Mestarien liigan puheenaiheet: Virheitä, rähinöitä ja omaa lääkettä

© Kuva: Getty Images

Mestarien liigan neljännesvälierien ensimmäiset osat on saatu päätökseen nyt myös Barcelonan, Manchester City, Borussia Dortmundin, Juventuksen, Arsenalin, Monacon, Bayer Leverkusenin ja Atlético Madridin osalta. Perataanpa auki, mitä kaikkea tiistaina ja keskiviikkona oikein tapahtui.

Cityn typeryydet kostautuivat

Manchester Cityn ja Barcelonan välisestä ottelusta odotettiin melko tasaista. Me Laliiga.comissa odotimme, että City puolustaisi inhorealistisesti syvällä omalla alueellaan ja odottaisi maltilla vastaiskupaikkoja. Cityssä ei ajateltu ihan samalla tavalla. Päävalmentaja Manuel Pellegrini ilmoitti, että hänen joukkueensa muuten hyökkää. Kyllähän City yritti hyökätä, mutta Pellegrinin uhmakas typeryys johti lähinnä siihen, että Barca vei Cityn avausjaksolla karuselliin eikä päästänyt missään vaiheessa pois.

Toiselle jaksolle tuli täysin erilainen City. Kotijoukkue oli jopa Barcaa parempi. Tärkeä kavennusosumakin syntyi, mutta sitten taas ripaus typeryyttä (ja ripaus erotuomarin rajua tuomiota): Gäel Clichylle toinen varoitus ja suihkuun. Alivoimalla City puolusti hyvin, kunnes ottelun viimeisessä hyökkäyksessä Pablo Zabaleta otti typeryyden viitan itselleen rikkomalla vaarattomassa tilanteessa Lionel Messiä. Zabaletan ja Cityn onneksi Messin rangaistuspotku oli luokkaa heikko, eikä viimeistely Joe Hartin torjumasta paluupallostakaan onnistunut. Kolme vierasmaalia olisi todennäköisesti ollut liikaa, Barcan 2-1-voitto on sen sijaan vielä jossain määrin käännettävissä.

Messillä haasteita rankkareissa

Jatketaan samasta pelistä. Messin rankkarimokista on tullut Barcelonan leirille pienimuotoinen rasite. Viimeisestä seitsemästä yrityksestään Kirppu on epäonnistunut neljä kertaa, kun kaikki kilpailut otetaan huomioon. Tällä kaudella Messi on päässyt pisteelle kuudesti, vain kolme on uponnut. Eurosportin mukaan huonot viimeaikaiset tilastot johtuvat siitä, että Messi on vaihtanut vetotyyliään.

Rankkarien ampumisessa on lähtökohtaisesti kaksi tapaa. Maalivahtiriippuvaisessa tavassa pelaaja odottaa niin kauan, että maalivahti tekee aloitteen, jonka jälkeen laukoja vetää toiseen kulmaan. Tätä käyttävät Eurosportin mukaan mm. Mario Balotelli, Eden Hazard ja Yaya Touré. Ja tätä käytti Messikin ennen. Viime kauden lopussa Messi vaihtoi tiettävästi maalivahdista riippumattomaan tyyliin. Tämän koulukunnan laukojat päättävät etukäteen mihin he pyrkivät laukomaan, eikä maalivahdin liikkeet vaikuta heidän suunnitelmiinsa.

Messille luonnollinen suunta laukoa on hänestä katsottuna oikeaan nurkkaan. Samaan aikaan se on myös oikeakätisille maalivahdeille luonnollisin suunta heittäytyä. Messin viimeisessä kahdeksassa rankkarimokassa maalivahti on heittäytynyt nimenomaan vasemmalle kyljelleen. Barcan kannalta Messin nykyinen vire pisteeltä ei lupaile kovin hyvää. Kuten ei sekään, että Neymarkin epäonnistui hiljattain, kun hän pääsi ampumaan pilkulta.

