Veikkausliigakentiltä tuttu maalivahti Markus Koljander on seurannut jo pitkään espanjalaista jalkapalloa poikkeuksellisen tarkasti ja suosikkijoukkue on Real Madrid. Koljander kertoo LaLiiga.comin haastattelussa miksi.

Mistä lähtien olet seurannut La Ligaa?

– Tutustuminen espanjalaiseen jalkapalloon alkoi 90-luvun alussa, kun perheen kanssa vietettiin monta kesää Espanjassa. Nuorena poikana ei niinkään ollut mitään erityistä suosikkiseuraa, vaan fanitin yleisesti espanjalaista futista. Oli voin sikasiistiä seurata kuinka ihmiset elivät jalkapallosta. Paikalliset iltapäivälehdetkin pystyivät kirjoittamaan yhdestä pelistä 20-30 sivua. Enhän minä silloin niistä mitään ymmärtänyt, mutta oli hienoa katsoa kuvia ja kaikenmaailman tilastoja ja analyysejä. Edelleen Espanja on suosikkini arvokisoissa, ainakin siihen saakka kun Huuhkajat etenee kisoihin asti.

Miksi Real Madrid, kun nykyään on muodikasta fanittaa Barҫaa?

– Real Madrid tuli sitten kuvioihin pysyvästi 90-luvun puolenvälin jälkeen, yksi suurimmista syistä oli siihen Fernando Hierro – tyylikkäin toppari ikinä! Siihen aikaan myös vastustajatkaan eivät sumputtaneet peliään Realia vastaan, ainakaan niin paljon kun nykyään, joten peleissä oli vauhtia ja taitoa vaikka muille jakaa. Zidanen siirtyminen Realiin ei ainakaan vähentänyt kiinnostusta seuraa kohtaan, olihan hän ollut ehdottomin suosikkipelaajani jo ennen siirtymistään Realiin. Still miss those ”magic moments”!

Realin kohdalla puhutaan usein myös jalkapallon ulkopuolisista asioista. Miten siihen suhtaudut?

– Seuran politikointi alkoi jossain vaiheessa ihmetyttämään, välillä jopa ärsytti. Nykyään pidän sitä mukavana lisämausteena, jota on mukava seurata. Sehän kertoo myös siitä, että seura on suurempaa kuin jalkapallo.

Olet enemmän Realin puolesta kuin Barҫaa vastaan…

Totta, sillä toisaalta voisin olla nykyään Barcankin kannattaja, sen aikaiset pelaajat vaan ohjasivat minut seuraamaan El Ballet Blancoa!

Olet itsekin entinen huippumaalivahti, onko Iker Casillas suurin esikuvasi?

– Kyllä! Häntä voi kutsua Pyhäksi! Loistaa silloin kun sitä eniten tarvitaan, jo vuoden 1999 nuorten MM-kisoista saakka. Peter Schmeichel pääsi lähelle, mutta vain lähelle. Yksi syy on varmaankin siinä, että hän pelasi parhaina vuosinaan väärässä sarjassa.

Mitä mieltä olet Casillasin viime kauden lopun ja tämän kauden alun penkityksestä?

– Viime kauden lopun vielä ymmärrän, olihan siinä pitkä loukkaantuminen alla. Lopez pelasi myös hyvin ja pelaa edelleen loistavasti. Pyhä on seuralegenda, kapteeni, joka suorittaa edelleen huipputasolla tärkeissä paikoissa. Hänen paikka ei missään nimessä ole penkillä.

Maksettiinko Gareth Balesta mielestäsi ylihintaa?

– Kyllä, hieno pelaaja kuitenkin. Nykyään isosta osasta pelaajia maksetaan ylihintaa.

Pystyykö Carlo Ancelotti johdattamaan Realin tänä vuonna mestariksi kotona ja Mestarien liigassa?

– Materiaalista se ei jää ainakaan kiinni, aika monipuolinen joukkue on nyt kasassa. Mourinho toi liikaa lisähälinää joukkueen ympärille, toivottavasti Ancelotti rauhoittaa olemuksellaan koko palettia. Jos koko kentän liikkuminen saadaan tasapainoon ja pysymään se läpi kauden, niin mahdollisuudet ovat mihin vain.

Kim Sanden