on itsemurha Realia vastaan. Rafa Benítezin ryhmästä löytyy pari (Cristiano Ronaldo ja Gareth Bale) erittäin nopeaa hyökkääjää, jotka kykenevät käyttämään tyhjän tilan hyväkseen.

Roman toinen ongelma on italialaisjoukkueelle epätyypillinen nukahtelu puolustuspelaamisessa. Barcelona teki useamman maalin kolmen pelaajan yhteistyönä. Kolmikosta aina joku jäi Roman pelaajilta merkkaamatta. Kolmiopeleissä Realin hyökkääjät saavat apuja muun muassa James Rodríguezilta ja Marcelolta.

Romaan pätevät tietyllä tapaa sanat sanat kuin Arsenaliin. Roma onnistui kertaalleen yllättämään Barcelonan (1-1-tasapeli). Nyt Benítezillä on hyvin aikaa kelailla nauhoilta, mitä tasapelissä ja toisaalta Barcan murskavoitossa tapahtui. Vaikea uskoa, että Real olisi helmikuussa yllätettävissä. Siis: Real jatkoon.

Atlético Madridilla hyvä arpaonni

La Ligan kolmas joukkue Atlético Madrid sai vastaansa PSV Eindhovenin. Tämä on ennakkoon ajateltuna kolmesta parista selkein. Atléticolla on selkeä materiaalietu hollantilaisiin nähden. Sen lisäksi Atletin pelitapa on hyvin selkeä eikä joukkueen sisällä ole tiettävästi minkäänlaisia kriisejä.

Ei PSV toki ihan huono joukkue ole. Manchester Unitedia vastaan PSV voitti lohkovaiheessa ensimmäisen pelin ja pelasi toisen tasan. Lisäksi PSV kaatoi kertaalleen Wolfsburgin, joka voitti B-lohkon.

Hollannin pääsarjassa PSV pystyy kontrolloimaan otteluita ja määrittelemään pelin virtauksen. Mestarien liigassa se joutuu reagoimaan vastustajan pelaamiseen ihan vain siitä syystä, että vastustajat ovat materiaaliltaan sitä parempia. Mitään Atléticon tasoista joukkuetta PSV ei ole vielä kohdannut. Atletia ei edelleenkään puheissa pidetä Mestarien liigan voittajasuosikkina. Tämä siitäkin huolimatta, että se oli kaudella 2013-14 noin minuutin päässä voitosta, ja viime kaudella matka katkesi puolivälierissä yhden maalin erotuksella Real Madridia vastaan.

Atleti on erinomaisesti valmennettu joukkue, joka jälleen voitti lohkonsa. La Ligassa Diego Simeonen ryhmä on tasapisteissä sarjakärki Barcelonan kanssa. Jos mitään kovin kummallista ei tapahdu, Atléticon pitäisi hoitaa PSV rutiinilla.