Neymar ja Suárez otsikoissa pelin jälkeen

Jatketaan vielä yhden puheenaiheen verran samasta ottelusta. City-Barca-ottelun jälkeen Neymar otti sanallisesti yhteen Yaya Tourén paitaan sonnustautuneen City-kannattajan kanssa. Video- ja kuvamateriaalin perusteella kannattaja huuteli Neymarille solvauksia ja teki sukelluseleitä. Neymar käveli kannattajan luokse ja vastasi kritiikkiin. Järjestysmies esti suuremman konfliktin syntymisen. Pelin jälkeen Neymarilta kysyttiin tapahtuneesta.

– Hän kiroili minulle ja minä päädyin pilkkaamaan häntä. En voi toistaa mitä sanoin, sillä äitini on kasvattanut minua.

Manchesterilaisyliopiston opiskelijaksi tunnistettu kannattajakin pääsi antamaan haastattelua pelin jälkeen.

– Hän tuijotti minua muutaman sekunnin ajan ja tarkkaili, katsoiko heidän valmentajansa. Sitten hän viittoi minut luokseen, mutta heti perään tuli päätösvihellys. Hän tuli luokseni. En tiennyt, aikooko hän tönäistä minua vai mitä hän aikoi tehdä. Hän sanoi minulle jotain portugaliksi tai espanjaksi, mutten ymmärtänyt häntä. Jatkoin sukelluseleen tekemistä ärsyttääkseni häntä. Sitten järjestysmies veti minut sivuun, ja hän meni pelaajatunneliin, fani sanoi Manchester Evening Newsille.

– En tehnyt mitään väärää. Tein vain sitä, mitä kaikki muutkin fanit tekivät. En puhu portugalia. Tein vain sukelluselettä heti rankkarin jälkeen. Jalkapallomaailmassa hänet (Neymar) tunnetaan sukeltajana. Puolet stadionista teki todennäköisesti samaa elettä.

Otsikoihin pääsi myös Luis Suárez. Puremistempauksistaan tunnettua hyökkääjää syytettiin pelin jälkeen joissain englantilaismedioissa jälleen hampaiden upottamisesta vastustajan lihaan – tai ainakin sen yrityksestä.

Brittimediat kaivoivat televisiolähetyksestä kuvasarjan, jossa Martín Demichelisin käsi ja Suárezin kasvot kohtaavat. Joidenkin mielestä Demichelis huitaisi Suárezia kasvoihin, toisten mielestä Suárez tahallisesti käänsi päätään alaspäin ja yritti puraista Demichelisiä käteen. Kuvasarjan tapahtumasta voi katsoa tästä Goal.comin jutusta.

– Hän (Demichelis) laittoi käden kurkkuni eteen. En tiedä, miksi englantilaismedia haluaa tehdä tällaista. He haluavat saada harmia aikaan. Heitä mahtaa ottaa päähän se, mitä tein heille MM-kisoissa. Mutta he unohtavat, että pelasin Englannissa, ja heidän pitäisi osoittaa kunnioitusta minua kohtaan, Suárez sanoi uruguaylaisradiokanava Sport 890:lle.

Manchester City ei tiettävästi aio viedä kumpaakaan tapausta eteenpäin Uefan käsiteltäväksi.

Ja vielä, Suárez joutui otsikoihin vielä lentokentälläkin. Lentokoneeseen mennessään hänellä oli kädessään lentolippu ja kirja – hänestä itsestään. Luonnollisesti englantilaismedia sai jälleen palstoilleen täytettä.

Dortmund kuuluu edelleen huipulle

Borussia Dortmundin kausi on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Joukkue oli hetken aikaa jopa Bundesligan jumbona. Nyt sijoitus on 12:s, kiitos kolmen ottelun voittoputken. Bundesligan keskikastin joukkue harvemmin kuuluu Euroopan parhaimmistoon.

Tiistai-illan ottelussa Dortmund näytti, ettei sitä pidä ihan vielä laskea pois Mestarien liigan mestaruustaistelusta. Vaikea vieraspeli Juventusta vastaan, ja tuloksena 1-2-tappio. Toki Dortmundilla kävi tuurikin. Giorgio Chiellini liukastui, ja Marco Reus pääsi kuittaamaan arvokkaan vierasmaalin. Mutta tuuria tällaisen turnauksen voittamiseen tarvitaankin. Kysykää vaikka Chelsea-faneilta.

