Athletic Bilbao palasi viime kaudella keskisuurten joukkoon. Hyvä viime kausi tuo tänä vuonna mukanaan Mestarien liigan karsinnat.

Viime kausi

Alla oli heikko, riitojen täyttämä, kausi. Uusi valmentaja Ernesto Valverde käänsi kurssin nopeasti. Ensimmäisestä neljästä ottelustaan Athletic voitti kolme. Se tappiokin tuli vieraskentällä Real Madridia vastaan. Lokakuun alusta lukien Athletic hävisi liigassa vain viisi kertaa.

Eniten palstatilaa mediassa saanut ottelu pelattiin 2. helmikuuta. Athletic pakotti kotonaan Real Madridin 1-1-tasapeliin, joka heikensi Realin mestaruusmahdollisuuksia. Tasapeliä enemmän puhuttiin Cristiano Ronaldosta, joka huitaisi Gurpeguia ja tuli ajetuksi ulos.

Lopulta Athletic keräsi 70 pistettä ja sijoittui neljänneksi. Sinänsä hyvää kautta tahrasivat Baskimaan derbyt Real Sociedadia vastaan. Ensimmäisen Sociedad voitti 2-0, toinen päättyi lukemiin 1-1.

Copa del Reyssä Athletic putosi puolivälierävaiheessa Atlético Madridille yhteismaalein 1-3.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Ander Herrera, hyökkäävä keskikenttä

Kun joukkueen arvokkain pelaaja lähtee, aukkoa on vaikeaa paikata. Viime kaudella 24-vuotias Herrera pelasi 33 liigaottelussa tehoin 5+5. Useimmiten kymppipaikalla pelannut espanjalainen syötti Athleticin pelaajista kolmanneksi eniten. Syöttöprosentti (80,4) olisi voinut olla parempikin, mutta kun otetaan huomioon, että Herrera antoi eniten läpisyöttöjä ja toiseksi eniten avainsyöttöjä, pelaajan arvon alkaa käsittää. Kaiken lisäksi Herrera teki ottelua kohden eniten taklauksia baskijoukkueen pelaajista. Herreran menetyksessä seuraa lämmittänee vain se, että Manchester United maksoi 40 miljoonan euron korvauksen.

Raúl Fernández, maalivahti

26-vuotias Fernández pelasi viime kauden lainalla Numanciassa. Lainalta palattuaan maalivahti lähti ilmaisella siirrolla Racing Santanderiin.

Iñigo Pérez, keskikentän keskusta

Iñigo Pérez pelasi viime syksyn lainalla Real Mallorcassa. Tammikuun viimeisenä päivänä Athleticiin palannut 26-vuotias sai lopulta peliaikaa yhdessä Athleticin pelissä – 26 minuuttia Barcelonaa vastaan. Pérez siirtyi vapaana agenttina Numanciaan.

Jonás Ramalho, toppari

21-vuotias toppari pelasi viime kauden lainalla Gironassa. Samassa osoitteessa vierähtää myös tuleva kausi.

Unai Albizua, toppari

Topparina pelaava Albizua sai viime kaudella peliaikaa neljässä liigaottelussa, niissäkin vaihtopelaajana. Lähti lainalle Tenerifeen.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Borja Viguera, keskushyökkääjä

Mielenkiintoinen hankinta. 27-vuotias Viguera voitti viime kaudella Segundan maalitilaston 25 osumalla. Yhä mielenkiintoisemmaksi asian tekee se, että viime kausi oli oikeastaan ensimmäinen, kun Viguera on kunnolla paukuttanut maaleja. Athletic teki hyvät kaupat, sillä siirtosumma oli vain miljoona euroa. Vaikkei Viguera onnistuisikaan, kovin pahaa hutia ei Athleticille merkitä.

Iker Guarrotxena, oikea laituri

21-vuotias laitapelaaja nostettiin kakkosjoukkueesta edustuksen matkaan. Ikää ei ole vielä järin paljon, mutta viime kauden tehot 11+6 puhuvat puolestaan. Sarja tosin oli Espanjan kolmanneksi korkein.

