La Liga potkaistaan käyntiin tänään perjantaina. Tässä on alkavan kauden viisi parasta valmentajaa. Listan ykkönen on täysin omissa maailmoissaan verrattuna muihin. Hänen jälkeensä on kuitenkin tasaista.

5. Ernesto Valverde, Barcelona

Ernesto Valverden suurin saavutus viime vuosina on se, että hän on kestänyt FC Barcelonan valmentajana jo muutaman vuoden. Kyseisen seuran historiassa on paljon esimerkkejä valmentajista, jotka eivät ole stressin, huonojen tulosten tai suhteiden takia kestäneet niin kauan kuin ovat halunneet. Valverde on vain ollut, kestänyt ja voittanut vaivihkaa kaksi La Ligan mestaruuttakin.

Valverde oli Barcelonan peräsimeen alunperin yllättävähkö valinta, mutta Valverde on yksi niistä espanjalaisista valmentajista, jotka ovat tehneet hyviä prosesseja Barcelonaa pienemmissä seuroissa. Esimerkiksi Valverden jälkimmäinen Athtletic Bilbao -prosessi oli kohtalaisen menestyksekäs, kun hän nosti seuran jopa Mestarien liigaan kaudella 2013-2014.

Kuva: Getty Images

Mutta todistettavaa Valverdella Barcelonan peräsimessä on paljon. Lionel Messin vallasta jopa valmennuksellisissa asioissa on ollut huhuja. Niitä eivät ole tyynnyttäneet se fakta, ettei Valverde ole pelimallinsa suhteen missään vaiheessa vaikuttanut kovin ehdottomalta. Pelin organisoinnissa on ollut ongelmia. On ollut sellaista vaikutelmaa, että Messi on vain laitettu kentälle ja toivottu parasta. Sellaisen valmennusotteen tie on aina köyhempi kuin aktiivisen roolittamisen ja täsmävalmentamisen tie. Ehkä siksi menestys eurokentillä on karttanut Barcelonaa ja Valverdea.

Barcelona on kuitenkin kenelle tahansa vaativa paikka valmentaa monesta syystä. Siksi Valverdesta on tehtävä tuomio katsomalla hänen koko uraansa, eikä vain yhtä Barcelona-pestiä.

4. José Luis Mendilibar, Eibar

Jos José Luis Mendilibarin sapluunaa Eibarissa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, olisi se sana prässi. Mendilibarin Eibarista on tullut hänen aikanaan yksi Espanjan liigakenttien mielenkiintoisin joukkue. Eibar prässää, prässää ja prässää. Juuri toimivan prässin takia Eibar päästi omaa maaliaan kohti viime kaudella vähiten laukauksia koko sarjassa.

Siihen faktaan on pakko pysähtyä. Eibar ja toimivan prässin takia vähiten laukauksia omiin koko sarjassa.

Asia on aika käsittämätön, jos sitä pysähtyy pohtimaan jalkapalloteoreettisesti. Nimittäin, kun toinen joukkue prässää, pelin tempo nousee. Se johtuu siitä, että vastustaja päätyy tekemään ajan puutteessa pallolliset pelitekonsa nopeammin. Ja kun pelin tempo nousee, ovat taitavammat pelaajat yleensä vahvoilla. Hämmennystä herättää kuitenkin se, että Eibarilla ei toden totta ole La Ligan mittakaavalla taitavimmat pelaajat.

Kuva: Getty Images

Juju onkin siinä, että, jos prässäävän joukkueen kollektiivinen puolustuspelinopeus on korkeammalla tasolla, kuin pallollisen joukkueen hyökkäyspelinopeus, on prässäävä joukkue vahvoilla. Eibarin pelaajamateriaalilla se vaatii aivan uskomattoman hyvää prässin organisointia, jotta puolustuspelinopeus on riittävällä tasolla, kun aletaan vertailla pelaajamateriaaleja keskenään.

Siksi katseet kannattaa suunnata alkavalla kaudella Eibarin puolustuspelaamisen ja prässin organisointiin ja siihen henkilöön, joka siitä on vastuussa, eli José Luis Mendilibariin.

3. José Bordalás, Getafe

Vertailut Diego Simeoneen eivät ole José Bordalásin kohdalla tuulesta temmattuja. Heidän valmennustyössään on paljon samaa. Ihan jo rautaisen puolustuksen organisointi on samaa, sillä Bordalásin Getafe päästi viime kaudella vain 35 maalia. Näin ollen sen ei tarvinnut tehdä kuin 48 maalia, jotta viides sija oli mahdollinen.

Pelillisiin asioihin Bordalásin ja Simeonen yhtäläisyydet loppuvat, sillä he ovat valmentajina kulkeneet aika erilaiset polut. Simeone oli Argentiinan maajoukkuejalkapalloilija ja hänestä kasvoi suhteellisen nopeasti eurooppalaisen suurseuran legenda valmentajana.

Bordalásin pelaajaura venyi kolmanteen divisionaan asti, mutta loppui jo 28-vuotiaana. Sen jälkeen hän on kulkenut aidon ja pitkän tien valmentajana.

