Siirtoikkuna-analyysi: Real Madrid tarvitsee kipeästi nuorennusleikkausta – tästä syystä hankintoja ei silti vielä tehdä

© Kuva: Getty Images

Real Madrid lähtee tammikuun siirtoikkunaan jokseenkin kummallisesta tilanteesta. Joukkue voitti oman lohkonsa Mestarien liigassa ja on La Ligassa toisena, tasapisteissä sarjaa johtavan Atlético Madridin kanssa.

Kautta on kuitenkin leimannut epätasaisuus ja ajoittain jopa todella heikot otteet. Real lähti joulukuuhun niskassaan kolme peräkkäistä voitotonta ottelua liigassa sekä 0-2-nöyryytystappio Shakhtarille Mestarien liigassa. Real Madrid oli käytännössä tilanteessa, jossa sen koko kausi olisi voinut olla ohi joulukuun puoleenväliin mennessä.

Zinédine Zidanen miehistö kuitenkin nosti tasoaan, kun sitä tarvittiin ja piti mestaruushaaveensa elossa sekä La Ligassa että Mestarien liigassa. Tilanteesta, jossa Zidanelta kysyttiin, onko tämä hänen viimeinen ottelunsa Madridissa, on tultu tilanteeseen, jossa ranskalaiselta kysyttiin, oliko mennyt viikko paras hänen valmentajaurallaan.

Realin runko on pahasti vanhenemaan päin. Joukkue on tällä hetkellä aivan liian riippuvainen muutamasta yksittäisestä veteraaniosaston pelaajasta. Seura on nuorennusleikkauksen edessä ja ongelmat sekä kotimaan että Euroopan kentillä saattavat aikaistaa hankintojen tekemistä jo tammikuulle.

Muutokset

Zidane on jo ilmoittanut seurajohdolle, ettei tarvitse uusia pelaajia tammikuun ikkunassa. Ilman tulijoita tuskin on lähtijöitäkään, sillä Realin materiaali on yllättävän ohut. Paras hankinta joukkueelle tässä kohtaa olisikin terve Eden Hazard.

Belgialainen on kärsinyt koko Madrid-uransa loukkaantumisista, jotka ovat rajoittaneet hänen ottelumääränsä puolentoistavuoden aikana 28 peliin. Nyt seuran viimeisin megahankinta on jälleen pääsemässä pelikuntoon, ja pääkaupungissa varmasti toivotaan, että hän myös pysyisi kunnossa kevään ratkaisuotteluissa.

Tulopuolella huhuissa ovat tiiviisti pyörineet ikuisuushuhut Paul Pogba ja Kylian Mbappé. Molempien tilanne on ikkunaan tultaessa äärimmäisen mielenkiintoinen. Mino Raiola puskee Pogbaa väkisin ulos Manchesterista, eikä Zidane ole peitellyt ihailuaan maanmiestään kohtaan. On kuitenkin epäselvää, onko Realilla todellista halua, tai edes mahdollisuutta, ranskalaista hankkia.

Ironisesti Cristiano Ronaldon tulevaisuus voi olla ratkaiseva tekijä Pogban siirtosaagassa. Juventus haluaisi tiettävästi tuoda ranskalaisen takaisin Torinoon, ja on huhujen mukaan jopa valmis käyttämään Ronaldoa pelimerkkinä vaihtokaupassa. Manchester Unitedissa otettaisiin jopa ikääntyvä Ronaldo vesi kielellä takaisin. Jos Ronaldoa kiinnostaa Englantiin palata, voi olla, että Real jää nuolemaan näppejään Pogban osalta. Todennäköisintä kuitenkin on, ettei ranskalaisen suhteen tapahdu mitään vielä tammikuussa, ja muutoksia tilanteessa nähdään vasta kesällä.

