Näkökulma: Tässä on La Ligan tähänastinen tähdistöavaus

© Kuva: Getty Images

La Liga on ollut koronaviruspandemian seurauksena noin kolmen viikon ajan tauolla.

Espanjalaisseurojen ja maan jalkapallopäättäjien tavoite on saada kausi jatkumaan kesäkuun loppuun mennessä. Marcan mukaan muussa tapauksessa kausi lopetetaan kokonaan, joka aiheuttaisi taloudellisesti valtavia haasteita joillekin seuroille.

Päätimme koota yhteen tähänastisen kauden tähdistöavauskokoonpanon. Kyseessä ei ole siis kauden lopullinen tähdistöavaus, jonka julkaisemme viimeisen sarjakierroksen jälkeen.

Maalivahti:

Unai Simón, Athletic

Tähdistöavauksen maalivahdiksi olisi helposti voinut valita muun muassa Atléticon Jan Oblakin, Levanten Aitor Fernándezin, Barcelonan Marc-André ter Stegenin, Real Madridin Thibaut Courtois’n tai Getafen David Sorian, mutta päätös kohdistui Athleticin 22-vuotiaaseen Unai Simóniin.

Kuluva kausi on Simónille todellinen debyyttikausi. Viime kaudella Simón pelasi seitsemässä sarjaottelussa, mutta tällä kaudella nuorukainen on kantanut vastuun Athleticin ykkösmaalivahtina.

Athleticin menestyksekkäästä junioriakatemiasta viime kaudeksi edustusjoukkueen mukaan noussut Simón on ollut yksi Athleticin tämän kauden suurimmista kulmakivistä. Simón on päästänyt 24 ottelussa vain 20 maalia ja pitänyt komeat kymmenen nollapeliä. Tilastot eivät silti kerro kaikkea, sillä Simón on pitänyt Athleticia pystyssä loistavilla torjunnoillaan vaikeissa paikoissa, kuten Bernabéulla, Metropolitanolla ja Copassa Barcelonaa vastaan.

EM-lopputurnauksen siirtäminen vuoden päähän saattoi olla Simónille hyvä uutinen, sillä jos nuorukainen kykenee pitämään tämän kauden vireensä myös ensi kaudella, ei jopa Espanjan A-maajoukkueen ykkösmaalivahdiksi nouseminen ole poissuljettua.

Puolustuslinja:

José Gayá, Valencia, Diego Carlos, Sevilla, Djené Dakonam, Getafe, Jesús Navas, Sevilla

Vasemman laitapuolustajan valinta oli selvästi puolustuslinjan vaikein tehtävä. Gayán tilalle olisi voinut valita myös Real Madridin Ferland Mendyn, Athleticin Yurin, Barcelonan Jordi Alban ja Atléticon Renan Lodin. Mendyn valinta olisi ollut muussa tapauksessa looginen, mutta ranskalainen on pelannut vain 16 sarjaottelussa tällä kaudella, eikä se riitä paikkaan tähdistöavauksessa.

Gayá on ollut kaksijakoisen kauden pelanneen Valencian tasaisimpia suorittajia, kuten aiemmillakin kausilla. Espanjan A-maajoukkueeseen kuuluva laitapuolustaja on pelipaikallaan kenties koko sarjan tasaisin suorittaja, jonka taso putoaa vain aniharvoin ja se tekee Gayásta tähdistöavauksen vasemman laitapuolustajan. Valencian oma kasvatti on ollut monesti siirtohuhujen kohteena, mutta viime keväänä Copan voittanut Gayá on aina jäänyt ennemmin omaan seuraansa kuin vaihtanut maisemaa suurempaan seuraan.

