Barcelona joutui vaihtamaan valmentajaa kauden jälkeen. Tuoko Gerardo Martino joukkueen peliin kaivattua kehitystä, jotta Bayern Münchenille koettu murskatappio ei uusiutuisi?

Viime kausi

Barcelonan kausi oli sanalla sanoen sekava. Päävalmentaja Tito Vilanova ei pystynyt syöpähoitojen takia olemaan joukkueen mukana säännöllisesti, mikä laski Barcan tasoa selvästi.

Pelillisesti kausi alkoi ristiriitaisesti. Supercupissa Barca taipui Real Madridille. Toisaalta liigassa Barcelona oli ykkönen alusta loppuun. Pisteitä kertyi kunnioitettavat 100 ja tehtyjä maaleja 115.

Copa del Reyssä Barcelonan taival päättyi Los Blancosin käsittelyssä välieriin. Se kaikkein rumin nöyryytys tuli Mestarien liigan välierissä, joissa Bayern München moukaroi katalaanit maanrakoon yhteismaalein 7-0.

Siirtoikkunapoimintoja

Tito Vilanova -> Gerardo Martino

Vilanova olisi halunnut jatkaa puikoissa, mutta lääkärien mielestä se ei ollut hyvä ajatus. Niinpä Barcaa käskyttää alkavalla kaudella argentiinalainen Gerardo Martino. Lionel Messin kotikulmilta Rosariosta kotoisin oleva Martino on eurooppalaisen jalkapallon ystäville melko tuntematon nimi. Hän on kuitenkin looginen jatkaja Vilanovan työlle.

Martino sanoi palkkauksensa jälkeen, että hän on se, jonka täytyy sopeutua Barcelonaan ja sen pelityyliin. Ei toisinpäin. Barcelonassa peliryhmitys 4-3-3 on pyhä, siihen ei kosketa. Ei myöskään siihen, että joukkue pyrkii aina vahvaan pallonhallintaan.

Martinon tuomat muutokset ovat hienosäätöä. Hyökkäykset pyritään ohjaamaan aiempaa nopeammin kohti vastustajan maalia ja henkilökohtaiselta taitotasoltaan ylivertaisten pelaajien pelinopeutta pyritään käyttämään paremmin hyödyksi. Lisäksi laukominen on aiempaa sallitumpaa. Palloa ei tarvitse enää syöttää maaliin.

Neymar

Brasilian ihmelapsesta on puhuttu vuosien ajan. Lopultakin Neymar suostui siirtymään, tosin ei halvalla. Barcelona maksoi Santosille ja muille omistajille yhteensä noin 57 miljoonan euron korvauksen.

Neymar on yhä kysymysmerkki. Tosin Confederations Cup -otteidensa ansiosta vähemmän kuin ennen. Pahimmillaan Neymar ei ymmärrä rooliaan vasempana hyökkääjänä, hautoo liikaa palloa ja pysäyttää Barcan pallorallin. Parhaimmillaan Neymar jakaa palloa silloin kun sitä pitää jakaa ja haastaa kun on haaston paikka.

Barcelona on kaivannut Lionel Messille aseenkantajaa. Neymarilla on potentiaalia tuohon rooliin. Kun vastustaja merkkaa Messiä kahdella tai kolmella pelaajalla, Neymarille jää enemmän tilaa. Jos Neymar onnistuu käyttämään tilan hyödykseen, jälki voi olla tuhoisaa.

Thiago Alcântara

Thiago lähti vanhan valmentajansa Pep Guardiolan houkuttelemana Bayern Müncheniin. Barca-johto puolusteli siirtoa sanomalla, että vaihtopelaajasta 26 miljoonan euron siirtosumma on hyvä kauppa. Ehkä niin, mutta käytännön tasolla Barcelonan rinki kaventui huippuluokan lahjakkuuden verran.

Thiago halusi ymmärrettävästi enemmän peliaikaa. Viime kaudella hän pelasi liigassa vain kahdeksan kertaa täydet minuutit. Takaisku oli Barcelonalle suuri, sillä Xavin askel painaa päivä päivältä enemmän, ja manttelinperijän paikka oli varattu Thiagolle.

