On ollut monella tapaa mielenkiintoista seurata, miten pelaaja joka on terrorisoinut aikoinaan Valioliigan viheriöitä, ja joka on myös Barcelonan kaikkien aikojen kolmanneksi paras maalintekijä, on muuttunut hetkessä hylkiöksi.

Kyseinen sympaattinen kaveri kulkee nimellä Luis Suárez, ja hän on Atlético Madridin uusin hankinta.

Onko ikä vienyt parhaan terän Suárezista ja onko siirrossa mitään järkeä? Entä miten hän sopii Atléticon pelitapaan?

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

ESPN FC

@ESPNFC
One of Luis Suarez's best moments at Barcelona 😂

Luis Suárez on kiistatta 2010-luvun yksi parhaista, ellei paras numero ysi. 33-vuotias uruguaylainen ”El Pistolero” siirtyi ilmaisella siirrolla suoralle kilpailijalle. Tiettyjen ehtojen täyttyessä summa voi nousta kuuteen miljoonaan euroon, mutta toisaalta Barcelona maksaa Suárezin palkasta 7 miljoonaa euroa.

Samalla Atléticosta lähti Álvaro Morata lainalle Juventukseen. Lainaan kuuluu osto-optio ennen ensi kesää sekä optio pidentää lainaa kesään 2022 asti. Moratalla on henkilökohtaiset ehdot selvillä vuoteen 2025, joten osto-optio vaikuttaa todennököiseltä. Suárez täyttää siis hänen jättämänsä tyhjiön ja antaa pari vuotta peliaikaa Atlético Madridille. Ei huono ratkaisu.

On kuitekin harmillista nähdä, miten legenda lähtee seurasta pois ajettuna. Itkien. Se kertoo suuresta sydämestä ja palosta, jota Suárezilla on jalkapalloa sekä Barcelonaa kohtaan.

Diego Simeonelle tämä saattaa olla onnenpotku. Hänen tuskin tarvitsee hyödyntää Niccolò Machiavellin opettamia keinoja manipuloinnista. Yhtälössä on enemmän kyse pojasta, jonka sydän on särkynyt ja jonka on löydettävä rakkaus uudelleen.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

433

@433
😢 After...

⚽️ 198 goals
©️ 283 matches
4️⃣ La Liga 🏆🇪🇸
4️⃣ Copa del Rey 🏆🇪🇸
2️⃣ Supercopa 🏆🇪🇸
1️⃣ Champions League 🏆🇪🇺
1️⃣ UEFA Super Cup 🏆🇪🇺
1️⃣ FIFA Club World Cup 🏆🌎

...@LuisSuarez9 has left Barcelona. 💔

Luis Suárezin viime kausi oli loukkaantumisten runtelema ja hän pelasi ainoastaan 1998 minuuttia La Ligassa. Siis käytännössä 850-1000 minuuttia vähemmän kuin normaalisti. Lukema kuulostaa alkuun huolestuttavalta, mutta ei se lopulta ihan niin ole.

Álvaro Morata pelasi käytännössä identtiset minuutit (2098) viime kaudella, ja Morata taas ei ole koskaan pelannut isompia minuutteja. Suárez korvaisi siis hänen peliaikansa lähtökohtaisesti ongelmitta.

Toinen huolenaihe on, että El Pistolero ei ole fyysisesti enää sama eläin kuin aikaisemmin. Kiloja on kenties tullut muutama ja atleettisuutta on kadonnut. Atleettisuus – tai sen puute – ei kuitenkaan tuota Atléticossa isoja ongelmia koska:

  • Ylimääräinen paino voi hyvinkin nopeasti kadota, mikä olisi uran jatkumisen kannalta hyvä asia.
  • Atlético Madrid ei prässää paljon ja hyökkääjät vetäytyvät usein keski- tai matalaan blokkiin. Heillä on lupa osittain levätä pallon päällä järkevästi.
  • Toinen pointti ei tuota ongelmaa, sillä Barcelona suosii korkeaa prässiä, ja Lionel Messi lepäsi usein merkittäviä osia ottelusta, joten kontrasti on selkeästi isompi korkeassa prässissä.

Nähdäkseni Atlético Madrid on Suárezille sopiva paikka peliminuutteja ja pelitapaa ajatellen.

Pieni toivonkipinä suhteellisen ehjästä kaudesta on edelleen olemassa. On mahdollista, että Diego Simeonen palo sekä seuran intensiivisempi fysiikkavalmennus saattavat pyöräyttää kelloja hieman taaksepäin Suárezin osalta.

Hän ei koskaan tule missään nimessä olemaan parhaiden päiviensä tasoinen huippusaalistaja, mutta pieniä korjausliikkeitä on tehtävissä.

Toinen vaihtoehto on huomattavasti synkempi. Se on se, että hän menee lopullisesti rikki. Näihin asioihin saamme vastauksia lähitulevaisuudessa. On kuitenkin syytä muistaa, että Atlético Madridin systeemi ei ole yhtä kuluttava hyökkääjille kuin muulle joukkueelle.

