Villarreal – kausiennakko 2020-21: Unai Emery astui taloon – hyvin mielenkiintoinen projekti lähti käyntiin

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Villarreal paransi viime kaudella huomattavasti.

Aiemmalla kaudella seura oli putoamistaistelussa pitkään, mutta viime kaudella seura taisteli jopa paikasta Mestarien liigaan aina koronatauolle saakka. Lopulta Villarreal sijoittui viidenneksi ja pelaa alkavalla kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Santi CazorlanGerard MorenonRaúl Albiolin ja André Zambo Anguissan kaltaiset avainpelaajat pitivät huolen siitä, että Villarreal pysyi kilpailukykyisenä läpi pitkän kauden. Kesken kauden seuraan saapunut Paco Alcácer antoi Gerardille tulitukea ja oli merkittävässä roolissa kevätkaudella.

Viime kaudella seuraa toistamiseen päävalmentaneen Javi Callejan pesti päättyi kesällä. Seura halusi aloittaa uuden projektin hyvästä kaudesta huolimatta ja aloittikin sen vakuuttavasti nimeämällä Unai Emeryn uudeksi päävalmentajaksi.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Santiago Cáseres (kk, 23, Club América)

Vuodenvaihteeseen saakka lainalla Meksikossa. Ei roolia Villarrealissa.

Enes Ünal (kh, 23, Getafe)

Pelasi lainalla Valladolidissa viime kauden. Villarreal myi kärjen peräti yhdeksällä miljoonalla eurolla Getafeen.

Álvaro González (kp, 30, Marseille)

Pelasi viime kauden lainalla Marseillessa ja seura hankki topparin itselleen neljällä miljoonalla eurolla. Pelasi vakuuttavasti Ranskassa ja nousi välittömästi Marseillen kannattajien suosikiksi.

Santi Cazorla (kk, 35, Al Sadd)

Kuva: Getty Images.

Suuri menetys. Paluunsa jälkeen kahden kauden ajan suorastaan loistavalla tasolla pelannut Cazorla oli yksi sarjan parhaista keskikenttäpelaajista. Johti Villarrealia esimerkillään, tekniikallaan ja ennen kaikkea peliälyllään. La Liga jää kaipaamaan Cazorlan kaltaisia taitureita.

André Zambo Anguïssa (kk, 24, Fulham)

Anguïssa pelasi hienon viime kauden Villarrealin keskikentällä. Villarrealin harmiksi laina loppui ja pelaaja palasi pakon edessä Fulhamiin.

Andrés Fernández (mv, 33, Huesca)

Jäi viime kaudella olemattomaan rooliin ja lähti hakemaan peliaikaa Huescasta ilmaisen siirron merkeissä.

Bruno Soriano (kk, 36, lopetti uransa)

Yli kolmen vuoden ajan pelikentiltä vakavan polvivamman vuoksi sivussa ollut keskikenttäpelaaja palasi valtavan tauon jälkeen pelikentille loppukaudesta. Lopetti uransa, sillä kroppa ei enää kestänyt ammattilaisjalkapalloilua.

Xavi Quintillá (lp, 23, Norwich)

Jäi viime kaudella pieneen rooliin Villarrealissa ja lähti lainalle Teemu Pukin joukkuetoveriksi Norwichiin.

Manu Morlanes (kk, 21, Almería)

Sai loppukaudesta koronatauon jälkeen peliaikaa, mutta muutoin rooli jäi olemattomaksi. Lähti peliajan perässä lainalle Almeríaan sarjatasoa alemmas.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Takefusa Kubo (lh, 19, Real Madrid)

Teknisesti hyvin taitava japanilaislaituri pelasi viime kauden lainalla Real Madridista Mallorcan riveissä. Kubo sai varsin mukavasti vastuuta ja oli yksi Mallorcan suurimmista hyökkäyspään uhista. Nyt edessä on uusi alku huomattavasti haastavammassa ympäristössä, eikä avauksen paikka ole itsestäänselvyys.

Dani Parejo (kk, 31, Valencia)

Kuva: Getty Images.