David Villa

Villa ei missään vaiheessa löytänyt Barcelonassa samanlaista tahtia kuin Valenciassa. Etenkin nyt, kun Neymar hankittiin vasemmaksi hyökkääjäksi, 31-vuotiaan Villan peliaika olisi ollut kortilla. Toisaalta Barcan materiaali kaventui kelpo vaihtohyökkääjän verran. Kun vielä Bojan ja Gerard Deulofeu lainattiin pois, ei loukkaantumisiin ole kovin paljon varaa.

Joukkueen vahvuus

Kotikutoisuus, barcalainen identiteetti, henkilökohtainen taitotaso, syöttötaito, kombinaatiot, Messi. Vahvuuksia riittää, Martinon tehtävä on saada valtavasta potentiaalista kaikki irti. Messiä tulee kohdella silkkihansikkain, hän kun on joukkueen hyökkäyspelille kaikki kaikessa. Neymarin tulon myötä myös vasemman laidan hyökkäyspelaaminen on parhaimmillaan hurja ase.

Joukkueen heikkous

Materiaali on sanalla sanoen kapea. Barcelonan seurajohto ei ole edelleenkään oppinut läksyjään. Kausi on pitkä, pelaajat väsyvät ja loukkaantumisia tulee. Toppariosasto huutaa vahvistuksia. Thiago Silvaa, David Luizia ja Daniel Aggeria on yritetty. Toistaiseksi tarjoukset on hylätty.

Keskikentän katiskapaikka on ainoa, johon riittää pelaajia. Sergio Busquets pelaa aina kun on kunnossa, mutta Javier Mascherano ja Alex Song ovat kelpo paikkaajia. Tosin topparipulan takia Mascherano joutuu pelaamaan sairastuvalla asuvan Carles Puyolin tilalla keskuspuolustuksessa.

Thiagon lähdön myötä kokoonpanoon nostettiin reserveistä yksi keskikenttäpelaaja lisää. 21-vuotias Sergi Roberto saanee säännöllisen epäsäännöllisesti minuutteja Xavin ja Andrés Iniestan tuuraajana.

Materiaalipula vaivaa myös hyökkäystä. Messi pelaa käytännössä kaikki ottelut. Neymar on vasemmalla ja juoksuvoimaiset Pedro ja Alexis Sánchez miehittävät vasemman reunan. Mutta siihen se jääkin. Huolestuttavalta näyttää.

Seuraa häntä

Neymar

Messi on tottakai joukkueen seuratuin pelaaja, mutta nyt kannattaa kiinnittää katseet Neymariin. Nuori brasilialainen on kovan paikan edessä. Odotukset ovat valtavat, mutta sopeutuminen melko uniikkiin pelitapaan ei ole perinteisesti käynyt helposti.

On mielenkiintoista seurata, miten Messin ja Neymarin yhteistyö toimii. Maltetaanko palloa antaa toiselle, vai haetaanko ratkaisua yksin? Toisaalta Neymar tullee pelaamaan paljon myös vasemman pakin Jordi Alban kanssa. Parhaimmillaan kaksikko voi olla tuhoisa, mutta varmaa menestys ei ole.

Arvio

Barcelonasta puhuttaessa tavoitteena on aina voittaa kaikki kilpailut. Kansallisissa kilpailuissa mennään rinta rinnan Real Madridin kanssa, Mestarien liigassa pari saksalaisryhmää on lähtökohtaisesti edellä.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Victor Valdés
13 José Manuel Pinto
25 Oier Olazábal

Puolustajat

2 Martín Montoya
3 Gerard Piqué
5 Carles Puyol
14 Javier Mascherano
15 Marc Bartra
18 Jordi Alba
21 Adriano
22 Dani Alves

Keskikenttä

4 Cesc Fàbregas
6 Xavi
8 Andrés Iniesta
12 Jonathan dos Santos
16 Sergio Busquets
17 Alex Song
24 Sergi Roberto
ibrahim Afellay

Hyökkääjät

7 Pedro
9 Alexis Sánchez
10 Lionel Messi
11 Neymar
20 Cristian Tello
23 Isaac Cuenca