Diego Carlos on ollut La Liga -kauden paras keskuspuolustaja. Kuva: Getty

Diego Carlosin valinta tähdistöavauksen ykköstoppariksi oli päivänselvää. Joku voisi sanoa, että Monchi teki sen taas. Nimittäin Carlosin kaltaisen topparin hankkiminen vain 15 miljoonalla eurolla on jälleen yksi Monchin taikatempuista. Ranskasta saapunut brassitoppari nousi välittömästi Sevillan avauskokoonpanoon ja on pitänyt paikkansa siellä ansaitusti. 27-vuotias Carlos on niin sanottu late bloomer, jonka odotetaan nousevan Brasilian A-maajoukkueeseen hyvin pian.

Getafen Djené on sen sijaan jatkanut tällä kaudella siitä, mihin jäi viime kaudella. Djené sopii José Bordalásin pelitapaan kuin nenä päähän. 28-vuotias togolainen on ollut jo muutaman vuoden ajan yksi sarjan parhaimmista pelipaikallaan. Aggressiivinen toppari ei kaihda varsin pienestä koostaan huolimatta fyysistä peliä, mutta on silti kykeneväinen avaamaan peliä ja aloittamaan nopeita vastahyökkäyksiä pallonriiston jälkeen. Olisi edelleen entistä parempi, jos olisi astetta rauhallisempi taklauksiensa kanssa.

Jesús Navasin tarina on komea. Sevillan seuralegenda on muuttanut pelipaikkaansa laitahyökkääjästä laitapuolustajaksi. 34-vuotias konkari olisi saattanut olla Espanjan A-maajoukkueen avauskokoonpanon oikea laitapuolustaja kesän EM-kisoissa, mutta ne siirrettiin vuodella eteenpäin. On siten seurattava, kykeneekö Navas pelaamaan samalla tasolla ensi kaudellakin. Se joka tapauksessa kertoo omaa kieltään siitä, kuinka hyvä Navas on ollut uudella pelipaikallaan jo muutaman vuoden ajan.

Keskikenttä:

Martin Ødegaard, Real Sociedad, Fede Valverde, Real Madrid, Casemiro, Real Madrid, Mikel Merino, Real Sociedad

Keskikentälle olisi voinut myös valita muun muassa Barcelonan Frenkie de Jongin, Real Madridin Toni Kroosin, Atléticon Thomasin, Levanten José Campañan tai Valencian Dani Parejon, mutta valittu nelikko on ollut asteen verran äsken mainittuja edellä etenkin tasaisuudessa.

Ødegaard on ollut tällä kaudella La Ligan suurimpia yllättäjiä. Kuva: Getty

Ødegaard siirtyi viime kesänä lainalle Real Sociedadiin Real Madridista. Jotkut olivat jo menettäneet luottonsa tanskalaiseen muutaman Hollannissa vietetyn lainakauden jälkeen, mutta lainasiirto Baskimaalle on osoittautunut suorastaan täydelliseksi valinnaksi.

Ødegaard on päässyt pelaamaan Imanol Alguacilin alaisuudessa keskikentän kolmikossa hyökkäävässä roolissa. Alguacilin hyökkäysvoittoinen pelitapa on luonnollisesti auttanut Ødegaardia, mutta norjalainen on myös onnistunut väläyttämään useampaan otteeseen siitä huolimatta loistavaa pelikäsitystään.

Kuluvalla kaudella Ødegaard on tehnyt La Ligassa ja Copassa yhteensä komeat seitsemän maalia ja antanut kahdeksan maalisyöttöä. Ei hullummin ensimmäistä kauttaan huippusarjoissa pelaavalta 21-vuotiaalta pelaajalta. Ødegaardin kehitystä ajatellen saa vain toivoa, että norjalainen pysyy San Sebastiánissa ensi kaudellakin. Baskimaalla luvassa on suuri rooli, rauhallinen ympäristö, sopiva pelitapa ja mahdollisesti myös europelejäkin.

Fede Valverdella on edessään loistava tulevaisuus. Kuva: Getty

Fede Valverde on sen sijaan Diego Carlosin kanssa kenties kuluvan kauden suurin yllättäjä. Viime kaudella 21-vuotias Valverde sai Real Madridin edustusjoukkueessa vastuuta noin tuhannen minuutin verran ja väläytteli jo osaamistaan, mutta kuluvalla kaudella Zinédine Zidane on antanut uruguaylaiselle ansaitusti suuremman roolin.

