Celta Vigo ei ole materiaaliltaan oikeastaan heikentynyt viime kaudesta. Suurin kysymysmerkki liittyy valmentajan vaihtumiseen. Luis Enrique lähti, ja tilalle palkattiin Eduardo Berizzo. Pystyykö Berizzo jatkamaan Celtan nousukiitoa?

Viime kausi

Celta aloitti kautensa ihan mukavasti. Kolmessa ensimmäisessä ottelussaan joukkue voitti Real Betisin ja tasasi pisteet Espanyolin sekä Granadan kanssa. Ensimmäinen karikko tuli vastaan viiden kierroksen jälkeen. Celta hävisi neljä ottelua putkeen ja valahti sarjassa toiseksi viimeiseksi.

Kurssi oikeni, ja voittojakin alkoi taas tulla. Tammi-helmikuussa Celta voitti viiden ottelun jakson aikana kolme peliä ja pelasi kahdesti tasan. Kausi huipentui huhti-toukokuussa neljän voiton jaksoon, jonka aikana kaatui komeasti myös Real Madrid. Lopulta Celta sijoittui yhdeksänneksi, joka on sen paras sijoitus vuosikausiin.

Copa del Reyssä Celta hävisi jo neljännellä kierroksella Athletic Bilbaolle. Ensimmäinen osaottelu päättyi Celtan 1-0-voittoon, mutta Athletic oli toisessa parempi lukemin 4-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jonathan Vila, toppari

Viime kaudella kerran vaihdosta kentälle. Copa del Reyssä kaksi ottelua. Pelasi kevään lainalla Israelissa. 28-vuotias keskuspuolustaja siirtyi ilmaiseksi Real Oviedoon.

Cristian Bustos, puolustava keskikenttä

31-vuotias keskikenttäpelaaja vietti viime kauden lainalla Sporting Gijónissa. Nyt ilmaiseksi Real Mallorcaan.

Samuel Llorca, toppari

Ei peliaikaa viime kaudella. Kevät kului lainalla Alavésissa. Alkava kausi menee lainalla Real Valladolidissa.

Mario Bermejo, piilokärki

35-vuotias veteraani päätti ripustaa nappulakenkänsä naulaan. Viime kaudella vastuu oli vähäistä. 13 liigaottelua, joissa kaksi kertaa avauksessa. Ei tehomerkintöjä.

Rafinha, hyökkäävä keskikenttä

Rafinha oli viime kaudella erinomainen lainahankinta Luis Enriqueltä. Pelasi 33 liigaottelussa, teki neljä maalia ja antoi viisi maalisyöttöä. Koko ajan tiedettiin, että kauden päätteeksi Rafinha palaisi Barcelonaan. Menetys tuntuu silti.

Jon Aurtenetxe, vasen puolustaja

Ei aivan niin tärkeässä roolissa kuin Rafinha, mutta silti merkittävä menetys. Athletic Bilbaosta lainalla ollut Aurtenetxe sai viime kaudella vastuuta 20:ssä La Liga -pelissä sekä vasempana pakkina että topparina.

Iñigo López, toppari

Kreikkalaisesta PAOKista lainattu 32-vuotias keskuspuolustaja pelasi yhdeksässä liigaottelussa. Onnistui kerran maalinteossa.

Welliton, keskushyökkääjä

Moskovan Spartakista lainattu hyökkääjä pääsi pelaamaan yhdessä ottelussa. Ei maaleja.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Pablo Hernández, hyökkäävä keskikenttä

1,8 miljoonaa euroa maksanut chileläinen hankittiin täyttämään Rafinhan jättämää aukkoa. 27-vuotiaasta Hernándezista ei tiedetä Euroopassa juuri mitään. Lisää mystisyyttä tuo loukkaantuminen, jonka myötä häneltä jää koko harjoituskausi väliin. Ensimmäisen kerran pelintekijän ratkaisuja päästään siis ihailemaan tosipeleissä.

Joaquín Larrivey, keskushyökkääjä

Erinomainen hankinta Celtan kokoiselta seuralta. 29-vuotias Larrivey oli 12 maalilla Rayo Vallecanon paras maalintekijä viime kaudella. Siirtyi Celtaan vieläpä ilmaiseksi. Tuo tervettä kilpailua Charlesille.

Gustavo Cabral, toppari

Celta onnistui kiinnittämään viime kaudella lainalla pelanneen Cabralin pysyvästi seuraan. Pelasi 23 liigaottelua ja muodosti hyvän toppariparin Andreu Fontàsin kanssa.

Carles Planas, vasen puolustaja

Barcelonan reservijoukkueesta hankittu 23-vuotias pakki haastanee Jonnyn vasemman puolustajan pelipaikalla.

Sergi Gómez, toppari

Tuli niin ikään Barca B:stä. Lähtökohtaisesti keskuspuolustuksen vaihtomies.

