Madridin derby – El derbi madrileño – on saattanut kokea pienimuotoisen inflaation viimeisten vuosien saatossa, kun Atlético ja Real Madrid ovat kohdanneet toisensa useita kertoja kaudessa. Kyseessä on samanlainen inflaatio kuin aikoinaan El Clásicoissa José Mourinhon ja Pep Guardiolan aikakausilla.

Siten monet toivoivatkin Atléticon ja Real Madridin kohtaavan juuri välierissä, ettei mahdollinen kolmas täysin madridilainen Mestarien liigan finaali kolmen vuoden sisään kävisi toteen. Atléticolle tämä ainakin sopii, sillä mahdollinen uusi finaalitappio Real Madridille olisi ollut jo sellainen isku, josta Diego Simeonekaan olisi tuskin enää noussut – vaikka häntä kuolemattomana ja mystisenä henkilönä Madridissa pidetäänkin.

Välieräpariin sisältyy valtavasti historiaa. Calderónin derby- ja Mestarien liiga -jäähyväiset ja todennäköisesti Fernando Torresin viimeiset paikallisottelut. Se antaa Atléticolle sellaiset lähtökohdat ottelupariin nimenomaan henkisellä puolella, että heikompaa varmasti hirvittäisi. Simeonen pitääkin saada kyseinen henkinen puoli oikeaan muottiin, jotta mahdollisilta ylilyönneiltä vältyttäisiin.

Deportes Cuatro

@DeportesCuatro
#DeportesCuatro te enseña, a las 14.56h., el espectacular MOSAICO que prepara el Santiago Bernabéu para el derbi de Champions. ¡Atentos!

Bernabéulle kohoaa illalla komea tifo.

Real Madrid on kuitenkin Real Madrid. Zinédine Zidanen miehistö on suosikki menemään finaaliin, sillä Real Madrid on käytännössä aina suosikki derbyjen alla. Atlético on kuitenkin onnistunut härnäämään pahemman kerran naapureitaan Simeonen alaisuudessa, vaikka Real Madrid onkin napannut kaksi Mestarien liiga -pokaalia Atléticon sormista viime hetkillä.

Toinen ja hyvin todennäköisesti finaalipaikan ratkaiseva osa pelataan Calderónilla. Monet pitävät sitä pienoisena etuna Atléticolle, mutta Simeonen mukaan se ei sitä ole. Nimittäin argentiinalaisluotsin mukaan vierasmaalisääntö pitäisi poistaa jatkoajoilla, koska silloin vierasjoukkueella on aina puoli tuntia aikaa tehdä tuplasti merkittävämpi maali kuin kotijoukkueella. Monet muutkin ovat kritisoineet kyseistä sääntöä, mutta Real Madrid saa siitä etua, jos toinen osa menee jatkoajalle Calderónin historiallisessa illassa.

Real Madrid ei saa päästää illalla vierasmaalia, koska Mestarien liigassa Atlético on loistava puolustamaan vierasmaaliaan. Zidane tietää sen, mutta saako Atlético riittävästi esimerkiksi vastahyökkäyspaikkoja kyseisen maalin tekemiseen? Todennäköisesti, mutta samalla Atléticolle sopisi loistavasti mikä tahansa maalillinen tasapelikin. Ei olisi suuri yllätys, jos otteluparissa nähtäisiin vain muutama maali, sillä varsinkin Atlético joutuu – tässä tapauksessa Simeonen tuntien saa – ryhmittää pelitapansa äärimmäisen puolustusvoittoiseksi.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 19: Cristiano Ronaldo of Real Madrid celebrates after scoring Real's first goal during the La Liga match between Club Atletico de Madrid and Real Madrid CF at Vicente Calderon Stadium on November 19, 2016 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Cristiano Ronaldo hiljensi Calderónin stadionin historian viimeisessä sarjaderbyssä hattutempullaan.

Marraskuun derbyssä Zidane antoi järkevästi pallonhallinnan Atléticolle, eikä punavalkoiset saaneet silloin juuri mitään konkreettista aikaan pallon kanssa. Cristiano Ronaldo iski hattutempun Atléticon verkkoon ja hiljensi Calderónin täysin. Simeone muutti ottelun jälkeen pelitapansa takaisin entiseksi Atléticoksi, ja hyökkäävämpi pelitapa sai jäädä taka-alalle.

Muutama viikko sitten Bernabéulla Real Madrid hallitsi pelitapahtumia ja piti Atléticon jatkuvasti alhaalla kahdessa tiiviissä linjassa. Se on tuttua Madridin derbyissä, eikä illan ottelu tuskin poikkea siitä mitenkään. Silloin päädyttiin tasapeliin Antoine Griezmannin loppuhetkien tasoitusosumalla, eikä Atlético suostunut vieläkään häviämään sarjapeliä Bernabéulla. Real Madrid on viimeksi onnistunut voittamaan Atléticon kotonaan sarjapelissä joulukuussa 2012.