Valverde on täydellinen prototyyppi periuruguaylaisesta pelaajasta. Valverde on juoksuvoimainen, periksiantamaton, vahva kaksinkamppailuissa, kykenee katkomaan syöttöjä ja etenkin sopeutumaan useampaan erilaiseen rooliin ilman, että taso tippuisi juurikaan. Valverde on monikäyttöinen pelaaja ja nousee todennäköisesti entistä tärkeämmäksi osaksi Real Madridia muutaman vuoden sisällä. Potentiaalia vaikka muille jakaa.

Saattaa olla hieman liioiteltua väittää, että Casemiro olisi Real Madridin tärkein yksittäinen kenttäpelaaja, mutta kaukana se ei ole ollut siitä viimeisten vuosien aikana. Casemiro on monien mielestä jopa maailman paras puolustava keskikenttäpelaaja.

Brasilialainen saa yleensä suurimman mediahuomion rikkeistään, mutta yleensä taktinen osuus jää vähemmälle huomiolle. Casemiro on taktisesti loistava pelaaja, joka kykenee lukemaan harvinaisen hyvin peliä, sijoittuu jatkuvasti oikein ja paikkaa sillä hitauttaan. Taktiset rikkeet kuuluvat oleellisesti jalkapalloon ja vain harva pelaaja on niissä yhtä hyvä kuin 28-vuotias Casemiro. On tuskin sattumaa, että Real Madrid tuntuu olevan jatkuvasti suurissa vaikeuksissa etenkin nopeiden vastahyökkäyksien puolustamisessa ja keskikentän organisoinnissa, kun Casemiro ei ole kentällä.

Mikel Merino on ollut tällä kaudella yksi sarjan parhaimmista keskikenttäpelaajista. Kuva: Getty

Monet saattavat kummastella, miksi päädyimme ennemmin Merinoon kuin de Jongiin, Parejoon, Kroosiin tai Thomasiin. Jokaisella edellä mainitulla pelaajalla on joukkueessaan valtava rooli – juuri kuten Merinollakin. Real Sociedad jää kuitenkin suuren yleisön silmissä luonnollisesti suurseuroja pienemmälle huomiolle, joten Merino on monelle tuntematon pelaaja.

23-vuotias keskikenttäpelaaja on kuitenkin koko Real Sociedadin moottori. Merino jää usein varjoon pelatessaan Ødegaardin vierellä, sillä norjalaisella on huomattavasti hyökkäysvoittoisempi rooli. Merino vastaa kuitenkin monella tapaa siitä, että Real Sociedad ylipäätään kykenee pelaamaan Ødegaardin vahvuuksia esiin tuovaa hyökkäävää jalkapalloa.

Merino on Real Sociedadissa varsin vastaavanlaisessa roolissa kuin esimerkiksi Thomas Atléticossa, eli puolustaessa tukkii keskikentällä syöttösuuntia ja prässää aggressiivisesti, jotta Real Sociedad voittaa pallon takaisin sellaisissa paikoissa, josta se pääsee hyökkäämään nopeasti vastaan. Hyökätessä Merino tukee muun muassa Ødegaardia nappaamalla tanskalaisen paikan hieman alempana, kun Ødegaard nousee vapaasti pallon kanssa normaalia ylemmäs. Merino on elintärkeä pelaaja sen suhteen, jotta kenties kauden pirteimmän joukkueen peli toimii yhtä näyttävästi kuin se on tähän asti toiminutkin.

Hyökkäys:

Karim Benzema, Real Madrid, Leo Messi, Barcelona

Benzema on ollut Cristiano Ronaldon poistumisesta saakka Real Madridin ainoa todellinen maalintekouhka. 32-vuotias hyökkääjä on iskenyt Ronaldon Juventus-siirron jälkeen Real Madridin paidassa komeat 49 maalia, joista 19 on syntynyt kuluvalla kaudella.