Rubén Blanco, maalivahti

Celtan reserveistä nostettu 18-vuotias maalivahti on edustusjoukkueessa haistelemassa tunnelmaa. Tuskin saa peliaikaa, vaikkei Celtan maalivahtiosasto olekaan sarjan pätevimpiä.

Jota, hyökkäävä keskikenttä

Viime kauden Eibarissa lainalla pelannut Jota saattaa olla Celtan jokerikortti. Pelasi kaikki Segundan ottelut ja viimeisteli 11 maalia.

Joukkueen vahvuudet

Espanjalaiselle keskitason seuralle ei ole mitenkään tyypillistä, että joukkue vahvistuu kesän aikana. Celtan tilanne näyttää tällä hetkellä taspainoiselta. Toki Rafinha lähti, mutta tilalle saatiin Hernández, Larrivey ja lainalta palannut Jota. Lisäksi Cabral siirtyi lopullisesti Celtaan, ja Aurtenetxekin paikattiin Planasilla. Kokoonpanotilanteen osalta Celta alkaa jo olla valmis kauteen.

Onnistunut rotaatio on myös nostettava vahvuudeksi. Sen lisäksi, että Celtan avauskokoonpano pelasi viime kaudella hyvin, penkiltä löytyi tuoreita pelaajia, joiden myötä pelin taso ei laskenut. Rotaation onnistumisesta kertoo se, että vain kolme pelaajaa pelasi viime kaudella yli 30 ottelua avauksessa.

Joukkueen heikkoudet

Maalivahtiosasto. Yoel Rodríguezin niskaan ei voi kaataa kaikkea, sillä Celta pelasi Enriquen alaisuudessa jalkapalloa, joka ei niin sanotusti saa maalivahtia loistamaan. Siitä huolimatta sillä on ero, onko keskikastin joukkueen tolppien välissä Yoel Rodríguez, vai onko siellä Keylor Navas. Ehkä 18-vuotias Rubén Blanco nostettiin tässäkin mielessä reserveistä edustusjoukkueeseen.

Keskikentän keskusta on hieman ongelmallinen alue. Laidoille ja hyökkäykseen löytyy pelimiehiä, mutta keskusta tuppaa tuottamaan vaikeuksia. Tai tuotti ainakin viime kaudella. Pian nähdään, onko Berizzo pystynyt peittämään heikkouden.

Valmennus

Eduardo Berizzolle Celtan valmennuspesti on yhtä kuin paluu kotiin. 44-vuotias argentiinalainen pelasi joukkueessa vuosina 2001-2005, joten seura on tuttu. Valmennusuransa Berizzo aloitti Chilen maajoukkueessa Marcelo Bielsan apurina vuonna 2007.

Berizzo löi itsensä läpi chileläisen O’Higginsin peräsimessä. Viime kauden päätteeksi O’Higgins voitti ensimmäistä kertaa 58-vuotisen seuran historiassa pääsarjamestaruuden.

Toistaiseksi Berizzo on luotsannut Celtaa kahdessa ottelussa. Joukkue hävisi 26. heinäkuuta pelatussa harjoitusottelussa algerialaiselle Constantinelle maalein 0-1. Pari päivää sitten kaatui heikkotasoinen Rapido de Bouzas 7-1. Suurempia johtopäätöksiä Berizzon pelitavasta voitaneen tehdä vasta myöhemmin.

Tärkein pelaaja

Nolito

Vasemman laitahyökkääjän harteilla lepää paljon. 27-vuotias Nolito on hyvä pallon kuljettaja, joka ajaa laidaltaan hanakasti sisään. Viime kaudella syntyi 14 maalia 35 ottelussa. Maalimäärällä irtosi joukkueen sisäisen tilaston ykkössija. Haastamisen ja laukausten lisäksi Noliton vahvuuksiin kuuluu erikoistilanteiden antaminen.

Arvio

Celta Vigolla pyyhkii tällä hetkellä hyvin. Viime kausi meni seuran raamit huomioon ottaen nappiin. Toki Enriquen olisi haluttu jatkavan, mutta kaikkea ei voi saada. Pelaajapuolella materiaali on hieman vahvistunut, vaikka keskikentän keskusta aiheuttaa edelleen kysymysmerkkejä. Viime kauden yhdeksännen sijan toistamiselle ei ole mitään esteitä. Sijat 8-10.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Sergio Álvarez
13 Yoel Rodríguez
Rubén Blanco

Puolustajat

2 Hugo Mallo
3 Andreu Fontàs
28 Jonny Castro
30 David Costas
Sergi Gómez
Gustavo Cabral
Carles Planas

Keskikenttäpelaajat

4 Borja Oubiña
8 Álex López
17 Levy Madinda
33 Javi Rey
Jota
Pablo Hernández

Hyökkääjät

10 Nolito
11 Charles
14 Fabián Orellana
23 Michael Krohn-Dehli
24 Augusto Fernández
29 Santi Mina
Joaquín Larrivey

Valmentaja

Eduardo Berizzo