Kuva: Getty Images

Alicanten B-joukkueessa vuonna 1993 valmentajauransa käynnistänyt Bordalás valmensi monta vuotta alasarjaseuroja Alicanten alueella. Alicanten Bordalás nosti viidenneltä sarjatasolta kolmannelle sarjatasolle vuosina 1998-2002. Hänen ensimmäinen onnistumisensa todella isoissa valoissa tuli kaudella 2015-2016, kun hän nosti Alavésin Espanjan pääsarjaan. Alavés ei pitänyt Bordalásia kuitenkaan valmiina La Ligaan ja antoi hänen mennä.

Kesken seuraavan kauden Bordalás otti komennon Getafessa, nosti seuran pääsarjaan ja on valmentanut seuraa viimeiset vuodet erinomaisesti. 26 valmennusvuoden jälkeen Bordalás on näyttänyt, että on enemmän kuin valmis pääsarjaan. Nyt hän johdattaa joukkueensa Euroopan kentille. Bordalásin tarina on tarina pitkäjänteisestä valmennuspolusta.

2. Marcelino García Toral, Valencia

Marcelino teki viime kaudella Valencian kanssa erittäin hyvää tulosta. Valencia päätyi sarjassa neljänneksi keräten 61 pistettä. Marcelinon Valencia jäi siis Real Madridista vain seitsemän pisteen päähän. Se on hämmentävä suoritus, kun miettii, millaisilla pelaajamateriaaleilla joukkueet operoivat.

Täytyy muistaa, että maaliodotteita katsottaessa Valencia oli sarjan kolmanneksi paras joukkue, ennen Real Madridia. Madridin loistavat yksilöt hoitivat kuitenkin maalipaikoissa pallot reppuun sellaisella teholla, että Valencia jäi neljänneksi.

Kuva: Getty Images

Kenties vielä suurempi jysäys kuului Copa del Reystä, jonka Marcelinon Valencia voitti. Finaalissa kaatui lopulta kovin aseeton Barcelona.

Joukkue päästi Atlético Madridin jälkeen vähiten maaleja koko La Ligassa, 35, mikä kertoo Marcelinon pelillisestä identiteetistä. Hän pitää oman pään tukkimisesta ja otteluiden vähämaalisuudesta. Sitä kautta hän on tullut tunnetuksi käyttämästään 4-4-2-blokkipuolustuksesta. Marcelino vaihtelee prässilinjan korkeutta taitavasti sen mukaan, millainen vastustaja Valencialla on vastassa. Blokkipuolustamisen perusperiaate, eli tiiviys, on Marcelinon joukkueilla aina ollut priimaluokkaa.

Valenciaa on tälläkin kaudella erittäin vaikea voittaa. Se on paljolti pitkän uran Espanjassa tehneen Marcelinon ansiota.

[readmore from=kausiennakot]

1. Diego Simeone, Atlético Madrid

Listan ykkösestä ei ole mitään epäselvyyttä. 49-vuotiaan argentiinalaisen meriittilista on komea. Hän on luotsannut Atlético Madridin yhteen La Ligan voittoon, yhteen Copa del Reyn voittoon, yhteen Espanjan Supercopan voittoon ja kahteen Eurooppa-liigan voittoon. Kerran hänet on myös valittu Euroopan kauden valmentajaksi, se tapahtui kauden 2011-2012 päätteeksi.

Simeone soutaa monessa asiassa moderneja valmennustrendejä vastavirtaan. Hänen joukkueensa juoksevat vuoristossa lenkkikengät jalassa, vaikka integroitu menetelmä, jossa fyysinen harjoittelu yhdistetään taktiseen harjoitteluun, on mukamas tämän päivän juttu. Hänen joukkueensa harjoittelu ei koostu pelkästään pienpeleistä, vaikka saamme joka paikasta lukea, että pelin ja pelaamisen avulla oppiminen on ”in”.

Kuva: Getty Images

Trendien perässä juoksemisen sijaan Simeone osaa järjestää toiminnan niin, että hänen joukkueensa repii itsestään maksimit irti. Välillä hän tekee sen niin brutaalilla tavalla, että heikompaa hirvittää. Esimerkiksi: Simeonen isoin vahvuus on se, että hän osaa neutralisoida vastustajan hyökkäyspelaamisen. Jos hän haluaa tehdä sen likaisin keinoin, hän tekee sen likaisin keinoin.

Kaiken taustalla on yksi sana: selvyys. Kaikki, mitä Simeone tekee, on perusteltavissa ja selvää. Selvyys luo tunnetta, ja tunne yhdistettynä taitoon luo korkean suorituskyvyn toimintaa. Siitä Simeonen joukkueissa on kysymys, tälläkin kaudella.

La Liga starttaa perjantaina 16.8! Tilaa C More Total nyt, saat ensimmäisen viikon ilmaiseksi! Tarjous on voimassa pe-su koodilla LALIGA osoitteessa: cmore.fi/koodi. Käy klikkaamassa itsesi sisään ja varmista paikkasi espanjalaisen huippujalkapallon parissa!