Pep Guardiola on työskennellyt jo hyvän tovin Katalonian ulkopuolella. Siitä huolimatta mies kertoi Cataluyna Radion haastattelussa, että hän seuraa Barcelonan – ja etenkin Lionel Messin edesottamuksia. Guardiolan mukaan muidenkin olisi syytä seurata.

– Olen koripallon ystävä. Tapasin herätä neljältä yöllä katsomaan Michael Jordanin pelejä, vaikka minulla oli harjoitukset aamulla. Tuntui siltä, etten voinut jättää väliin yhtään hänen peliään, Guardiola sanoi.

– Nyt on ihan sama tilanne. Emme voi jättää [Messin] pelejä väliin, koska hän vain on niin hyvä. Olemme todella onnekkaita, että saamme seurata häntä. Joka vuosi tuntuu, että hän vain kehittyy paremmaksi.

Kukaan muu ihminen ei pysty suoriutumaan tuollaisista paineista jokaisessa ottelussa.

– Haluaisimme olla Messin pään sisällä. Hän on nero. Yksi kaikkien aikojen urheilijoista, ei pelkästään jalkapalloilijoista.

– Suurin etu siinä, että Messi on omassa joukkueessa, on se, että joukkueen kymmenen muuta pelaajaa tietävät olevansa Leon kanssa samassa joukkueessa. He tietävät, että ennemmin tai myöhemmin hän tekee sen.

– Olin hänen valmentajansa ja me suunnittelimme joitain asioita. Mietin: ”Me saamme pallon Messille, ja siinä se. Hän tekee maalin. Vain historian paras voi tehdä niin.”

Messin pelaamisessa ei ole huonoja kosketuksia eikä huonoja syöttöjä.

– Tiedättekö kuinka vaikeaa on suoriutua kolmen päivän välein, kun kaikki odottavat jokaisessa pelissä hattutemppu ja kolmea maalisyöttöä? Se on brutaalia, miten hän onnistuu kolmen päivän välein. Kolmen päivän välein. Brutaalia. Kukaan muu ihminen ei pysty suoriutumaan tuollaisista paineista jokaisessa ottelussa.

– Parasta hänessä eivät edes ole ne uskomattomat asiat, joita hän tekee. Parasta hänessä on se, että kukaan ei tee helppoja asioita niin hyvin kuin hän. Ei kukaan. Kuten Johan [Cruijff] sanoi, vaikeinta on tehdä helpot asiat hyvin. [Messin pelaamisessa] ei ole huonoja kosketuksia eikä huonoja syöttöjä. Ei ole mitään huonoa niissä asioissa, joita opetetaan pienestä pitäen.

– En puhu nyt kolmen pelaajan ohittamisesta ja sen jälkeen maalin tekemisestä tai muista asioista, joita hän osaa. Parasta on opettaa lapsille Messistä se, että kannattaa katsoa helppoja asioita, jotka hän tekee kaikkia muita paremmin. Kaikki muut vaikeuttavat turhaan helppoja asioita, hän pitää ne yksinkertaisina. On etuoikeus katsella häntä.

Oppilas kyllästyy, koska hän tietää jo kaiken.

Guardiola nosti myös esiin lausahduksen, jonka edesmennyt Tito Vilanova aikoinaan sanoi.

– Hän sanoi, että Messi on kuin oppilas, joka tulee luokkaan. Opettaja yrittää opettaa asioita, mutta oppilas kyllästyy, koska hän tietää jo kaiken.

– Joskus kun minä kehotin häntä liikkumaan tiettyyn paikkaan, hän varmaan ajatteli itsekseen: ”Miksi hän sanoo minulle asioita, jotka tiedän jo?” Mutta hän ei saa muita tuntemaan niin, että hän olisi paikan tähti.