Saapui sekasortoisesta Valenciasta ilman siirtosummaa. Loistava hankinta, joka nousee vanhan tuttunsa, Emeryn alaisuudessa jälleen korkealle tasolle. Kykenee rytmittämään Villarrealin peliä ja nappaa pelillisen johtajan viitan itselleen. Todennäköisesti yksi alkavan kauden peliaikakuninkaista Villarrealissa, vaikka ympäristö onkin uusi.

Francis Coquelin (kk, 29, Valencia)

Saapui Parejon tapaan Valenciasta. Villarreal maksoi Coquelinista noin 6,5 miljoonaa euroa. Loistava pallonriistäjä ja taktisesti hyvin kyvykäs pelaaja, joka ottaa avauskokoonpanon paikan Parejon rinnalta. Huippuhankinta.

Gerónimo Rulli (mv, 28, Real Sociedad)

Saapui Villarrealiin viidellä miljoonalla eurolla. Lähtökohtaisesti kakkosvahti Sergio Asenjon takana, mutta voi saada näyttöpaikan kauden aikana.

Jaume Costa (lp, 32, Valencia)

Vietti viime kauden lainalla Valenciassa. Jäi keskinkertaiseen rooliin ja palasi Villarrealiin, jossa avauksen paikan nappaaminen näyttää vaikealta.

Alfonso Pedraza (lp, 24, Betis)

Pedraza pelasi viime kauden lainalla Betisissä. Loukkaantumiset pilasivat kauden, mutta saanee Villarrealissa uuden mahdollisuuden Emeryn alaisuudessa.

Dani Raba (lh, 24, Huesca)

Raba pelasi viime kauden lainalla Segundaa Huescassa. Sai mestaruuden voittaneen Huescan paidassa vaihtelevasti vastuuta. Palasi lainaltaan, mutta ei välttämättä jää Villarrealiin.

Valmennus

  • Päävalmentaja: Unai Emery
  • Apuvalmentaja: Imanol Idiákez
  • Maalivativalmentaja: Javi García
  • Fysiikkavalmentaja: Mario Segarra
  • Analyytikko: Victor Mañas
Unai Emery aloittaa uuden projektin Villarrealissa. Kuva: Getty Images.

Viime kauden suurimpia positiivisia yllätyksiä La Ligassa oli Villarreal. Joukkue sijoittui sarjassa viidenneksi ja oli niin ikään pisteodottaman valossa viidenneksi paras joukkue. Mielenkiintoista on, että Villarreal kaiken lisäksi alisuoritti oman pisteodottamansa (64,05) neljällä pisteellä. Toinen varsin kiehtova tilasto on, että joukkue loi maaliodottamaa sarjan kolmanneksi eniten 65,61 lukemalla. Joukkue alisuoritti niin ikään maaliodottamansa 2,61 maalilla. Sarjasijoituksessa ei ollut siis mitään onnekasta. Päinvastoin. Miltä tuleva kausi näyttää?

Unai Emery palkattiin Villarrealin peräsimeen ja hän johtaa joukkueen Eurooppa-liigaan. Emeryn pesti Arsenalissa ei mennyt putkeen, mutta hänen pitäisi olla Villarrealissa valmentaja, joka tuo arviolta noin 1.75-1.80 pistettä per ottelu. Materiaali on myös kokenut merkittäviä muutoksia kesällä.

36-vuotias seuralegenda Bruno Soriano jäi eläkkeelle, ja vaikka viimeiset kaudet menivät pilalle loukkaantumisten takia, on hän helposti yksi aikamme aliarvostetuimpia puolustavia keskikenttäpelaajia. Samalla uskomattoman kauden pelannut Santi Cazorla lähti Qatariin ja jättää valtavan aukon.

Santi Cazorla oli elintärkeä Villarrealile viime kaudella. Kuva: Getty Images.

Santille kertyi viime kaudella NPxG:tä (non penalty expected goals) 0,11/p90 sekä syöttöodottamaa 0,29/p90. Hänen mukanaan lähtee siis 0,40 maalia per ottelu. Tämä luonnollisesti korvautuu osittain toisella pelaajalla, mutta Santi jättää isot saappaat täytettäväksi. Hänen vaikutuksensa Villarrealin pelin oli kuitenkin merkittävästi tehoja suurempi. Sitten hyviin uutisiin.

