Yksi asia herätti paljon epäilyksiä Zinédine Zidanen saavuttua Real Madridiin. Yleinen mielipide oli, että vain Real Madrid Castillaa aiemmin valmentanut ranskalainen ei ole taktisesti tarpeeksi hyvä valmentaja Real Madridiin.

Kuinka väärässä he olivatkaan…

Hyvin nopeasti huomattiin Zidanen positiivinen vaikutus joukkueen ilmapiiriin, mutta hänen taktista kypsyyttään kyseenalaistettiin vielä siinäkin vaiheessa, kun joukkue oli jo voittanut Mestarien liigan, Euroopan Super Cupin ja seurajoukkueiden maailmanmestaruuden. Viimeistään ottelu Atlético Madridia vastaan pitäisi avata jokaisen asiaa kyseenalaistaneen silmät.

Real Madrid on tullut tämän kauden aikana 19 kertaa tappioasemasta tasoihin tai ohi . Se on myös saanut La Ligassa 17 pistettä 80 peliminuutin jälkeen tulleilla maaleilla. Aina tuolloin on ylistetty joukkueen asennetta ja voitontahtoa. Ne ovat varmasti syitä, jotka myös vaikuttavat, mutta nykyjalkapallossa pelkkä tahto ei pelkästään riitä. Otteluiden kääntämisiä voidaan pitää hyvin pitkälle Zidanen otteluvalmentamisen ansiona.

Real Madridin vaihdosta kentälle tulleet pelaajat ovat tehneet poikkeuksellisen määrän maaleja. Tämä on osittain laajan materiaalin ansiota, mutta pelkät hyvät vaihtopelaajat eivät riitä, jos ei osaa laittaa heistä oikeita kentälle ja oikeiden pelaajien tilalle.

Vaihtojen tekeminen on vain pieni osa otteluvalmentamista. Suurin osa siitä on ennen peliä tehtäviä ratkaisuja juuri kyseistä vastustajaa varten ja taktisten muutosten tekemistä ottelun aikana. Tässä päästään takaisin alussa mainitsemaani Atlético-otteluun. Zidane oletti oikein, että vastustajansa lähtee otteluun 4-4-2 -pelijärjestelmällä. Tuon taktiikan suurin vaikeus puolustaessa on se, että joukkueen pelaajia on lähtökohtaisesti vain kolmessa linjassa. Se tarkoittaa, että vastustajan on helpompi päästä linjojen väleihin kuin esimerkiksi 4-2-3-1 -pelijärjestelmässä.

Real Madrid -valmentaja otti tästä kaiken irti. Hän sanoi ennen ottelua lehdistötilaisuudessa, että joukkue kokeilee jotain uutta. Tuo uusi asia oli Iscon peluuttaminen keskikentällä siellä normaalisti olevien Toni Kroosin, Luka Modricin ja Casemiron lisäksi.

Real Madrid jätti siis laitapuolustajilleen vielä entistäkin suuremman vastuun laitapelaamisesta ja panosti keskikentän keskustaan. Tämä ratkaisu toimi fantastisesti ja Real Madrid dominoi ottelun ensimmäistä puoliaikaa, koska se oli ylivoimainen keskialueella. Kotijoukkueella oli 45 peliminuutin jälkeen yli kaksi kertaa enemmän syöttöjä kuin Atléticolla ja laukaukset maalia kohti päättyivät heidän edukseen 6-0.

Toisella puoliajalla Diego Simeone teki muutoksia, koska huomasi, että he ovat suurissa vaikeuksissa. Zidanella ei kestänyt kauaa huomata tätä, joten hän otti Iscon tilalle Marco Asension, joka siirtyi pelaamaan laidalle. Näin Atlético oli jälleen pari askelta jäljessä ja tämän seurauksena ottelun loppulukemat olivat tylyt 3-0.

Real Madridilla on todella hyviä pelaajia, mutta kuten Rafael Benitezin todella lyhyellä aikakaudella huomattiin, niin huonosti tai väärin ohjeistetut huippuyksilöt eivät tuota tulosta. Zidane on osoittanut olevansa taktisesti täysin valmis Real Madridin kaltaisen suurseuran valmentajaksi.