Miten Suárez sopisi itse systeemiin?


Paras vertaus voidaan varmasti vetää maajoukkueeseen. ”La Celeste” on pelannut 2010-luvulla enimmäkseen 4-4-2-muodolla ja heidät voisi tietyllä tapaa tituleerata maajoukkuejalkapallon Atlético Madridiksi. Puolustuksen runko koostui Diego Godínista ja José María Giménezistä, ja joukkueen menestys perustui kaikessa yksinkertaisuudessaan tiiviiseen puolustuspelaamiseen sekä kärkiparin erinomaisuuteen.

Suárez on tottunut toimimaan kärkiparin kanssa ja tässä vaiheessa uraa se tuntuu järkevältä ratkaisulta. Tukea on enemmän ja hänen älykkyytensä pääsee paremmin valloilleen. Rooli on vapaampi.

Vuosien varrella olemme nähneet hänet uskomattomissa tandemeissa Daniel Sturridgen ja Edinson Cavanin kanssa sekä luonnollisesti myös yksinäisenä kärkenä MSN-triossa sekä tutkaparina Lionel Messin kanssa. Sopeutumisen ei uskoisi toisin sanoen tuottavan ongelmia.

Atlético Madridissa todennäköisin parivaljakko on nuori pelintekijä/toinen kärki João Félix, mutta voiko joku väittää naama pokkana, ettei odottaisi edes hieman vesi kielellä Diego Costan ja Luis Suárezin yhteisiä hetkiä viheriöllä?

Ryhmä rämä tulee takuuvarmasti kiusaamaan ja piinaamaan vastustajia läpi kauden. Tyylipisteillä ei ole väliä. Vaikka kumpikaan ei ole samassa tikissä kuin parhaina vuosinaan, tulemme varmasti näkemään mieleenpainuvia hetkiä.

Harva toppari odottaa innolla heidän kohtaamistaan. Mustelmia ja fyysistä kontaktia on takuuvarmasti luvassa. Taistelua, mistä Diego Simeone pitää.

Mitä Suárezilta voi odottaa?


Luis Suárez korvaa siis lähtökohtaisesti Álvaro Moratan jättämän tyhjiön. Vaikka El Pistoleron lukemat tehojen valossa varmasti tippuvat hieman, uskoisin, että hän tulee takaamaan tarvittavat tehot. Atlético Madrid kykenee kenties jopa haastamaan mestaruudesta. Tämä olettaen, että Suárez kykenee pelaamaan noin 2000 minuuttia kauden aikana.

Viime kaudella Luis Suárezin lukemat olivat huonoimmat hänen koko Barcelona-uransa aikana, mutta silti tilastot olivat hivenen paremmat kuin Álvaro Moratalla. Suárezin NPxG90 + xA90 (maaliodottama ilman rankkareita ja maalisyöttöjen odottama 90-minuuttista kohden) oli 0,74 ja Moratan vastaava oli 0,73. Parhaimmillaan Suárezin lukema on ollut 1,3 per ottelu, joten lasku on selkeä. Lukemat ovat kuitenkin edelleen erinomaiset.

Tässä on syytä muistaa muutama asia. Barcelonassa tilastot luonnollisesti kokevat pienen inflaation Lionel Messin ja dominoivan pelitavan ansiosta. Samalla on kuitenkin muistettava, että Barcelonan viime kausi oli historiallisen huono. Altético Madridin esitykset hyökkäyssuuntaan taas olivat maaliodottaman valossa parhaita sitten kauden 2016-17. Jos Suárez säilyy jotakuinkin ehjänä, hän voi hyvin toistaa viime kauden saldonsa odottaman suhteen.

Toinen huomioon otettava asia on, että El Pistolero on hyvä syöttelemään. Seurajoukkuejalkapallossa tilille on kertynyt 231 maaliin johtanutta syöttöä 612 ottelussa ja maajoukkueessa 31 maaliin johtanutta syöttöä 110 ottelussa. Suárezilta voisi odottaa realistisesti noin 0,20 xA/p90 (maalisyöttöjen odottama 90-minuuttista kohden) tulevalla kaudella. Maaliodottamaa taas 0,50/p90.

Suárez on läpi uransa ollut iso osa xGChain90 (yhteismaaliodottama kaikista niistä pallonhallintajaksoista, joissa pelaaja on mukana 90-minuuttista kohden). Suárezin keskimääräinen lukema Barcelonasta on 1,17 ja viime kaudella tuli tilille 0,86, mikä oli suurempi kuin Moratan 0,78/p90.

Vertailun vuoksi Lionel Messin keskiarvo kaudesta 2014-15 eteenpäin on ollut 1,34/p90 ja viime kaudella 1,09. Cristiano Ronaldon keskiarvo kaudesta 2014-15 eteenpäin on ollut 1,04/p90 ja viime kaudella 0,95. Karim Benzeman viime kausi oli 0,89/p90, joten on helposti nähtävissä, että Suárez on edelleen todella vahvasti mukana kaikessa mitä joukkue luo.