Villarreal teki yhden kaikkien aikojen ryöstöistä päiväsaikaan, kun Dani Parejo sekä Francis Coquelin saapuivat seuraan 6,5 miljoonan euron yhteishintaan vahvistamaan keskikenttää. Molemmat pelaajista menevät varmasti suoraan avaukseen. Parejo on yksi sarjan heittämällä parhaita syöttäjiä, ja Coquelin tuo paljon energiaa sekä rautaa seurasta lähteneen André Zambo Anguissan tilalle.

Real Madridin nuori helmi, Takefusa Kubo, saapui myös kauden mittaiselle lainalle. Hänet nähdään varmasti toisena oikeana laitahyökkääjänä, kymppinä tai toisena kärkenä systeemistä riippuen. Hän ei välttämättä mene suoraan avaukseen, mutta tulee olemaan todella hyödyllinen palanen. 

Unai Emery on tullut tunnetuksi valmentajana 4-2-3-1-muodostaan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö muutakin löytyisi lokerosta, kuten 4-4-2-muoto tai kolmen topparin alakerta. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että Emery jatkaa omalla variaatiollaan Villarrealin 4-4-2-muodosta. Materiaali on parhaiten rakennettu sen ympärille. 

Yksi suurimmista muutoksista tulee varmasti olemaan se, että Villarreal siirtyy pois päin teknisestä lähestymistavastaan ja koittaa olla hieman enemmän suoraviivainen sekä fyysinen joukkue. Emeryllä on käytössään varsin laadukas puolustuksen runko Pau Torresin sekä Raúl Albiolin muodossa. Heidän edessään on myös erinomainen pohjapari, joten materiaali vaikuttaisi sopivan hyvin hänen käsiinsä. 

Emeryn prinsiippeihin kuuluu panostus yksityiskohtiin sekä selkeä rakenne pelissä. Arsenalissa siirtyminen Wenger-pallosta ei ollut kivutonta, mutta vaikka edessä on hieman vastaava tilanne, on espanjalaisten joukkueiden/pelaajien mentaliteetti todella erilainen. He ovat tottuneita taktisiin lähestymistapoihin sekä rakenteisiin. Idea pitää kuitenkin myydä. Emery on kuitenkin sen verran iso nimi, että tämän ei uskoisi tuottavan ongelmia.

On tietenkin mahdotonta ennustaa täysin tarkasti miltä Villarrealin peli tulee näyttämään Emeryn alaisuudessa, mutta aikaisemmista pesteistä sekä materiaalista voi varmasti vetää suuntaviivoja.

Hyökkäysvaiheessa Emeryn joukkueet näyttävät usein 2-4-4-muodolta, missä laitapakit nostavat ylöspäin pitäen leveyden ja luoden joukkueen toisen pelillisen linjan. Samalla laitahyökkääjät kaventavat varsin aktiivisesti sisäänpäin luodakseen maaliuhkaa. Joukkue on porrastettu eri linjoihin.

Emeryllä on yleensä aina vähintään neljä pelaajaa torjumassa negatiivisia suunnanmuutoksia, mutta Coquelinin rooli tulee olemaan korostettu näissä. 

Hyökkäyksessä Emery haluaa vähintään kahden pelaajan operoivan linjojen välissä. Tämä vaikeuttaa vastustajien päätöksentekoa merkittävästi, ja Kubo tullaan varmasti näkemään usein taskuissa kymppinä tai toisena kärkenä pelatessaan.Yksi suosituimpia tiloja murtautua löytyy vastustajan laitapakin sekä topparin välistä. Avainasemassa on kuitenkin houkutella laitapakki kohti laitaa.

