Monet urheilun ystävät ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että urheiluun kuuluu kiistattomana osana jossittelu. Tolppa sisään, tolppa ulos.

Usein jossittelun keskiössä ovat erilaiset tuomarivirheet, mutta niitä on pyritty viime vuosina vähentämään teknologian avulla. Maaliviivateknologian toimivuutta ja tarpeellisuutta tuskin juuri kukaan enää kiistää, mutta videotuomarijärjestelmä VAR synnyttää yhä keskustelua puolesta ja vastaan.

VAR:n käyttöönotto on epäilemättä tuomarivirheitä vähentänyt, mutta ei se niitä myöskään kokonaan poista. Nyt vain osa virheistä sälytetään kentillä häärivien oikeudenjakajien sijaan videotuomarien harteille. Erotuomarien ja etenkin avustavien erotuomarien vastuunkannon pelätään vähenevän, koska aina on olemassa takapiru nimeltä VAR.

La Liga -sunnuntain tapahtumat kasvattivat Barcelonan eron sarjakärjessä viiteen pisteeseen, jättäen verivihollisen Real Madridin jopa kymmenen pisteen päähän kärjestä. Kiistanalaisia tilanteita nähtiin molempien otteluissa, ja vieläpä siten, että pahimmillaan ratkaisujen voi kauden lopussa spekuloida vaikuttaneen jopa mestaruustaisteluun.

Real Madrid vaati omassa ottelussaan turhaan rankkaria, kun Real Sociedadin maalivahti Geronimo Rulli vaikutti kaataneen madridilaisten hyökkääjän Viniciuksen. Barcelona puolestaan hyötyi siitä, että Getafen tekemä johtomaali hylättiin heppoisen kontaktin vuoksi. Kumpaakaan tilannetta päätuomari ei videolta henkilökohtaisesti tarkistanut, mutta viestiä hän saattoi hyvinkin korvanappiinsa saada.

Espanjalaismedian käyttämien erotuomariasiantuntijoiden mukaan kummassakin tilanteessa nähtiin tuomarivirhe. Tuomarit myös hämmästelivät, miksei VAR:ia hyödynnetty paremmin. Tuomareiden kanta on käytännössä yksimielinen.

– Viniciuksen tilanne oli täysin selvä rankkari. Munuera Monteron olisi pitänyt viheltää peli poikki ja mennä tarkistamaan tilanne, tai näyttää suoraan rankkaria, Carrusel Deportivon ja AS:n käyttämä asiantuntija Eduardo Iturralde González julisti.

– Näitä tilanteita varten VAR on olemassa. Munuera voi tehdä virheen kentällä nopean tilanteen takia, mutta katsomalla tilanteen videolta virhettä ei voi tehdä, sillä rike oli täysin selvä.

– Selkeä tilanne: rankkari ja keltainen kortti, komppasi Radio Marcan Juan Andújar.

– On hyvin vaikeaa sanoa, miksei tuomari näyttänyt rankkaria, Tiempo de Juegon Pedro Martín jatkoi.

Tuomarit peräänkuuluttivat joukossa parempia linjauksia VAR:n käyttöön tulevaisuudessa.

– Tuomari voi tehdä virheen kentällä, mutta VAR antaa riittävästi rauhaa sanoa ”peli seis”. Sillä, kuinka kauan päätöksenteko kestää, ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että tuomio saadaan oikein, Iturralde González painottaa.

– Juuri Viniciuksen tapauksen kaltaisissa tilanteissa VAR:ia on käytettävä, muuten järjestelmä ei toimi.

– Mitä varten meillä edes on VAR? Hänen, joka on VAR-huoneessa, täytyy nähdä se tilanne. Jotain hyötyä siitä on oltava, Juan Andújar jyrähti.

Ottelussa Real Madrid-Real Sociedad videotuomarina toimi Mario Melero López, jolle peli oli VAR-tuomarina yhdeksäs. Yhdeksässä ottelussaan Melero López on korjannut vain kertaalleen päätuomarin tekemän ratkaisun.

[readmore from=VAR]

Real Madridin ottelussa oikeutta jakaneen José Munuera Monteron tekemiä ratkaisuja ei ole vielä kertaakaan oikaistu VAR-huoneesta. La Liga -tuomareista vain José Luis González Gonzálezilla on vastaava tilasto.

– Se, ettei Realille näytetty rankkaria, vahvistaa teoriani, että kaikki pääsarjan tuomarit eivät kykene toimimaan VAR:n kanssa. Nyt avustava tuomari ei puutu mihinkään, Iturralde linjasi.

Iturralde otti kantaa myös Getafen hylättyyn maaliin.

– Tuomari vihelsi rikkeen, mutta sellaista ei ollut. Minulle se oli selkeä, laillinen maali. Tuomari ei ole asiasta varma ja katsoo linjamiehen suuntaan. Hän arvioi, että VAR ei puutu asiaan, koska tilanteessa oli kontakti, mutta selkeää rikettä ei kuitenkaan ollut.