Unia López, keskikentän keskusta

Toinen omasta kasvattamosta nostettu juniori. López on vasta 18-vuotias, mutta viime kaudella tuli jo 33 pelin verran vastuuta B-joukkueen mukana. 169-senttisenä López on hyvin tyypillinen espanjalainen keskikenttäpelaaja.

Kepa Arrizabalaga, maalivahti

Niin ikään seuran sisältä nostettu 19-vuotias Kepa Arrizabalaga pelasi viime kaudella 26 ottelua kakkosjengin maalinsuulla. Nyt vastuuta lienee luvassa lähinnä harjoituksissa.

Iñigo Ruiz de Galarreta, keskikentän keskusta

20-vuotias Ruiz de Galarreta vietti viime kauden lainalla Mirandésissa. Vyölle kertyi 11 ottelua, joissa syntyi maali ja kaksi maalisyöttöä. Ei pidä odottaa, että nuorukainen saisi kovin paljon vastuuta alkavalla kaudella.

Jon Aurtenetxe, vasen puolustaja

Aurtenetxe on pelaaja, jolle saattaa jopa löytyä käyttöä tulevalla kaudella. 22-vuotias laitapuolustaja tahkosi viime kaudella Celta Vigossa 20 liigaottelua. Athleticissa vasemman pakin paikkaa pitää hallussaan Mikel Balenziaga, mutta eiköhän Aurtenetxellekin peliaikaa kerry.

Joukkueen vahvuudet

Ernesto Valverden Athletic Bilbao on tasapainoinen joukkue. Herrera toki lähti, mutta ratkaisijoita löytyy muitakin. Viime kaudella Aritz Aduriz eli uutta kevättä, Markel Susaeta ihastutti maalisyötöillään, Ibai Gómez oli äärimmäisen tehokas vaihtopelaaja ja jopa toppari Mikel San José innostui iskemään maaleja. Herreran lähtöä lukuun ottamatta runko on kasassa, ja Valverde on ryhmänsä kanssa vuoden kokeneempi.

Toinen maininnan arvoinen vahvuus on erikoistilannepelaaminen. Athletic teki viime kaudella enemmän maaleja vapaa- ja kulmapotkuista kuin mikään muu joukkue. Ja hyvähän on tehdä kun oli Herreran ja on Susaetan kaltainen erikoistilanteiden antaja sekä Aduriz, San José, Aymerick Laporte ja Ander Iturraspe päättämässä tilanteita.

Joukkueen heikkoudet

Avainpelaajien rasitus. Viime kaudella kahdeksan eniten pelannutta Athletic-pelaajaa urakoi liigassa vähintään 31 ottelussa. Seitsemän eniten pelannutta pelasi 33 ottelussa ja niin edelleen. Valverden tyyliin ei kuulu laajan rotaation käyttäminen. Se toimi viime kaudella, kun La Ligan lisäksi baskijoukkue pelasi vain Copa del Reytä. Tällä kaudella mukaan tulee merkittävästi rasitusta lisäävä Mestarien liiga lentomatkoineen. Atlético Madrid klaarasi koko pitkän viime kauden hyvin pienellä rotaatiolla. Pystyykö Athletic samaan, vai joutuuko Valverde pakon edessä kierrättämään pelaajiaan. Ja jos joutuu, riittääkö materiaali?

Kuka korvaa Ander Herreran? Kymppipaikalla voi pelata Susaeta tai Muniain, mutta kuka sitten siirtyy Susaetan tai Muniainin tilalle? Gómez? Tähän päivään mennessä Athletic ei ole hankkinut siirtomarkkinoilta selkeää korvaajaa Herreralle, joten Valverdellä lienee jonkinlainen suunnitelma mielessään. Ehkä korvaaja on viime kaudella vähemmälle vastuulle jäänyt Beñat Etxebarria?