Puolustussuuntaan Emery haluaa muodosta riippumatta säilyä mahdollisimman korkealla sekä kompaktina. Arsenalissa kaudella 2018-19 PPDA-lukema oli 9,47, mikä oli sarjan kolmanneksi matalin. Viime kaudella Villarrealin PPDA-lukema oli 9,72, mikä oikeutti La Ligan rankingissa 13:nnelle sijalle. La Ligan PPDA-lukemat ovat kuitenkin Valioliigaa selkeästi alhaisemmat, joten voisi kuvitella tämän tippuvan yhdeksän pintaan.

Emeryn 4-2-3-1-muodossa on varsinkin Espanjassa näkynyt paljon joustavuutta toisen puolustavan keskikentän sekä toisen pohjapelaajan kanssa. Sevillassa Éver Banega aloitti usein kymppinä, mutta tippui palloa vastaan ja Vicente Iborra nousi ylöspäin pohjalta. Sattumoisin Emery kohtaa Iborran jälleen, joten ei ole täysin poissuljettua, että Parejo nähtäisiin kymppinä ja Iborra pohjalla. Tämä tuntuu osittain epäloogiselta, mutta ei mahdottomalta.

Emery suosii myös mielellään aktiivista lähestymistapaa pallottomana hyviä vastustajia vastaan. Keskikentät eivät nouse liikaa, mutta joukkue luo tietynläisen ansan/häkin keskialueelle, mikä auttaa heitä valtavasti positiivisissa suunnanmuutoksissa. Ei olisi toisin sanoen yllättävää, jos Villarreal tekee suhteellisen runsaasti maaleja kymmenen sekunnin sisällä pallonriistosta.

Emery suosii varsinkin 4-4-2-muotoa pallottomana korkeita linjoja vastaan. Tämä tarjoaa joukkueelle hyvän mahdollisuuden pysyä tiiviinä omalla kenttäpuoliskollaan ja kääntää peliä nopeasti. 

Unai Emery on realisti eikä idealisti. Jokainen hänet palkannut tietää lähestulkoon varmasti mitä saa. Villarreal pyrkii varmasti palkkauksellaan mallintamaan Sevillan menestystä Unai Emeryn aikakaudella Eurooppa-liigassa.

Joukkueen hyökkäys on sen verran potentiaalinen, että ei haittaa vaikka tulevalla kaudella Villarreal tekisi kahdeksan maalia vähemmän. Emery palkattiin tukkimaan puolustuspäätä ja antamaan Villarrealille tasapainoisemman struktuurin.

Tulevalla kaudella europelit rasittavat hieman joukkuetta, mutta materiaali on hyvä ja se on vahvistunut entisestään. Kaiken lisäksi uusia hankintoja saattaa vielä tulla. Joukkueella on kaksi hyvää kärkeä sekä vikkeliä laitahyökkääjiä ja verrattaen leveä keskikenttä. Joukkue taistelee Sevillan kanssa tosissaan neljännestä sijasta.

Tärkein pelaaja - Dani Parejo

Dani Parejo oli Villarrealilta todellinen ryöstö. Kuva: Getty Images.

Villarrealissa on useita huippuyksilöitä. Yksi nousee kuitenkin yli muiden – nimittäin Dani Parejo.

Unai Emeryn alaisuudessa aiemminkin pelannut Parejo tuntee luotsin läpikotaisin ja pääsee Valenciaa astetta hyökkäävämmässä ja aktiivisemmassa pelitavassa oikeuksiinsa, vaikkei jalat ole koskaan riittäneetkään.

Parejo on pallon kanssa loistava. Peliälyltään, tekniikaltaan ja sijoittumiseltaan liki täydellinen jalkapalloilija nappaa Emeryn alaisuudessa suuren roolin ja on alkavalla kaudella Villarrealin ehdoton avainpelaaja. Villarrealilta vuosituhannen ryöstö, sillä Parejo saapui seuraan täysin ilmaiseksi sekaisin olevasta Valenciasta.

Pitää paikkansa, että Parejolla saattaa kestää hetki sopeutumisessa uuteen ympäristöön ja seuraan, mutta suuren roolin jo harjoituskaudella saanut Parejo on siitä huolimatta myös alkavalla kaudella sarjan parhaimmistoa pelipaikallaan.

