Uutisoimme eilen, että Danilo siirtyy kuluvan kauden päätteeksi Portosta Real Madridiin. Siirtosumma on Porton mukaan 31,5 miljoonaa euroa. Summa on suuri, tarkalleen ottaen historian neljänneksi korkein laitapuolustajasta maksettu siirtokorvaus.

Ketkä ovat ne muut viiden kalleimman laitapakin joukkoon mahtuvat pelaajat? Siirtosummat Transfermarktin mukaan. Luvuissa ei ole otettu huomioon rahan arvon muuttumista. Toisin sanoen, mitä vanhemmasta siirrosta on kyse sitä arvokkaampi se olisi nykyrahassa.

Viidentenä listalla on niin ikään Portugalista Real Madridiin siirtynyt pelaaja. Hiljattain 27 vuotta täyttänyt Fábio Coentrão siirtyi vuonna 2011 Benficasta Realiin 30 miljoonan euron siirtosummalla. Realissa Coentrão on saanut totutella vuosi vuodelta enemmän vaihtopenkkiin. Tällä kaudella vastuuta on tullut kaikki kilpailut mukaan lukien vain 14 ottelussa, yhteensä alle yhdeksän täyden ottelun verran. Kovin monella seuralla ei ole varaa 30 miljoonan euron huteihin, Realilla ehkä on.

Historian neljänneksi kallein on tosiaan Danilo. 23-vuotiaana hänellä on vielä monta hyvää pelivuotta edessään. Danilon hankinnan myötä Realilla on riveissään kolme oikean laidan pakkia: Danilo, Daniel Carvajal ja Álvaro Arbeloa. Näistä todennäköisin lähtijä on Arbeloa. Toisaalta, jos Coentrão myydään, Arbeloa voi siirtyä vasemmalle laidalle Marcelon tuuraajaksi. Ja mitä tulee Danilon peliaikaan, suuresta siirtosummasta huolimatta avauksen paikka ei ole mitenkään varma. Lähtökohtaisesti hän taistelee melko tasaväkisesti oikean pakin paikasta Carvajalin kanssa.

Kalleimpien laitapakkien listalla kolmantena jatkaa Dani Alves. Hän siirtyi Sevillasta Barcelonaan vuonna 2008. Siirtosumma oli 35,5 miljoonaa euroa. Siirrostaan lähtien Alves on ollut yksi Barcelonan selkeimpiä runkopelaajia. Ensi kaudeksi tilanne on muuttumassa, sillä Alvesin sopimus loppuu tähän kauteen, eikä Barcelona ole toistaiseksi ollut halukas neuvottelemaan jatkosta.

Laitapakkien ennätyssiirtojen listalla toiseksi kiilasi viime kesänä Luke Shaw. 19-vuotias vasemman laidan pelaaja siirtyi Southamptonista Manchester Unitediin 37, 5 miljoonalla eurolla. Alku ei ole ollut se kaikkein helpoin. Shaw on kärsinyt paljon loukkaantumisista, minkä lisäksi United on koko kauden ajan seurana jossain määrin hakenut itseään. Toistaiseksi Shaw on pelannut tällä kaudella 18 ottelussa, kun kaikki kilpailut otetaan huomioon.

Historian kallein laitapakki on edelleen Lilian Thuram. Hän siirtyi vuonna 2001 Parmasta Juventukseen 41,5 miljoonan euron korvausta vastaan. Summa on valtava, kun otetaan vuosiluku huomioon. Juvessa Thuram pelasi viisi kautta ja voitti neljä kertaa Serie A:n mestaruuden. Juve-pestin jälkeen hän siirtyi Barcelonaan viiden miljoonan euron korvausta vastaan.

Historian kalleimmat laitapakit

1. Lilian Thuram, Parma -> Juventus: 41,5 miljoonaa euroa
2. Luke Shaw, Southampton -> Manchester United: 37,5
3. Dani Alves, Sevilla -> Barcelona: 35,5
4. Danilo, Porto -> Real Madrid: 31,5
5. Fábio Coentrão, Benfica -> Real Madrid: 30