Benzema ei ole edelleenkään puhdas kärkipelaaja, vaan keskittyy myös pelinrakenteluun, paikkojen luomiseen ja hyökkäyksien aloittamiseen. Benzema on Real Madridin hyökkäyspelille kultaakin kalliimpi pelaaja, joka tekee kanssapelaajistaan parempia. Se on harvinainen ominaisuus, josta Benzema on hyötynyt valtavasti viimeisten vuosien aikana.

Benzema oli syyskaudella huimassa iskussa ja Real Madrid sai useasti kiittää ranskalaista täysistä pistepoteista. Tahti on hiipunut vuodenvaihteen jälkeen, sillä La Ligassa Benzema on tehnyt joulukuun puolivälissä pelatun Valencia-ottelun jälkeen vain kaksi maalia 11 ottelussa. Silti Benzemaa ei voi tuomita vain maalimäärien perusteella, vaikka se onkin oleellinen asia hyökkääjälle. Benzema on Real Madridin hyökkäyksen tärkein lenkki.

Messi on ollut tälläkin kaudella omalla tasollaan. Kuva: Getty

Se, että tähdistöavauskokoonpanoomme mahtuu vain yksi Barcelonan pelaaja, vaikka Barcelona johtaa La Ligaa, kertoo paljon katalaaniseuran kaudesta.

Pitää paikkansa, että muuan ter Stegen olisi voinut olla helposti mukana tässä avauksessa, sillä saksalainen on pitänyt Barcelonaa tuttuun tapaansa pystyssä vaikka millä mitalla, mutta silti pitkässä juoksussa yksi mies nousee yli muiden analysoidessa Barcelonaa ja seuran kautta.

Barcelonan kausi on ollut monella tapaa vuoristoratamainen. Messi on joutunut toimimaan kentän ulkopuolella joukkueen puhemiehenä kritisoidessaan vähän väliä – ansaitusti – Barcelonan seurajohtoa. Kentällä argentiinalainen on ollut silti oma itsensä. Messi on ollut tälläkin kaudella se pelaaja, johon muut joukkueen pelaajat ovat tukeutuneet vaikealla hetkellä ja yleensä se on tuottanut tulosta.

Messi tekee ja syöttää valtaosan Barcelonan maaleista ja Barcelonassa vallitsee edelleen täydellinen Messidependencia, eli Messi-riippuvuus. Jos Messi ei ole pelipäällä, on Barcelona valtavissa ongelmissa. Messi on toki tottunut kantamaan kyseistä viittaa päällään jo vuosikausien ajan, mutta joskus Messillekin on suotava inhimillisiä vapaapäiviä siitä roolista. Tällä kaudella Messi on ampunut 31 ottelussa 24 maalia ja johtaa luonnollisesti La Ligankin maalipörssiä. Maailman paras pelaaja.

Laliiga.comin tähdistöavaus 4-3-1-2 -formaatiolla:

Simón; Gayà, Diego Carlos, Djené, Navas; Casemiro, Valverde, Merino; Ødegaard; Benzema, Messi

Erikoismainintoja ansaitsevat muun muassa Atléticon Felipe, joka olisi voinut mahtua helposti mukaan tähdistöavaukseen. Chimy Ávila pelasi komean syyskauden, mutta sai tammikuussa vakavan polvivamman. Óscar Rodríguez on noussut monien tietoisuuteen Leganésissa upeilla vapaapotkuillaan.

Ángel Rodríguez on ollut niin ikään tämän kauden yllättäjiä. Getafe-kärki on viimeistellyt La Ligassa reilussa tuhannessa minuutissa jopa kymmenen maalia. Betisin Emerson on pelannut huippukauden ja siirtyy todennäköisesti suurempiin ympyröihin pian – kenties Barcelonaan.

https://twitter.com/tuukka_21


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.