Arvio

Sija: 4

Villarreal oli viime kauden suurimpia yllättäjiä ja sijoittui lopulta viidenneksi La Ligassa. Joukkue oli niin ikään sarjan viidenneksi paras joukkue pisteodottaman valossa, joten sijoituksessa ei ollut edes onnea mukana. Päinvastoin. Villarreal oli pelillisesti jopa pistesaldoaan parempi.

Paljon on muuttunut Villarrealissa. Unai Emery palkattiin seuran päävalmentajaksi. Samalla seuralegenda Bruno Soriano on eläköitynyt ja Santi Cazorla lähtenyt Qatariin. Santi jättää isot saappaat täytettäväksi, mutta ovesta on tullut sisään Dani Parejo sekä Francis Coquelin järkyttävän halvalla hinnalla. Superlupaus Takefusa Kubo nähdään myös palloilemassa kauden verran Villarrealissa.

Europelit rasittavat hieman, mutta Villarreal parantaa todennäköisesti pistesaldoaan. Näillä näkymin joukkue kamppailee toden teolla sijoituksesta neljän parhaan joukossa. Emery on hankittu tuomaan vielä enemmän tasapainoa joukkueeseen, mikä saattaa hyvinkin olla ratkaiseva tekijä.

Ihanneavaus

Kokokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Sergio AsenjoMVMaalivahti28.6.1989
13Gerónimo RulliMVMaalivahti20.5.1992
4Pau TorresKPToppari16.1.1997
8Juan FoythKPToppari12.1.1998
-Aïssa MandiKPToppari22.10.1991
-Jorge CuencaKPToppari17.11.1999
3Raúl AlbiolKPToppari04.09.1985
6Ramiro Funes MoriKPToppari05.03.1991
-Soufiane ChaklaKPToppari2.9.1993
24Alfonso PedrazaVPVasen laitapuolustaja9.4.1996
15Pervis EstupiñánVPVasen laitapuolustaja21.1.1998
-Xavi QuintillàVPVasen laitapuolustaja23.8.1996
18Alberto MorenoVPVasen laitapuolustaja05.07.1992
-Enric FranquesaVPVasen laitapuolustaja26.2.1997
2Mario Gaspar (C)OPOikea laitapuolustaja24.11.1990
20Rubén PeñaOPOikea laitapuolustaja18.7.1991
-Miguel Ángel LealOPOikea laitapuolustaja1.2.1997
19Francis CoquelinPKKPuolustava keskikenttä13.5.1991
-Santiago CáseresPKKPuolustava keskikenttä25.2.1997
25Étienne CapouePKKPuolustava keskikenttä11.7.1988
14Manu TriguerosKKKeskikentän keskusta17.10.1991
5Dani ParejoKKKeskikentän keskusta16.4.1989
-Manu MorlanesKKKeskikentän keskusta12.1.1999
10Vicente IborraKKKeskikentän keskusta16.1.1988
-Iván MartínHKKHyökkäävä keskikenttä14.2.1999
30Yéremi PinoVHVasen laitahyökkääjä20.10.2002
23Moi GómezVHVasen laitahyökkääjä23.6.1994
-Javi OntiverosVHVasen laitahyökkääjä9.9.1997
32Álex BaenaVHVasen laitahyökkääjä20.7.2001
11Samuel ChukwuezeOHOikea laitahyökkääjä22.05.1999
12Dani RabaOHOikea laitahyökkääjä29.10.1995
7Gerard MorenoKHKeskushyökkääjä07.04.1992
17Paco AlcácerKHKeskushyökkääjä30.8.1993
-Mario GonzálezKHKeskushyökkääjä25.2.1996
34Fer NiñoKHKeskushyökkääjä24.10.2000
9Carlos BaccaKHKeskushyökkääjä08.09.1986

Kim Keränen, Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @KeranenKim, tuukka_21

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


ENNAKKOSUOSIKKI ITALIALLA MIELETÖN KERROIN 20.00!

1. Siirry Betssonille ja avaa pelitili
2. Pelaa 1€ Italian voitolle Itävallasta korotetulla kertoimella 20.00
3. Jos Portugali voittaa saat 20€ (voitot puhtaana käteen, ei kierrätystä)