Potentiaalisista tulijoista suurin kiinnostus kuitenkin kohdistuu Mbappéen. Maailmanmestaria on huhuttu jo pitkään Realiin, ja myös hyökkääjä itse olisi tiettävästi avoin siirrolle. Ranskalaisen sopimus loppuu kesään 2021, ja PSG:llä alkaa olla viimeiset paikat toimia, jos se haluaa tähdestään kunnollisen siirtokorvauksen.

Tilanne Pariisissa ratkaisee pitkälti Realin aktiivisuuden siirtomarkkinoilla. Jos jatkosopimusta ei ala kuulua, on todennäköistä, että Mbappé seurasta lähtee. Madridissa seurataankin mielenkiinnolla, miten Mauricio Pocchettinon palkkaaminen vaikuttaa hyökkääjän siirtohalukkuuteen. Missään tapauksessa Mbappé ei siirry vielä tammikuussa, mutta tilanne vaikuttaa silti Realin aktiivisuuteen markkinoilla. Jos näyttää siltä, että ranskalainen olisi halukas siirtymään, keskitytään Madridissa kerryttämään kassaa kesää varten.

Hieman yllättäen ainoa tammikuun tulija saattaakin olla Grêmion laitahyökkääjä Pepê, josta Real on huhujen mukaan jo neuvotellut 20 miljoonan euron ulosostohinnan. Mikäli kauppa toteutuu jo tammikuussa, jäänee brasilialainen kotimaahansa lainalle kesään asti.

Lähtöpuolella puolestaan saattaakin olla enemmän liikennettä. Peli-ilonsa kadottanut Isco on agenttinsa mukaan halukas jättämään Madridin taakseen. Zidanen luottamuksen kadottaneen espanjalaisen tilanne on yksi tammikuun mielenkiintoisimmista, sillä Real varmasti toivottaisi pelaajasta saatavat eurot tervetulleiksi, mutta toisaalta miehen arvo ei ole koskaan ollut niin alhaalla, kun se on nyt.

Iscon perässä ovat tiettävästi ainakin Arsenal, Juventus, Inter ja Sevilla, joista jälkimmäinen olisi miehen itsensä ykkösvaihtoehto. Tämän hetken tietojen mukaan Zidane ei kuitenkaan olisi päästämässä espanjalaista lähtemään vielä tammikuussa.

AC Milanissa lainalla oleva Brahim Díaz on todennäköisin tammikuussa Madridin jättävä pelaaja. Laituri ei ole koskaan onnistunut valtaamaan paikkaa Realin joukkueesta Zidanen alaisuudessa, ja milanolaisilla on tiettävästi halu tehdä hänen siirrostaan pysyvä. Nykymarkkinassa espanjalaisesta tuskin voi odottaa suurta siirtopottia, mutta pelaajasta, jolle seura ei löydä mitään käyttöä, pienikin siirtosumma on plussaa.

Toinen vastaavassa tilanteessa oleva on Mariano Díaz, josta Real tiettävästi haluaisi päästä eroon. Tarjouksia dominikaanilaisesta ei kuitenkaan ole tullut, joten on todennäköisempää, että mahdollinen siirto odotuttaa itseään kesään asti.

Ikkunan kiinnostavin huhumylly pyöriikin Sergio Ramosin ympärillä. Kapteenin sopimus loppuu tähän kauteen, eikä uudesta sopimuksesta ole vielä päästy yksimielisyyteen. Ramos haluaisi pitkän jatkosopimuksen, mutta Real ei suostu tekemään yli vuoden mittaisia sopimuksia yli 30-vuotiaille pelaajille.

Tästä päivästä alkaen Ramos on vapaa neuvottelemaan ulkomaalaisten seurojen kanssa ilmaisesta siirrosta ensi kesälle. Huhujen mukaan sekä PSG että etenkin José Mourinhon Tottenham ovat Real-kapteenin kintereillä. Viimeisimpien tietojen mukaan kippari haluaisi kuitenkin itse jäädä Madridiin.