Valmennus

Ernesto Valverde aloittaa Athleticissa toisen vuotensa. Kuten sanottu, viime kausi meni kaikin puolin nappiin. 50-vuotias valmentaja luotsasi joukkuettaan suurimmassa osassa muodostelmalla 4-2-3-1. Tuloksena neljäs sija liigassa ja paikka Mestarien liigan karsinnoissa.

Puolustuspeli toimii. Athletic päästi 38 ottelussa 39 maalia – sarjassa neljänneksi vähiten. Joukkue prässää ylhäältä, mistä kertoo, että Athletic vietti otteluissaan kolmanneksi vähiten aikaa omalla kenttäkolmanneksellaan. Taklauksia baskijoukkue viljeli eniten, mutta merkille pantavaa on, että Athletic taklasi puhtaasti. Keskimäärin 25 taklausta mutta vain 13 rikettä per peli. Lisäksi Athletic pärjäsi pääpalloissa erinomaisesti.

Hyökkäyspelissä tultiin viime kaudella selvästi enemmän oikeaa kuin vasenta laitaa pitkin. Valverden hyökkääminen perustuu pallonhallintapelaamiseen, jossa yhdistellään eri pituisia syöttöjä. Athletic käyttää paljon keskityksiä, joilla haetaan ensisijaisesti keskushyökkääjä Aritz Adurizia. Toisaalta vaihtoehtona on myös lyhyillä syötöillä tilan tekeminen sekä vastustajan linjaa puhkovat läpisyötöt, joita Athletic yritti viime kaudella Barcelonan jälkeen eniten.

Maalintekoa auttaa hyvä erikoistilannepelaaminen, jota käsiteltiin aiemmin. Athleticin hyökkäyspelaaminen tuottaa paljon erikoistilannemaaleja jo sen takia, että joukkuetta rikotaan eniten koko sarjassa.

Tärkein pelaaja

Markel Susaeta

26-vuotias laituri on Athleticille hyökkäyspelaamisen kannalta erittäin tärkeä pelaaja. Viime kaudella Valverden ryhmä hyökkäsi huomattavasti enemmän Susaetan kuin Iker Muniainin kautta. Hintelä mutta taitava Susaeta pelasi joukkueensa jokaisessa liigaottelussa, ja tehoja syntyi. Kuusi maalia ja ennen kaikkea 12 maalisyöttöä kertovat pelaajan tärkeydestä. Avainsyötöissä ja keskitysten määrässä Susaeta on joukkueensa sisällä täysin omaa luokkaansa. Vastuu erikoistilanteiden antajana lisääntynee entisestään nyt, kun Herrera myytiin muualle.

Arvio

Athletic menetti kymppipaikalta Herreran, mikä voi vaikuttaa merkittävällä tavalla joukkueen pelaamiseen. Järin korvia vahvistuksia seura ei ole hankkinut, mutta toisaalta joukkue oli jo viime kaudella hyvässä tasapainossa. Jos Valverde löytää käytössään olevista pelaajista mitat täyttävän paikkaajan Herreralle, neljännen sijan uusiminen on täyttä realismia. Jopa Atlético Madridin haastaminen saattaa onnistua. Sijat 3-5.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Gorka Iraizoz
13 Iago Herrerín
Kepa Arrizabalaga

Puolustajat

4 Aymeric Laporte
6 Mikel San José
15 Andoni Iraola
16 Xabier Etxeita
18 Carlos Gurpegi
23 Borja Ekiza
24 Mikel Balenziaga
Jon Aurtenetxe

Keskikenttäpelaajat

5 Erik Morán
7 Beñat Etxebarria
8 Ander Iturraspe
10 Óscar de Marcos
11 Ibai Gómez
14 Markel Susaeta
17 Mikel Rico
Iñigo Ruiz de Galarreta
Unai López
Iker Guarrotxena

Hyökkääjät

2 Gaizka Toquero
9 Kike Sola
19 Iker Muniain
20 Aritz Aduriz
Borja Viguera
Guillermo

Valmentaja

Ernesto Valverde