Toisessa osaottelussa Dortmund tarvitsee voiton, mutta vierasmaalin ansiosta 1-0-voitto riittää. Sen jälkeen kaikki olisi taas mahdollista.

Arsenal putoamassa – taas

Arsenalilla kävi Mestarien liigan pudotuspeliparien arvonnassa loistava tuuri. Tässä kohtaa joku sanoo perusfraasin, kuinka 16:n joukossa kaikki joukkueet ovat kovia. Ehkä niin, mutta fakta on kuitenkin se, että Arsenalin pitäisi mennä Monacoa vastaan heittämällä jatkoon ja kuitata edellisvuosien pettymykset. Neljällä edellisellä yrityksellään Arsenal on pudonnut joka kerta Mestarien liigasta ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

– Päästimme kotona kolmessa otteluparissa maalin 30 ensimmäisen minuutin aikana, ja ne maalit pudottivat meidät. Kaksi kertaa meidät on pudottanut tuleva mestari – joko yhden maalin erolla tai vierasmaaleilla. Se on todella tiukkaa, ja olemme oppineet siitä, Arsenal-manageri Arsène Wenger sanoi ennen Monaco-ottelua.

Nyt avausottelu on pelattu. Arsenal todella otti opikseen aiempien vuosien virheistään. Nyt joukkue nimittäin päästi kotonaan avausmaalin vasta 38. minuutilla. 53. minuutilla meni seuraava. Lisäajalla Arsenal kavensi, ja tilanne näytti taas hetken aikaa edes jotenkin lohdulliselta. Mutta kolme minuuttia myöhemmin Monaco iski kolmannen. Pelin jälkeen ”olemme oppineet siitä” -kommentti kuulosti aika kaukaiselta.

– Puolustuksellisesti olimme itsetuhoisia. Sydän oli mukana enemmän kuin pää, ja tällä tasolla se ei toimi. 2-1:ssä pelaajat ajattelivat, että ”hoidetaan homma 2-2:een”, mutta he unohtivat olla varovaisia, Wenger sanoi lehdistötilaisuudessa.

Leverkusenin ja Atléticon otteluparissa luvassa rähinää

Bayer Leverkusenin ja Atlético Madridin välisessä otteluparissa asetettiin kova kovaa vastaan. Atlético on viime vuosina tottunut olemaan se jalkapallomaailman ”häirikkö”, joka pelaa niin aggressiivisesti, että välillä läikkyy yli. Atléticon vahvuuksiin on myös perinteisesti kuulunut tiivis puolustaminen, voimakas prässääminen ja erikoistilannepelaaminen.

Eilisillan ottelussa Bayer syötti Atléticolle sen omaa lääkettä. Saksalaiset prässäsivät ylhäältä, ajoittain melko uhkarohkeastikin. Jos ei riistoa saatu aikaan, vetäydyttiin, puolustettiin tiiviisti ja riiston hetkellä hyökättiin vauhdilla toiseen suuntaan. Kaiken tämän Atlético-leiri olisi vielä voinut sulattaa. Mutta auta armias kun Bayer pelasi myös fyysisesti kovempaa kuin Atleti. Taklaukset vietiin niin sanotusti loppuun – ja välillä vähän pidemmällekin.

Atletilta loukkaantui ottelussa kaksi pelaajaa: Guilherme Siqueira ja Saúl Ñíguez. Näistä Saúlin loukkaantuminen johtui taklauksesta. Kyllähän Bayer sai myös kärsiä kovista otteistaan. Viisi joukkueen pelaajaa sai varoituksen. Mutta pahemmin kärsi Atlético, jonka pelaajat turhautuivat Bayerin pelitapaan: viisi varoitusta ja yksi punainen. Diego Godín ja Tiago ovat toisessa osaottelussa pelikiellossa. Kaiken lisäksi saksalaiset voittivat ottelun 1-0.

Rähinät eivät jääneet pelkästään kentälle. Teknisellä alueella vaihdettiin myös melko kiivaasti näkemyksiä. Tässä kohtaa on tosin sanottava, että Roger Schmidt leikkii hengellään, mikäli hän lähtee taistelemaan urallaan ”veitsi hampaiden välissä pelannutta” Diego Cholo Simeonea ja noin sarvikuonon kokoista GermánMono Burgosia vastaan.


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.