On kuitenkin epäselvää, onko Realilla haluja pitää 35 vuotta täyttävä toppari riveissään. Los Blancos on tiiviisti Bayern Münchenin kesällä jättävän David Alaban perässä, ja Ramosin lähtö saattaisi avata palkkabudjettiin juuri sopivasti tilaa itävaltalaisen 20 miljoonan euron vuosipalkalle. Myös Alaba on vapaa neuvottelemaan ilmaisesta siirrosta ensi kesälle, ja mikäli Ramos löytää itselleen uuden seuran, on todennäköistä, että myös Alaba saa itselleen esisopimuksen allekirjoitettavaksi.

Siirtoikkunan varmin muutos liittyy kuitenkin Luka Modrićiin. Huhujen mukaan 35-vuotias keskikenttäpelaaja on suostunut jatkosopimukseen palkanalennuksesta huolimatta, ja tieto sopimuksesta tullaan julkaisemaan lähipäivinä.

Onko Iscon aika Madridissa tullut päätökseensä? Kuva: Getty Images.

Tarpeet

Huolimatta viime kauden mestaruudesta Realin joukkue on täynnä aukkoja. Ykkösprioriteetin pitäisi olla laajuuden lisääminen toppariosastolle. Vanheneva Ramos kantaa tällä hetkellä yksin vastuuta puolustuslinjan onnistumisesta, sillä Raphaël Varanen taso on laskenut kuin vesiliukumäki, eikä Éder Militão ole onnistunut sopeutumaan uuteen ympäristöönsä. Tarve uudelle topparille on olemassa joka tapauksessa, mutta kapteenin mahdollinen lähtö tarkoittaisi jopa kahden uuden puolustajan hankkimista.

Alaban tilanteen takia hankinnat saattavat kuitenkin jäädä kesään. Itävaltalainen on selkeästi tämän hetken hankintahierarkian paalupaikalla, ja mahdollisuus ilmaiseen siirtoon lisää houkuttelevuutta nykyisessä markkinatilanteessa.

Toinen vahvasti Madridiin huhuttu puolustaja on Antonio Conten luottamuksen menettänyt Milan Škriniar. Slovakialainen olisi Alabaa nuorempi vaihtoehto, mutta ei ole ollenkaan varmaa, että Real Madridilla on varaa taipua Interin 60 miljoonan hintapyyntöön.

Ramosin lähtiessä Real saattaa kuitenkin ajautua hankkimaan sekä Alaban että Škriniarin. Tässä tapauksessa slovakialainen saattaa siirtyä jo tammikuun aikana, joten madridistojen kannattaakin suunnata tuntosarvet ennen kaikkea Italian suuntaan. Muita Madridiin huhuttuja toppareita ovat Dayot Upamecano sekä Mohammed Salisu, joiden saatavuudesta ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tarkempaa tietoa.

Myös keskikentän tonteille Real tarvitsee lisää kilpailua. Todennäköisin hankinta on Rennesin 17-vuotias Eduardo Camavinga. Taitojensa puolesta ranskalainen olisi jo valmis paketti Realin keskikentälle, mutta ikänsä vuoksi ennen kaikkea rakennuspalikka nykyisen rungon jälkeiseen aikaan. Camavingan nykyinen sopimus loppuu 2022, eikä näillä näkymin jatkoa ole luvassa, joten Rennes voisi olla halukas rahastamaan timantillaan.

Selkeä kakkosprioriteetti Realille on kuitenkin uusi vastuunkantaja hyökkäyspäähän. Luka Jović ei kuulu Zidanen luottomiehiin, ja Hazardin loukkaantumisten myötä Los Blancosin hyökkäyspeli nojaa tällä hetkellä yksinomaan Karim Benzemaan.

Mbappén lisäksi hyökkäyspäähän on huhuttu Erling Hålandia. Viimeaikaisten lehtitietojen valossa Håland olisi jopa itse väläytellyt vihreää valoa Realiin siirtymiselle, mutta on todennäköistä, että Florentino Pérez priorisoi ranskalaisen hankintaa. Sen vuoksi hankintoja tuskin tammikuussa nähdäänkään, ellei Real päätä laittaa AC Milanin, Frankfurtin sekä Wolverhamptonin tavoittelemaa Jovićia lihoiksi.