MADRID, SPAIN - APRIL 08: Antoine Griezmann (2ndL) of Atletico de Madrid celebrates scoring their opening goal with teammates Angel Martin Correa (L) and Filipe Luis (R) during the La Liga match between Real Madrid CF and Club Atletico de Madrid at Estadio Santiago Bernabeu on April 8, 2017 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Huhtikuussa Antoine Griezmann ampui Atléticon tasoihin Bernabéun sarjaderbyn loppuhetkillä, ja oli aiheuttaa vakavia ongelmia Real Madridille ajatellen mestaruustaistelussa.

Loukkaantumiset vahvasti esillä illan kamppailussa

Real Madrid joutuu pelaamaan illan kamppailun ilman Gareth Balea ja Pepeä. Atléticolla loukkaantumishuolet ovat luokkaa kovemmat, sillä Juanfran, José María Giménez ja Sime Vrsaljko ovat sivussa, jonka vuoksi Atlético joutuu peluuttamaan illalla oikean laitapuolustajan paikalla todennäköisesti Lucas Hernándezia. Sitä on pidetty espanjalaismediassa ottelun mahdollisena käännekohtana, koska aina kentälle päästessään loistavasti pelaava Lucas tunnetaan keskuspuolustajana.

Yli tuhat Atléticon kannattajaa oli ottamassa eilen joukkuetta vastaan hotellilla myöhään illalla.

Mielenkiintoinen asianhaara on myös Real Madridin kokoonpano. Madridilaismedian mukaan Isco on avauksessa Balen korvaajana, mutta myös kärjen paikka on aiheuttanut puhetta Espanjassa. Karim Benzema on tehnyt 25 Madridin derbyssä vain kolme maalia, ja samaan aikaan Álvaro Morata on pelannut tällä kaudella huomattavasti ranskalaishyökkääjää paremmin. Morata on Benzemaa kokonaisvaltaisempi pelaaja, mutta toisaalta Atléticoa vastaan pelaavat keskushyökkääjät joutuvat aina taistelemaan koko ottelun Diego Godínin ja Stefan Savicin kanssa.

AS:n mukaan Nacho jatkaa Real Madridin avauskokoonpanossa, vaikka Raphaël Varane on jo kuntoutunut ja on mukana illalla. Monet väittävät kuitenkin Varanen tulevan suoraan avaukseen, vaikka Ranskan maajoukkuepuolustaja on ollut muutaman viikon sivussa loukkaantumisen vuoksi. On normaalia, että tällaisessa ottelussa parhaat pelaavat, vaikka alla olisikin loukkaantumisia, mutta pitää myös ajatella toista osaa. Esimerkiksi Atléticon puolella Vrsaljko todennäköisesti pystyisi pelaamaan illalla, mutta uuden loukkaantumisen riski nousisi huomattavasti.

Tuomaritoiminta- ja linja nousee silmätikuksi

Madridin derbyt ovat olleet Simeonen aikakaudella värikkäitä. Paikallisottelut ovat sisältäneet punaisia kortteja, rajuja taklauksia, valtavasti tuomaritoimintapolemiikkia ja vastakkainasetteluita. Periaatteessa Simeone on vienyt käytännössä itsekseen derbyt sellaiseksi, koska se on ainoa tapa, miten Atlético voi haastaa ja voittaa Real Madridin.

Atléticon rikkeiden määrät ovat tosin tippuneet tällä kaudella valtavasti, mutta derbyissä tunteet nousevat pintaan. Real Madrid onnistui esimerkiksi kaksi vuotta sitten Mestarien liigan puolivälierävaiheen toisessa osassa kuumentamaan Arda Turanin tunteita sen verran, että nykyään Barcelonassa ammattiaan harjoittava turkkilainen lensi Bernabéulla toisen keltaisen kortin myötä ja lopulta tappoi Atléticon jatkomahdollisuudet.

Jos Atlético osaa tarvittaessa pelata sääntöjen rajamailla, niin ei Real Madridkaan ole mikään puhdas pulmunen. Jokainen varmasti tietää esimerkiksi Casemiron, jonka olisi pitänyt monien mielestä nähdä punaista Bayern -kotiottelussa ja El Clásicossa, sekä harvojen mielestä myös Valencia-ottelussa.

Atlético on vahvoilla, jos tuomari antaa pelata hieman kovempaa. Illan tuomarina toimiva Martin Atkinson tunnetaan juuri sellaisena oikeudenjakajana. Yhteensä 37 ottelua tällä kaudella Valioliigassa ja Mestarien liigassa viheltänyt Atkinson on antanut vain kolme kertaa punaisen kortin, joten siinä mielessä luvassa saattaa olla varsin mielenkiintoinen ilta.

Ottelun lähtökohdat ovat selvät. Real Madridin pitää käytännössä voittaa ja pitää samalla maalinsa puhtaana. Atlético hakee vierasmaalia ja jos he onnistuvat siinä, laittaa Simeone rehdin bussin käyntiin.

Mestarien liiga tiistaina

21.45 Real Madrid-Atlético (Viasat, Viaplay)