Espanjalainen El Confidencial väittää Cristiano Ronaldon kiertäneen vuosikausia yritysverojaan Irlannin kautta, jossa yritysveroprosentti on Euroopan pienimpiä.

Espanjalaislehden mukaan Ronaldo on käyttänyt vuosien ajan irlantilaista Multisports & Image Management Limitediä (MIM) kuvaoikeuksiensa markkinoimiseen ja ohjannut miljoonatienestejään yrityksen kautta. El Confidencial julkaisi väitteidensä tueksi Football Leaksin vuotamia dokumentteja, joiden mukaan Ronaldo on tehnyt kuvaoikeussopimuksiaan MIM:in kautta. Yhtenä esimerkkinä mainitaan saudiarabialaisen matkapuhelinyrityksen Mobilyn kanssa solmittu 1,1 miljoonan euron arvoinen kuvaoikeus- ja mainossopimus.

Cristiano Ronaldo on yksi maailman parhaiten palkatuista urheilijoista, ja palkkansa lisäksi portugalilainen saa vuosittain useiden miljoonien edestä mainostuloja. Ronaldo on ohjannut MIM:in kautta mm. Nikeltä, Unileveriltä, Kentucky Fried Chickeniltä, Konamilta ja Toyotalta saamiaan mainosmiljoonia.

MIM Limited perustettiin vuonna 2004 ja sen toimistotilat sijaitsevat Dublinissa. Vaikka yrityksen nokkamiehellä Andy Quinnillä ei vaikuta olevan mitään selkeää yhteyttä Ronaldoon, solmittiin vuonna 2012 miesten välillä sopimus, joka oikeuttaa MIM:n hallinnoimaan oikeuksia Cristiano Ronaldon kuviin, nimeen, sanoihin, allekirjoitukseen, elämänkertaan, valokuviin, videoihin jne. Sopimus solmittiin avoimesti myös MIM:n ja Cristiano Ronaldon kosmetiikkayrityksen Cristiano Ronaldo Legacyn välillä.

Veroprosentti huomattavasti Espanjaa alhaisempi

 

Kierrättämällä saatavansa irlantilaisen yrityksen kautta Real Madridin supertähti saavuttaa merkittäviä veroetuja. Irlannin yritysveroprosentti on yksi Euroopan alhaisimmista, 12,5 %. Mikäli Ronaldo olisi hoitanut kuvaoikeussopimuksensa madridilaisen yrityksen kautta, olisi hän joutunut maksamaan saatavistaan Espanjassa veroja 43,5 %, eli n. 31 prosenttiyksikköä enemmän.

Virallisesti Irlantia ei luokitella veroparatiisiksi, mutta alhaisen yritysveroasteensa puolesta se sellainen käytännössä on. Veroparatiisiksi luokittelu ei myöskään ole välttämätöntä, jotta Espanjan verottaja alkaisi tutkia poikkeavuuksia. Valtionsyyttäjä on vaatinut molemmissa La Ligan jättiläisissä pelanneelle Samuel Eto’olle 10 vuoden vankeusrangaistusta ja 68,86 miljoonan euron sakkoja vastaavanlaisista järjestelyistä vuosina 2006-2009.

El Confidencialin mukaan Cristianon virallinen puhemies on todennut, ”että pelaaja on hoitanut kaikki verovelvollisuutensa uransa alusta lähtien, kuten Espanjan verotoimiston papereista voidaan nähdä, ja samoin kaikissa muissakin maissa, joissa hän on asunut. Ronaldo ei ole koskaan ollut vaikeuksissa veroviranomaisten kanssa missään maassa ja kaikki hänen oikeutensa on järjestetty laillisesti.”

Lehti kertoo, että Ronaldo on ilmoittanut olevansa vastuussa MIM Limitedin kautta hoitamistaan liiketoimistaan. Täten hän todennäköisesti välttää kaikenlaiset rangaistukset. Mikäli verottaja kuitenkin löytää selvityksissään joitain poikkeavuuksia, ovat taloudelliset sanktiot mahdollisia.

Jalkapalloilijoiden ja urheilijoiden kuvaoikeuksien kauppaamisesta ulkopuolisille on tullut yhä yleisempää, eikä verottajan ole sitkeästä kiinnostuksestaan huolimatta helppo pysyä perässä. Taannoiset ”Panaman paperit” paljastivat useita veroepäselvyyksiä myös aivan jalkapallomaailman huipulta Lionel Messistä alkaen.