Luis Suárez on Barcelonalle rasite. Kuulostaa hassulta sanoa noin pelaajasta, joka viime kaudella iski La Ligassa tehot 25+12. Mutta totta se on.

Eilisillan Supercopa oli Suárezilta heikko esitys. Yhden pelin perusteella ei kannata paljon johtopäätöksiä vetää. Eilinen oli kuitenkin vain yksi muiden joukossa. Enemmän Barcelonan pelejä seuranneet tietävät, että sama sählääminen on jatkunut jo pitkään.

Suárezin pelaamisessa on useita ongelmakohtia. Yksi merkittävimmistä on se, että mies tuhoaa heikolla pienen tilan syöttötyöskentelyllään jatkuvasti Barcelonan kombinaatiopelejä. Se oli toki jo aikoinaan pelaajakaupan hetkellä selvää, ettei Suárez ole barcalaisen koulukunnan pelaaja. Ongelma siitä tuli vasta siinä vaiheessa, kun Suárezin piti alkaa osallistua pallolliseen pelaamiseen.

Toinen ongelma on päätöksenteko pallollisilla hetkillä. Liian usein Suárez valitsee hankalan syöttösuunnan, kun pitäisi laukoa. Tai haastaa silloin, kun pitäisi syöttää. Tai laukoo, kun pitäisi jakaa pallo kaverille.

Kolmas ongelma on pelaaminen negatiivisessa peliasennossa. Barcelonan pelitavassa Suárezin kaltainen epäortodoksinen (pelitapaan nähden) keskushyökkääjä voisi parhaimmillaan olla vastustajia sitova voima puolustuslinjan tuntumassa. Keskushyökkääjälle pitäisi pystyä pelaamaan pallo negatiiviseen peliasentoon niin, että tämä kykenisi suojaamaan hetken ja jakamaan sitten oikealla ajoituksella palloa taustalta tulevien pelaajien etupuolelle.

Ongelma on se, että Suárez ei kestä kontaktia juuri lainkaan, mikäli hän kokee tulleensa rikotuksi. Suárez on periaatteessa ”katufutaaja”, mutta silti hän hyppää kaksinkamppailutilanteissa kovin usein maihin. Ei siinä mitään, jos tuomari viheltäisi pilliin, mutta kun yleensä ei vihellä. Lopputulema on se, että Barcelona vain menettää pallon.

Viimeinen ongelma on maalinteko. Kuulostaa jälleen hieman hassulta kritisoida maalinteosta pelaajaa, joka on tehnyt 199 ottelussaan 152 maalia Barcelonalle. Sanon sen silti ääneen: Luis Suárez ei ole erityisen hyvä maalintekijä.

[readmore from=Barcelona]

Lionel Messin ja ajoittain muiden tarjoilusta pitäisi tehdä maaleja – hieman kärjistäen – lähes tuplaten se määrä, mihin Suárez on pystynyt. 25 La Liga -maalia kaudessa ei ole erityisen hyvä saldo, kun otetaan huomioon hyvien maalipaikkojen määrä.

Barcelonan kädet sidotut

Suárezin suhteen Barcelonan johtotason ongelma on se, että uruguaylainen on liian iso pelaaja. Yksi sittemmin jo hajonneesta MSN-triosta. Messin kaveri. Pelaaja, josta Barcelona pulitti 81,72 miljoonaa euroa. Pelaaja, jota ei voi penkittää.

On mielenkiintoista nähdä, milloin tilanne muuttuu. Vasta sitten kun Suárezin sopimus päättyy (kesällä 2021) tai kun hänet myydään? Vai kenties jo aiemmin? Lehtitietojen mukaan Barcelona lähtee tähän kauteen kärkikaksikolla Suárez-Munir El Haddadi. Saako Munir reilun näyttöpaikan? Jos saa ja jos onnistuu, uskalletaanko Suárez pudottaa penkille?

Suárez oli joskus maailman parhaita maalintekijöitä. Nyt, 31-vuotiaana, parasta ennen -päiväys on jo aikaa sitten vanhentunut. Ymmäretäänkö sitä Barcelonan toimistolla?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila