Real Madridissa on jälleen uusi kriisi menossa. El Clásicon löylytyksen jälkeen seuran kannattajat ovat vaatineet puheenjohtaja Florentino Pérezin ja päävalmentaja Rafael Benítezin eroamista. Mediassa on jo kyselty Zinédine Zidanen ja Carlo Ancelottin mielipiteitä asiasta ja arvuuteltu, kuka voisi olla seuraava päävalmentaja. Kaikki nämä ovat seurauksia. Syvennytään syyhyn. Eli lyhyesti: miksi Benítezin Real jäi Barcelonan jyrän alle.

SSC Napoli v Juventus - Serie A
Rafael Benítez. Kuva: Getty Images.

Tarinan ensimmäiset luvut kirjoitettiin jo kesäkuussa, jolloin Benítez aloitti työt Real Madridissa. Välittömästi oli selvää, että vaikeuksia olisi edessä. Benítez tavallaan joutui epäreiluun tilanteeseen. Yhtään peliä ei ollut pelattu, mutta silti espanjalaisluotsi sai valtavasti kritiikkiä Realin kannattajilta. Tilannetta ei helpottanut se, että monet pelaajat vihjasivat edelleen tukevansa Ancelottia.

Loukkaantumissuman kääntöpuoli

Mennään muutama kuukausi eteenpäin. Alkukaudesta Real koki valtavan määrän loukkaantumisia. Niistä Benítez ja Benítezin mukanaan tuoma lääkintäryhmä on saanut lastillisen kuraa niskaan. Siitä huolimatta loukkaantumissuma oli tavallaan parasta, mitä Realille saattoi käydä. James Rodríguez oli sivussa, Gareth Bale oli sivussa ja Karim Benzema oli sivussa.

Benítez luopui normaalista 4-2-3-1-ryhmityksestään ja siirtyi malliin 4-3-3. Numerosarjalla ei ole niin suurta merkitystä. Oleellinen asia on se, että Casemiro alkoi saada peliaikaa. Brasilialainen on Real Madridin ainoa selkeästi puolustava keskikenttäpelaaja. Madridilaismediassa häntä on jopa tituleerattu uudeksi Claude Makéléléksi, jonka lähdettyä 2003 Realin galácticot aikoinaan kaatuivat korkealta.

Real Madridin paradoksi

Benítez on mainettaan hyökkäysorientoituneempi valmentaja, mutta isoissa peleissä espanjalainen on yhä turvautunut melko varovaiseen pelisuunnitelmaan. Ei siinä mitään. Se on peliä, jota Benítez osaa valmentaa. Ongelma on se, että niin Real Madrid ei voi pelata. Real Madrid on maailman menestyneimpiä seuroja. Seuran pelaajat, valmentajat, johtohenkilöt ja kannattajat tietävät sen. Real Madridin on yksinkertaisesti hyökättävä ja hallittava peliä. Oli vastassa mikä joukkue tahansa. Varovaisuus ei ole sopivaa kuninkaallisten arvolle.

Borussia Dortmund v Real Madrid - UEFA Champions League Quarter Final
Real Madrid -leirin suhde Casemiroon on kaksijakoinen. Kuva: Getty Images.

Juuri tästä syystä Real-leirin suhde Casemiroonkin on kaksijakoinen. Tavallaan ymmärretään, että Casemiro on tällä kaudella ollut joukkueen parhaita pelaajia, joka omalla panoksellaan antaa Realille paremman mahdollisuuden voittaa. Siitä huolimatta kentällä halutaan mieluummin nähdä James, joka saattaa pelissä kuin pelissä täräyttää YouTuben tukkivan golazon.

Miksi Benítez hylkäsi ideologiansa?

Siirrytään aikaan tunti ennen Clásicoa. Espanjalaismediassa veikkailtiin ennen peliä, että Benítez lähtisi otteluun ryhmityksellä 4-4-2, jossa Casemiro olisi keskustassa pysäyttämässä Barcelonan pelinrakentelua. Veikkailtiin myös, että Bale ja Cristiano Ronaldo pelaisivat kahdestaan hyökkäyksessa ja Isco laidalla, jotta laitapakeille saataisiin paremmin tukea. Ronaldo ja Bale kun eivät mahdottoman paljon puolustamiseen osallistu.

Kun avauskokoonpanot julkistettiin, yllätys oli melkoinen. Casemiro penkillä. James avauksessa, Ronaldo avauksessa, Bale avauksessa, Benzema avauksessa. Benítez teki juuri niin kuin Realin galáctico-unia näkevät kannattajat, seurajohtajat ja sponsorit halusivat. Benítez hylkäsi oman ideologiansa ja päätti miellyttää muita.

Tulos oli katastrofi. Keskikentän pohjalla Luka Modric ja Toni Kroos olivat kerta toisensa jälkeen hukassa. Puolustajat joutuivat jatkuvasti 1v1-tilanteisiin Neymaria ja Luis Suárezia vastaan. Realin kollektiivinen puolustaminen oli niin heikkoa, että jopa kapteeni Sergio Ramos sortui sen takia virheisiin.

Asier Illarramendi New Real Madrid Signing Press Conference
Florentino Pérez. Kuva: Getty Images.

Ottelun jälkeen Benítez sanoi suoraan, että hän valitsi väärän avauskokoonpanon (uutinen). Salaliittoteoreetikot voivat spekuloida sillä, antoiko puheenjohtaja Pérez ohjeet siitä, keiden tulisi olla avauksessa. Ennen peliä mediassa huhuttiin myös siitä, että Realin kapteenisto olisi kehottanut Beníteziä laatimaan normaalia hyökkäävämmän taktiikan (uutinen). Välttämättä koskaan ei saada tietää, painostettiinko Beníteziä tiettyihin pelaajavalintoihin. Varmaa on vain se, että Realin avauskokoonpano ei ollut Beníteziä. Siinä ei ollut samanlaista tasapainoa, jonka Benítez aiemmin syksyllä löysi loukkaantumisten myötä. Jos loukkaantuneet galácticot eivät olisi toipuneet ajoissa, olisiko Realin peliesitys ollut parempi? Kenties, mutta se on turhaa spekulaatiota.

Miten tästä eteenpäin?

Real Madridin johtokunnan on tehtävä ideologisen tason päätös. Joko hyväksytään, että Benítezin Real on isoissa otteluissa reaktiivinen joukkue, joka antaa vastustajan hallita peliä. Siis ei mitään valkoista balettia, mutta mahdollisesti tasapainoista peliä kuten vierasottelussa PSG:tä vastaan. Tai sitten Benítezille on annettava potkut ja tilalle on palkattava pallon- ja pelin hallinnan kautta isoissakin otteluissa ajatteleva valmentaja.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 21: Head coach Rafael Benitez of Real Madrid CF leaves the pitch prior to start the La Liga match between Real Madrid CF and FC Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on November 21, 2015 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Rafael Benítez. Kuva: Getty Images.

Tällä hetkellä tilanne on irvokas. Benítez roikkuu löysässä hirressä. Hänestä ei ole missään vaiheessa varauksettomasti pidetty. Hän löysi Realin pelaamiseen tasapainon Casemiron kautta. Mutta hyväksytäänkö sellainen pelaaminen Real Madridissa? Onko Makélélén lähdöstä jo niin pitkä aika, että sellaisten pelaajien merkitys on unohtunut? Ollaanko Realissa taas tilanteessa, jossa halutaan paljon, muttei saada mitään? Ja vain siksi, että puolustuspelaamisen sijaan on saatava valkopaitojen golazoja YouTubeen.