Viimeinen sana

Luis Suárezin halu, nälkä ja päättäväisyys pelaajana on poikkeuksellista. Vaikka hän näytti viime kaudella varjolta entisestään ulospäin, ovat edellä mainitut ominaisuudet varmasti painaneet vahvasti Diego Simeonen ja urheilutoimenjohtaja Andrea Bertan päätöksessä hankkia El Pistolero vahvistamaan rivejä.

Kenties Simeone saa herätettyä näitä vaistoja jälleen. Harva valmentaja kykenee lataamaan joukkuettaan yhtä vahvasti ja herättämään niitä nyky-yhteiskunnassa usein kätkettyjä primitiivisiä tunteita. Tämän uskoisi sopivan Suárezille. Kumpaakaan ei haittaa olla vihattu tai elokuvan lurjus.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

B/R Football

@brfootball
Suarez joins Simeone and Costa at Atletico.

It just feels right 🍷

On epärealistista olettaa, että Suárez yhtäkkiä tekisi 25 maalia sarjassa tulevalla kaudella. Aika on vienyt parhaan terän ja Atlético Madridissa ei noin vain tehdä yli 20:tä maalia kaudessa. Ei sekään ole poissuljettua, sillä Suárez pääsee varmasti laukomaan sekä rangaistuspotkuja että vapaapotkuja.

Potkutekniikka ei katoa mihinkään, ja Suárez on ylisuorittanut maaliodottamaansa verrattuna läpi uransa, mikä kertoo paljon hänen poikkeuksellisuudestaan. Näin ennakkoon 15 maalia kuulostaa kuitenkin realistisemmalta, mikä olisi edelleen hyvä saldo.

Simeone tietää mitä Suárez tuo pöytään ja jokainen tietää varmasti minkälainen pelaaja hän on. Halu voittaa ei häviä. Yksi konkreettisimpia esimerkkejä on Suárezin ikoninen tahallinen käsivirhe Ghanaa vastaan 2010 MM-kisojen pudotuspeleissä. Epäurheilijamaista? Ehkä. Tyylipisteillä ei kuitenkaan ole väliä. Ainoat kysymykset ovat käytännössä terveyteen liittyviä.

Suárezilla on ollut pieniä polvivaivoja läpi uransa, mutta hän ei ollut ennen viime kautta koskaan menettänyt kolmea ottelua enempää niiden takia. Viime kaudella oli 149 päivän ja 14 ottelun mittainen lepo edessä. On vaikea sanoa, toistuuko tämä vai oliko se puhdas poikkeama.

Voisi olettaa, että Suárezin rasitus harjoituksissa kasvaa hieman, mutta samalla se voi olla hyvä asia. Jotain komplikaatioita on varmasti odotettavissa myös tulevalla kaudella, joten rasituksen hallinta on isossa roolissa. 2000 minuuttia pitäisi joka tapauksessa saada kasaan ja jos kaikki menee niin kuin Strömsössä, on 2500 minuuttia realismia. Tämä on kuitenkin tässä kohtaa uraa iso jos.

Suárez on näillä näkymin suhteellisen riskitön hankinta ja hankinnan hieman spekulatiivisesta luonteesta huolimatta myös järkevä sellainen. Luis Suárez tuo edelleen paljon laadukkaita ominaisuuksia joukkueelle puhtaasti psykologisesta perspektiivistä mutta myös pelillisestä.

Suárez ei enää ole pysäyttämätön, mutta sitä hänen ei myöskään tarvitse olla. Systeemi on monella tapaa entuudestaan tuttu, joten siirtyminen ei tuota ongelmia. Hänen älykäs liikkumisensa pallottomana, monipuolinen osaaminen ja puhdas päättäväisyys takaavat ongelmia vastustajalle myös jatkossa.

[readmore from=Siirtouutiset]

Suárezin vaarallisuus ja älykkyys kentällä takaavat sen, että Moratan lähdöstä huolimatta Atlético Madrid on yhtä kilpailukykyinen kuin viime kaudella. Tämä on ainoa mitä hankinnalta voi – ja pitää – vaatia. Aika näyttää, säilyykö Luis ehjänä ja kykeneekö hän vielä taistelemaan isä aikaa vastaan. Eväitä siihen joka tapauksessa on.

Varmaa on myös se, että vaikka ikää on tullut, kukaan ei halua pelata ehjää Suárezia vastaan. Tämä antaa myös Atlético Madridille pelivaraa etsiä pitkäaikainen parivaljakko João Félixille.

Suárez tuo oman painonsa verran sitä kuuluissa eteläamerikkalaista ”grintaa”. Pari kiloa vähemmän olisi tosin kentällä pari kiloa enemmän. Ei pidä myöskään aliarvioida sopivan valmentajan vaikutusta pelaajaan. Tärkeintä olisi löytää palo uudelleen, ja Diego Simeone lienee juuri oikea mies tehtävään.