Viime kaudella Getafelle meinasi käydä kylmät, mutta loppukauden hyvä vire pelasti sarjapaikan. Miten Cosmin Contra onnistuu iskostamaan pelifilosofiansa pelaajiin? Onko Getafe yhä liian riippuvainen Pedro Leónista?

Viime kausi

Madridin vierestä kotoisin olevan Getafen kausi lähti nytkähdellen liikkeelle. Ensimmäisestä kolmesta ottelustaan joukkue ei voittanut yhtään. Takkiin tuli Real Sociedadilta ja Real Valladolidilta. Almerían kanssa Getafe pelasi tasan. Tässä vaiheessa joukkue oli valahtanut sarjataulukossa viimeistä edelliseksi. Viidennellä kierroksella tuli vielä tappio Real Madridia vastaan, mutta sitten alkoi tapahtua: Getafen tasoiselle ryhmälle kohtuullisen harvinainen neljän ottelun voittoputki, joka nosti joukkueen sarjassa viidenneksi.

Marraskuun lopussa Atlético Madrid muistutti Getafea voimasuhteista 7-0-murskavoitolla. Seuraavalla kierroksella Luis Garcían miehistö käänsi vielä hetkellisesti kurssinsa voittamalla Levanten. Ja sitten alkoi korpivaellus. 15 ottelua, viisi tasapeliä, 10 tappiota. Seitsemäs sija muuttui 18:nneksi. Seurajohto kyllästyi tarpomiseen, ja Garcían tilalle päävalmentajaksi palkattiin Cosmin Contra.

Romanialainen onnistui kääntämään Getafen kurssin. Alkukangertelujen jälkeen joukkue otti ensin yhden voiton ja kauden viimeisillä kierroksilla kolme lisää. Lopulta Getafe ei hävinnyt viidestä viimeisestä ottelustaan yhtään, ja sarjapaikka varmistui kolmen pisteen erolla.

Copa del Reyssä Getafe kaatoi neljännellä kierroksella Gironan yhteismaalein 5-2. Neljännesvälierissä Barcelona oli liian vahva. Ensin vieraissa takkiin 0-4 ja perään kotona 0-2-lukemin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Miguel Ángel Moyà, maalivahti

Aina kun ykkösmaalivahti lähtee, menetys tuntuu. Moyà ei kuitenkaan ollut sellainen ykkösvahti, joka pelaa kauden jokaisen ottelun. Sikäli menetys on paikattavissa. Siirtyi Atlético Madridiin 4,5 miljoonalla eurolla.

Jaime Gavilán, vasen laitahyökkääjä

Viime kaudella 20 peliä, joista viisi avauksessa. 29-vuotias syötti kaksi maalia. Siirtyi Levanteen ilmaiseksi.

Pedro Mosquera, keskikentän keskusta

Jonkin verran Gavilánia merkittävämpi menetys. 26-vuotias keskikenttäpelaaja sai vastuuta 25 ottelussa ja piti pallon hyvin omillaan. Ei tehoja. Siirtyi ilmaiseksi Elcheen.

Ciprian Marica, keskushyökkääjä

Romanialainen maalintekijä ehti olla Getafessa vajaan vuoden. 28-vuotias teki 27 ottelussa kuusi maalia. Lukemalla irtosi kolmas sija joukkueen sisäisessä maalipörssissä. Ura jatkuu turkkilaisessa Konyasporissa.

Lisandro López, toppari

Moyàn ohella isoin menetys. 24-vuotias López pelasi viime kauden lainalla Benficasta. 26 ottelua, joissa hoiti oman tonttinsa vahvasti ja melko virheettömästi. Oli erikoistilanteissa hyvä kohdepelaaja.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Vicente Guaita, maalivahti

Valenciasta hankittu Guaita korvaa lähtökohtaisesti Moyàn jättämän aukon maalinsuulla. Viime kaudella 27-vuotias espanjalainen pelasi kaikki kilpailut huomioiden 23 ottelua. Hankinnan myötä maalivahtiosaston ei pitäisi olla Getafelle ongelma.

Jonathan López, maalivahti

Kreikkalaisesta PAE Veriasta ilmaiseksi hankittu 33-vuotias maalivahti. Ei liene ykkösvaihtoehto maalinsuulle. Toiminee muiden maalivahtien tukena.

Karim Yoda, oikea laitahyökkääjä

Todennäköisesti valmentaja Contran kontakteilla Romanian liigasta hankittu laitahyökkääjä. 25-vuotias ranskalainen pelasi viime kaudella 25 ottelua, joissa teki kolme maalia ja antoi neljä maalisyöttöä.

Fredy Hinestroza, vasen laitahyökkääjä

Lainahankinta Kolumbiasta. 24-vuotias laitahyökkääjä sai viime kaudella tililleen 17 ottelua, joissa viimeisteli kaksi maalia. Onnistunut jo maalinteossa kesän harjoitusotteluissa.

Míchel, hyökkäävä keskikenttä

Valenciassa vähälle peliajalle jäänyt Míchel siirtyi lainalle Getafeen. Monipuolinen peluri voi pelata keskikentällä melkeinpä mitä paikkaa tahansa. Tuo Getafeen syöttövarmuutta ja erikoistilanneosaamista.

Álvaro Vázquez, keskushyökkääjä

Viime kausi vierähti lainalla Swanseassa. Hyökkääjä sai peliaikaa 12 ottelussa, muttei onnistunut tekemään maalia. Nyt uusi yritys Getafessa.

