Lauantaina 9.8. Helsingin Olympiastadionilla pelattavan HJK-Barcelona-ottelun kunniaksi Laliiga.com muistelee Barcelona-legendoja kolmen osan juttusarjassa. Jokaisessa artikkelissa muistelemme yhden legendaarisen Barcelona-pelaajan uran käänteitä ja tähtihetkiä.

Johan Cruijff

Barcelonan kohdalla puhutaan nykyisestä sukupolvesta, joka on voittanut kaiken. Puhutaan Pep Guardiolan luomasta dynastiasta. Puhutaan Lionel Messistä, Andrés Iniestasta ja Xavista, jotka kaikki ovat käyneet läpi Barcan akatemian La Masian. Puhutaan La Masiasta pelaajakehityksen kehtona. Kaikki nämä ovat seurauksia. Syy nykyiseen menestykseen henkilöityy Johan Cruijffiin.

Hollantilainen siirtyi Ajaxista Barcelonaan vuonna 1973. Vahvat poliittiset mielipiteet omannut hyökkääjä ilmoitti valinneensa Barcan Real Madridin sijaan, koska hän ei voisi pelata diktaattori Francisco Francon tukemassa joukkueessa. Heti ensimmäisellä kaudellaan Cruijff johdatti Barcelonan liigamestariksi – ensimmäistä kertaa 14 vuoteen. Mukaan mahtui 5-0-voitto Real Madridista Santiago Bernabéulla.

Cruijff oli nopea ja hyvä harhauttelija. Hänelllä oli hyvä laukaus ja erinomainen syöttövalikoima. Mutta ennen kaikkea Cruijff teki asioita eri tavalla, kuin mihin oli totuttu. Nimellisesti keskushyökkääjänä pelannut Ajaxin kasvatti pudottautui välillä alemmas ja siirtyi ajoittain laidalle. Hän toteutti kaikista pelaajista kenties parhaiten Rinus Michelsin totaalista jalkapalloa. Paikat vaihtuivat. Sentteri saattoi pelata keskikentällä tai laidassa. Keskikenttäpelaaja siirtyi välilllä toppariksi. Kuulostaako nykyiseltä Barcalta?

Cruijff palkattiin Barcan valmentajaksi vuonna 1988. Tuli neljä liigamestaruutta ja Mestarien liigaa edeltänyt Euroopan Cupin voitto. Puhuttiin Dream Teamista ja seurahistorian kaikkien aikojen joukkueesta. Cruijffin alaisuudessa Barca alkoi pelata tiki-takaa ja hallita palloa aivan uudella tavalla.

Mikä hienointa, Cruijff varmisti, ettei hänen perintönsä jäisi vain yhteen pelaajana voitettuun liigamestaruuteen tai yhteen valmennettuun mestarijoukkueeseen. Kolminkertainen Ballon d’Or -voittaja ajoi jo pelaajauransa aikana Barcelonassa läpi ajatuksen ajaxilaisesta pelaajakasvatuksesta. Niin syntyi nykymuotoinen La Masia, joka on kasvattanut vuosien saatossa mm. Pep Guardiolan, Carles Puyolin, Andrés Iniestan ja Lionel Messin.

– Kaikista maailman ihmisistä Cruijffilla on ollut suurin vaikutus jalkapalloon – ensin pelaajana ja sitten valmentajana, hollantilaisen alaisuudessa pelannut ja myöhemmin Barcan uuden Dream Teamin luonut Guardiola sanoi Marcalle vuonna 2013.

Siinä missä Barcelona on enemmän kuin seura, Cruijff on enemmän kuin pelaaja ja enemmän kuin valmentaja. Hän on suurelta osin Barcelonan identiteetin luoja.