Luis Suárez on menneen talven lumia. Piste.

Laliiga.comissa olemme asiaa toitottaneet jo hyvän tovin. Elokuussa kirjoitin tekstin otsikolla ”Näkökulma: Luis Suárez on Barcelonalle rasite”. Juttu sai osakseen kovasti kritiikkiä. Sanoivat, että viime kaudella tehot 25+12 iskenyttä hyökkääjää on kohtuutonta kritisoida.

Vaan mitähän sanovat nyt. Suárez ei osunut Lyonia vastaan tiistai-iltana. Ei ollut ihan ensimmäinen kerta. Suárez on pelannut Mestarien liigan vierasotteluita nyt yli vuorokauden ilman tehtyä maalia.

OptaJose

@OptaJose
24h - As of the 22nd minute of tonight's game against Lyon, Luis Suarez has gone a full day of game time (1440 minutes) without scoring away from home in the Champions League, last netting against Roma in September 2015. Strange.

Tiistai-illan ottelu oli tietysti vain yksi ottelu. Pelkästään sen pohjalta ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Suárezin suhteen todistusaineistoa on kuitenkin jo kertynyt pidemmältä ajalta. Lyon-ottelu vain korosti hyvin symbolisesti sitä, mikä Suárezin ja Barcelonan välisessä avioliitossa on vialla.

3 ongelmaa

Suárez ei ole enää juoksuvoimainen pelaaja. Hän ei myöskään ole hyvä 1v1-haastaja. Ongelma: Suárez hakee usein ohituksia. Kun ei onnistu, hyökkääjä rikkoo. Aihioltaan hyvä hyökkäys siis kääntyy usein vastustajan vapaapotkuksi.

Suárez ei ole hyvä pelintekijä. Hänen syöttövalikoimansa ja -tekniikkansa eivät ole samalla tasolla kuin Barcelonan varsinaisilla pelintekijöillä. Ongelma: Suárez yrittää liian usein tehdä peliä. Syöttövalinnat, syöttöjen suuntaus ja syöttöjen voima ovat usein pielessä. Aihioltaan hyvä hyökkäys kääntyy usein pallonmenetykseksi ja vastustajan vastahyökkäykseksi.

Jos Suárez malttaisi olla minimaalisesti pallolliseen pelaamiseen osallistuva keskushyökkääjä, joka upottaisi kliinisesti palloa maaliin, hänelle olisi käyttöä Barcelonan avauskokoonpanossa. Ongelma: Suárezin osumaprosentti ei ole tarpeeksi hyvä.

Tällä kaudella Suárez on iskenyt kaikki kilpailut mukaan lukien 16 maalia 33 ottelussa. Se on hyvä saldo, jos pelaa ylemmän keskikastin joukkueessa, jossa paikkoja tulee rajallisesti ja jossa joukkuekaveritkaan eivät ole ykköskorin pelaajia. Mutta se ei ole hyvä saldo Barcelonassa, joka luo keskimäärin monta hyvää maalipaikkaa ottelua kohden ja jossa tarjoilua saa pelistä toiseen Lionel Messiltä.

Paljon kertoo se, että La Ligan tämän hetken maalipörssin kymmenestä kärkinimestä kahdeksan on uhmannut todennäköisyyksiä ja iskenyt enemmän maaleja, kuin mitä heidän olisi pelitapahtumiin suhteutettuna pitänyt iskeä. Kaksi on alisuorittanut: Real Madridin Karim Benzema ja Barcelonan Luis Suárez. Suárez on alisuorittanut pahemmin (olisi pitänyt iskeä 2,98 maalia enemmän kuin mitä on tehnyt) kuin kukaan muu maalipörssin 36 ensimmäisestä nimestä.

De Ligtin sijaan hyökkääjämarkkinoille

Huhupuheissa Barcelonaan on yhdistetty jatkuvasti Ajaxin Matthijs de Ligt ja PSG:n Adrien Rabiot. Molemmat saattaisivat vahvistaa Barcelonaa – etenkin de Ligt – mutta prioriteettien pitäisi katalaaniseurassa olla ihan toisaalla.

Suárez on tällä hetkellä käsijarru, joka lähinnä tuhoaa Barcelonan pelaamista. Negatiivinen vaikutus alkoi jo pidemmän aikaa sitten, ja se voimistuu koko ajan.

Suárez oli erinomainen keskushyökkääjä Ajaxissa, Liverpoolissa ja Barcelonassakin alkuvuosina, mutta nyt hänellä ei enää ole annettavaa Barcan kaltaiselle seuralle. Ikääkin on jo 32 vuotta, joten ei se ole mikään erityinen ihme, että taantuminen on alkanut.

[readmore from=Barcelona]

Tammikuussa Barcelona myi Munir El Haddadin pois ja lainasi tilalle loppukauden kattavalla sopimuksella pian 32 täyttävän Kevin-Prince Boatengin, joten keskushyökkääjäosasto on menossa lähiaikoina täysin uusiksi. Tai ainakin se pitäisi uudistaa täysin.

En ole näkemyksineni yksin. Suomen suurimmassa FC Barcelonan kannattajille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä, FC Barcelonan olohuoneessa, peräti 96,5 prosenttia vastanneista (keskiviikkona klo 11.46:een mennessä) oli sitä mieltä, että Barcelonan pitäisi ensi kesänä hankkia Luis Suárezin tilalle uusi keskushyökkääjä.

Barcelonan kannalta olisi siis huomattavasti tärkeämpää, että isot rahat lyötäisiin seuraavaksi ykköskorin keskushyökkääjään eikä ykköskorin toppariin tai keskikenttäpelaajaan.

Seuran hankintapolitiikka on tulevana kesänä jo itsessään hyvin suuri kysymys. Toinen suuri kysymys liittyy sisäpolitiikkaan. Kuka on se valmentaja, joka uskaltaa pudottaa ”koskemattoman” Luis Suárezin penkille? Uskaltaako Ernesto Valverde?