Álex Pérez, toppari

22-vuotias Pérez pelasi viime kaudella lainalla ensin bulgarialaisessa Levski Sofiassa ja keväällä Segundan Recreativo Huelvassa. 191-senttinen toppari sai vyölleen yhteensä 18 ottelua.

Joukkueen vahvuudet

Laaja materiaali. Viime kaudella vain kaksi pelaajaa (Pedro León ja Diego Castro) pelasi liigassa yli 30 ottelua. Jopa maalivahtipuolella nähtiin rotaatiota, joka kantanee hedelmää tällä kaudella. Ykkösvahti Moyà kun pakkasi laukkunsa ja siirtyi Atlético Madridiin.

Pääpalloissa Getafe on hyvä. Puolustuksessa oikeastaan koko linja Álvaro Arroyoa lukuun ottamatta hoitaa hyvin pääpallotilanteet. Lisäksi keskikentällä kaksikko BorjaJuan Rodríguez hallitsee ilmatilaa. Monen pelaajan pääpallotaito auttaa Getafea myös erikoistilanteissa. Viime kaudella Getafe teki lähes kolmanneksen maaleistaan kulma- tai vapaapotkuista.

Joukkueen heikkoudet

Syöttöpelaaminen on surkealla tasolla. Getafe hallitsi viime kaudella palloa 44-prosenttisesti ja sai syötöistään omille seitsemän kymmenestä. Paremmin syöttävistä pelaajista Miku ja Sammir eivät saaneet kovinkaan paljon vastuuta, ja Mosquera siirtyi muualle. Valenciasta tullut Míchel sentään osaa syöttää.

Joukkueesta puuttuu mitat täyttävä keskushyökkääjä. Viime kaudella Marica viimeisteli 27 ottelussa kuusi maalia. Adrián Colunga onnistui samalla ottelumäärällä neljä kertaa. Kaiken lisäksi Marica siirtyi kauden päätteeksi muualle. Tarvittaessa Ángel Lafita voi pelata keskushyökkääjänä, mutta se ei ole hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle paras paikka. Mikäli Getafe mielii pärjätä, se tarvitsisi ehdottomasti maaleja tasaiseen tahtiin takovan sentterin.

Valmennus

Viime kausi alkoi Luis Garcían alaisuudessa. Maaliskuussa seurajohto ei kestänyt konttaamista ja vaihtoi Garcían Cosmin Contraan. Ryhmitys pysyi samana 4-2-3-1:nä, tosin parissa ottelussa romanialaisluotsi käytti 4-4-2:ta. Välittömästi seuraan tultuaan Contra kertoi, miten hän haluaa Getafen pelaavan.

– Hyvän jalkapallon pelaaminen, aggressiivisuus ja korkealta prässääminen. Se on ideani. Olin sellainen pelaajana, ja haluan Getafen olevan samanlainen. Ideana on pelata ja purra. Poikien on sopeuduttava siihen. Ne, jotka eivät sopeudu, eivät pelaa. Minulla on kaksi pelaajaa jokaiselle pelipaikalle, joten kilpailua riittää.

Tätä on siis odotettavissa alkavalla kaudella. Jokaisella lienee oma näkemyksensä hyvästä jalkapallosta, mutta ainakin Getafe taistellee kynsin ja hampain. Jos ei ihan kirjaimellisesti, niin ainakin melkein. Mielenkiintoisin kohta Contran lausunnossa on prässitaso. Kauden alussa nähdään, kuinka korkealla Getafe todellisuudessa pyrkii riistämään pallon.

Tärkein pelaaja

Pedro León

Getafen hyökkäyspelaaminen on paljolti Pedro Leónin varassa. 27-vuotias laituri pelasi viime kaudella yhtä vaille kaikki liigaottelut. Sisäisessä maalipörssissä hän jakoi ykkössijan Lafitan kanssa. Maaliin johtaneissa syötöissä León oli kolmas.

Getafen pelaajista León laukoo eniten, kuljettaa palloa eniten, keskittää eniten ja syöttää läpisyöttöjä eniten. Leónin merkitys joukkueelleen on niin suuri, että hänen kohdallaan loukkaantumisiin tai heikompaan pelivireeseen ei juuri ole varaa.

Arvio

Getafe on saanut pidettyä aika hyvin pelaajarunkonsa kasassa kesän aikana. Toki Moyà, López ja Marica lähtivät, mutta silti. Isoin kysymysmerkki on päävalmentaja Contra, joka haluaa joukkueensa pelaavan hyvää ja hyvin aggressiivista jalkapalloa höystettynä korkealla prässillä. Pelaajamateriaalin puolesta Getafe on edelleen keskikastin joukkue, mutta alaspäin on huomattavasti lyhyempi matka kuin ylöspäin. Joukkue on pulassa heti, jos León loukkaantuu. Sijat 12-15.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 Jordi Codina
25 Júlio César
Jonathan López
Vicente Guaita

Puolustajat

2 Alexis
3 Roberto Lago
12 Álvaro Arroyo
15 Rafa
18 Sergio Escudero
20 Juan Valera
Álex Pérez

Keskikenttäpelaajat

5 Mehdi Lacen
7 Ángel Lafita
8 Pablo Sarabia
19 Sammir
21 Míchel
22 Juan Rodríguez
24 Míchel

Hyökkääjät

11 Adrián Colunga
14 Pedro León
17 Diego Castro
Fredy Hinestroza
Karim Yoda
Álvaro Vázquez

Valmentaja

Cosmin Contra