Mainittujen lisäksi Realin oikealla laidalla on aukko täytettäväksi. Rodrygo on yksi lajin lupaavimmista pelaajista, muttei vielä valmis kantamaan säännöllistä vastuuta. Marco Asension ura ei ota lähteäkseen odotettuun nousukiitoon, eikä Lucas Vázquez ole luotettavuudestaan huolimatta Real Madridin avauskokoonpanoon kuuluva pelaaja. Kun laitapakit Dani Carvajal ja Álvaro Odriozola ovat vielä olleet loukkaantuneina, on laitapelaaminen jäänyt täysin vaille totuttua uhkaa.

Hankintoja todennäköisempää kuitenkin on, että Real odottaa rauhassa kesään asti katsoakseen, miten Carvajalin ja Odriozolan pelaaminen kehittyy ja mikä tulee olemaan tilanne Mbappén kanssa. Myös laidalla pelaamaan pystyvä ranskalainen olisi täsmälääke moneen vaivaan, ja kärkikolmikko Hazard-Benzema-Mbappé olisi omiaan saamaan aikaan vetelää liikehdintää vastustajien vatsoissa.

Madridissa lasketaan paljon Mbappén varaan. Kuva: Getty Images.

Viimeinen sana

Huolimatta viime kauden mestaruudesta ja tämän hetken hyvistä asetelmista, löytyy Real Madridin miehistöstä useampikin aukko paikattavaksi. Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin kolmikkoon Alaba, Mbappé ja Ramos, joiden kohtalot ratkeavat luultavasti vasta kesällä.

Siksi onkin todennäköisintä, että selkeistä tarpeistaan huolimatta Real ei tule hankintoja tekemään tammikuun ikkunassa. Zidane on jo ilmoittanut, ettei tarvitse uusia pelaajia tammikuun ikkunassa, eikä miehen puheita ole Santiago Bernabéun rakennusprojekti ja globaali taloustilanne huomioon ottaen syytä epäillä.

Ilman tulijoita tuskin on lähtijöitäkään, sillä Realin materiaali on yllättävän ohut. Todennäköisempää on, että Zidane pitää nykyisen runkonsa kasassa kesään asti ja katsoo, mihin se riittää.

Jos peliliikkeitä tammikuussa nähdään, on kyse enemmänkin sijoituksista tulevaisuuteen tai esisopimuksista kesällä tapahtuvia siirtoja varten. Toki Real Madridin ollessa kyseessä mikä tahansa on mahdollista, mutta seuran vuosia jatkunut järkevä talouspolitiikka antaa uskoa siihen, ettei paniikkinappulaa paineta tälläkään kertaa pohjaan.

Niin ikään Gareth Balen heikko kauden aloitus Tottenhamissa vaikuttaa seuran suunnitelmiin. Madridissa toivottiin, että Bale kohottaisi omaa markkina-arvoaan lainapestinsä aikana, mutta nyt näyttää siltä, että Real joutuu ottamaan kovapalkkaisen walesilaisen takaisin, mikä väistämättä heikentää mahdollisuuksia uusiin hankintoihin.

Realin fanit eivät ole tottuneet tämän kaltaiseen hiljaiseloon, mutta he hyväksyvät vielä yhden ikkunan ilman hankintoja Mbappén vuoksi. Siksi tammikuu on todella mielenkiintoinen kuukausi Madridissa. Jos hankintoja ei tule, tarkoittaa se sitä, että viimeistään kesällä Perézin on laitettava ostohousut jalkaan faneja tyydyttääkseen – ja se tietää karnevaalitunnelmaa siirtomarkkinoilla.

Juuso Sallinen
Twitter: @TeravinKyna


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä